Ik deel graag met jullie een bijgerecht waar wij onlangs van genoten hebben. De zoete aardappel met spinazie en kikkererwten aten wij als bijgerecht bij een champignonburger. Zoete aardappels zijn groenten waar je lang van vol zit…ideaal voor mij, want ik heb om de haverklap trek! Inspiratie voor dit gerecht heb ik opgedaan bij het restaurant Neni in Amsterdam waar wij laatst hebben gegeten. Wij aten de zoete aardappel met een topping van spinazie, kikkererwten en sausje van yoghurt en tahin.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 grote zoete aardappel
- 100 gram gekookte kikkererwten
- 2 handenvol spinazie
- 1/2 ui
- 1 klein teentje knoflook
- 1 theelepel garam masala kruidenmix
- 1,5 eetlepel olie voor bakken
Voor de saus:
- 200 mililiter yoghurt
- 1 theelepel citroensap
- 1,5 theelepel tahin
- een snufje zout
Zo maak je deze zoete aardappel met spinazie en kikkererwten:
Leg de zoete aardappel in een ovenschaal en rooster deze gaar in een oven op 220 graden (heteluchtfunctie). Dit duurt ongeveer een uur. Controleer na 45 minuten of de aardappel met een vork of mesje zacht is…is dat het geval, dan is je aardappel al klaar.
Voor de topping doe je het volgende:
Spoel de kikkererwten af onder stromend water en laat ze uitlekken. Snij de ui en knoflook fijn. Verhit de olie in de pan en fruit daarin de ui met de garam masala kruiden glazig. Voeg daarna de knoflook toe, bak een halve minuut en voeg vervolgens de kikkererwten toe. Bak dit heel zo’n 3 minuten om middelhoog vuur aan. Voeg tot slot de spinazie toe. Als de spinazie begint te slinken kun je de pan van het vuur halen.
De saus maak je eenvoudig en snel klaar door de vier de ingrediënten door elkaar te mixen.
Als de zoete aardappel gaar is snij je deze in de lengte door de helft. Bestrooi het snijvlak met een beetje zout. Verdeel vervolgens het spinazie- en kikkererwtenmengsel op elke aardappel helft. Druppel met een lepel de saus over de aardappels en het mengsel heen.
Eet smakelijk!
Ben je op zoek naar nog meer vegetarische recepten? Kijk dan even hier.
INGREDIËNTEN
- 1 grote zoete aardappel
- 100 gram gekookte kikkererwten
- 2 handenvol spinazie
- 1/2 ui
- 1 klein teentje knoflook
- 1 theelepel garam masala kruidenmix
- 1,5 eetlepel olie voor bakken
- Voor de saus:
- 200 mililiter yoghurt
- 1 theelepel citroensap
- 1,5 theelepel tahin
- een snufje zout
INSTRUCTIES
Leg de zoete aardappel in een ovenschaal en rooster deze gaar in een oven op 220 graden (heteluchtfunctie). Dit duurt ongeveer een uur. Controleer na 45 minuten of de aardappel met een vork of mesje zacht is...is dat het geval, dan is je aardappel al klaar.
Voor de topping doe je het volgende:
Spoel de kikkererwten af onder stromend water en laat ze uitlekken. Snij de ui en knoflook fijn. Verhit de olie in de pan en fruit daarin de ui met de garam masala kruiden glazig. Voeg daarna de knoflook toe, bak een halve minuut en voeg vervolgens de kikkererwten toe. Bak dit heel zo'n 3 minuten om middelhoog vuur aan. Voeg tot slot de spinazie toe. Als de spinazie begint te slinken kun je de pan van het vuur halen.
De saus maak je eenvoudig en snel klaar door de vier de ingrediënten door elkaar te mixen.
Als de zoete aardappel gaar is snij je deze in de lengte door de helft. Bestrooi het snijvlak met een beetje zout. Verdeel vervolgens het spinazie- en kikkererwtenmengsel op elke aardappel helft. Druppel met een lepel de saus over de aardappels en het mengsel heen.