Zelf pizza maken op de BBQ recept pizza maken Big Green Egg barbecue

Zelf pizza maken! Makkelijk en leuk!

door Mr. in the Kitchen

Ik maak al een tijdje mijn eigen pizza’s. En ik ben daar erg blij mee. Niet alleen zijn deze pizza’s een stuk gezonder, het is ook nog eens erg leuk om met de kleine man te doen. Je eigen pizza maken is niet eens zo heel moeilijk. Maar zelf pizza maken kost natuurlijk wel even wat meer tijd dan een kant en klare uit de supermarkt. 

Er zijn tal van manieren en ook vele recepten te vinden voor het beste pizzadeeg. Ik heb er een heleboel geprobeerd maar echt veel uitmaken doet het niet. Het meel dat je gebruikt of een combinatie ervan: ik heb het zelden geproefd. Uiteindelijk draait het er gewoon om dat je de pizza dun uitrolt en op hoge temperatuur bakt.

Het gist (vers of instant) dat je gebruikt maakt niet heel veel uit. Waar je wel rekening mee kunt houden is de temperatuur van het water. Dit kan het beste handwarm zijn 22 – 24 graden. Hierdoor zal het uiteindelijke deeg ook een hogere temperatuur hebben en makkelijker rijzen. Voor het rijzen kun je het beste een warme omgeving hebben. Als je oven een rijs stand heeft zou je deze kunnen gebruiken. Probeer het gewoon een keer! Zelf pizza maken!

Zelf pizza maken? Dit heb je nodig voor 2 ovenplaat grote pizza’s:

voor de bodem:

  • 400 bloem
  • 250 ml water
  • 7 gram instant gist of het dubbele aan verse gist
  • flinke snuf zout
  • scheutje olijfolie

Voor de tomatensaus:

  • 500 ml passata
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kleine ui
  • klein bosje basilicum

Voor de topping:

  • pittige salami (Hongaarse herz salami van de AH excellent gebruik ik en die vind ik geweldig)
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 2 bollen mozarella
  • zwarte olijven
  • gedroogde oregano
  • extra vergine olijfolie
  • eventueel wat rucola

Hoe maak je deze Pizza?

Meng voor het pizzadeeg de bloem en het zout in een kom. Los het gist op in het handwarme water en voeg deze bij de bloem. Draai nu met een vork het water en de bloem door elkaar totdat er een bal word gevormd. Nu kun je met je handen verder gaan en dit 10 minuten kneden. Dit doe je door met je muis van je hand het deeg op een met bloem bestoven aanrecht van je af te duwen.

Deze handeling herhaal je ongeveer 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg nu te plakkerig of te droog, dan voeg je bij te nat deeg nog wat meel toe en bij te droog wat water toe. Heb je een keukenmachine draai dan in een minuut of 7 een soepel deeg. Leg het deeg nu in een met bloem bestoven kom. Bestuif nu de bovenkant van het deeg ook met wat bloem. Bedek de kom met een stukje keukenfolie. Laat het deeg nu 30 min rijzen tot het is verdubbeld in grootte.

pizza zelf maken recept

Terwijl het deeg rijst maak je de tomatensaus door de ui en het knoflook een paar minuten te fruiten. Doe de passata en de basilicum er bij en laat deze 25 min inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.

Bakken

Verwarm de oven zo hoog mogelijk voor. Mijn oven gaat tot 275ºC.

Pak nu een stuk bakpapier en knip deze ter grootte van de bakplaat van je oven. Als je deeg genoeg gerezen is, kun je het deeg op het bakpapier uitrollen. Bestuif het bakpapier en je roller met wat bloem. Rol het deeg dun uit tot aan de randen van het bakpapier. Schuif nu het deeg met je bakpapier op je overplaat.

Smeer vervolgens de tomatensaus met een lepel over de gehele bodem. Beleg de pizza met de plakjes courgette, paprika, salami en olijven. Scheur er de mozarella overheen en bestrooi met de oregano.

Als de oven op temperatuur is schuif je de pizza de oven in wacht tot de kaas mooi gesmolten is en de bodem goudbruin en krokant. Meestal een minuut of 8 – 10.

Als je de pizza er uit hebt gehaald, kun je er nog wat extra vergine olijf olie overheen doen en een beetje rucola. En je ziet zelf pizza maken is nog niet zo moeilijk. Op zoek naar nog meer lekkere variaties? Kijk dan even bij deze pizza recepten.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer