Zwaardvisfilet op de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Zwaardvisfilet op de big green egg bbq weber recept zwaardvis

Met de temperaturen van afgelopen dinsdag dwalen mijn gedachten even af naar mijn vakantie in Griekenland. Daar was het heerlijk warm en heb ik leuk kunnen bbq’en. Een van de dingen die ik daar bereidde was zwaardvisfilet op de Big green egg. En deze vis is mij enorm goed bevallen. Ik had deze vis nog niet eerder gegeten, maar wat een geweldige smaak! Bij deze een heerlijk recept met tomatensalsa.

Ik heb dit recept gevonden in een boek van Jamie Oliver. Super lekker deze verfrissende smaken bij de vis. Ik ben de laatste tijd behoorlijk gek op koriander geworden. Jaren vond ik het een te heftige smaak en stond het mij niet aan. Maar tegenwoordig vind ik het een geweldige aanvulling in curry’s of, zoals nu, in deze tomatensalsa.

Wat heb je nodig voor 2 zwaardvisfilets met tomatensalsa?

  • 2 lente uitjes
  • 1/2 rode peper
  • klein bosje koriander
  • klein bosje munt
  • 6 tomaten
  • 1 limoen
  • 2 zwaardvisfilets
  • peper
  • zout

Bijpassend biertje? zoek dan even hier.

Hoe maak je deze zwaardvisfilet op de big green egg?

Steek de bbq aan en stook op tot een hitte van 200 – 220 ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? kijk dan op deze special.

Maak ondertussen de tomatensalsa en snijd de bosuitjes en peper ragfijn. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd nu de koriander en munt erg fijn. Voeg alle ingrediënten samen en breng op smaak met het limoensap en gemalen zeezout. Zet in de koelkast weg.

Wrijf vervolgens de zwaardvisfilets aan beiden kanten in met wat olijfolie. Bestrooi vervolgens rijkelijk met zout. Gril de zwaardvisfilets een 1,5 minuut en draai vervolgens een kwartslag. Zo krijg je een mooie gril ruit. Draai na 1,5 minuut de vis om en herhaal het draaien met een kwartslag na weer een anderhalve minuut. De zwaardvisfilets hoeven niet helemaal gaar te zijn, net als bij tonijn. Heb je erg dikke filets, dan kun je ze wat langer grillen. Of je kunt na het grillen de filets op een wat minder heet gedeelte in je bbq langzaam verder laten garen. Ik stond er versteld van hoe sappig en mooi van smaak deze vis is.

Eet smakelijk!

.

Deze recepten zijn ook lekker!