In de post van de groene salade kwam ik er achter dat het misschien handig is om een speciaal blog te maken voor het maken van een dressing. Ik weet dat veel mensen thuis zelden een dressing maken en als ze al zelf dressings maken is het meestal dezelfde. Maar dit is ontzettend jammer! Je kunt zoveel variaties maken die je iedere keer weer kunnen verassen. Zo kwam mijn vader met de tip om fruit door de dressing te doen en heeft Jana zelfs een dressing gemaakt gebaseerd op groenten! Heel leuk dus en deze zullen we zeker met jullie delen. Maar laten we beginnen met een paar algemene tips om zelf dressing te maken!
Olijfolie of?
Je hebt meestal een basis van iets zuurs en olijfolie. De verhouding hierbij is 3 delen olijfolie (bijvoorbeeld eetlepels) en 1 deel iets zuurs. Voor olijfolie kies je vaak extra vierge olijfolie. Er zit wel verschil in de smaak van verschillende olies. Kijk wat jij lekker vind! Een tip die ik tijdens een olijfolie proeverij in Italië kreeg is dat goede olijfolie in ieder geval in een donkere fles zit. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat de olijfolie gaat bederven. Buiten olijfolie kun je ook denken aan slaolie, walnootolie of sesamolie. Maar olie is niet het enige dat je kunt gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van mayonaise, crème fraîche, zure room of yoghurt?
Zuur
Je moet ook iets zuurs hebben en dit kan van alles zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden dat ik hier een kort lijstje maak waar je ideeën uit kunt opdoen.
- Witte wijn azijn
- Rode wijn azijn
- balsamico azijn
- citroensap
- limoensap
- ananassap
- cranberrysap
- sherryazijn
- appelcider
Als je eenmaal een zuurtje hebt gekozen kun je daar het zout in oplossen. Zout lost namelijk niet op in olijfolie en als je eerst het zuurtje gebruikt krijg je een mooie balans. Maar dit is niet een vereiste. Ik hou namelijk ook erg van wat stukjes zeezout die je terug kunt proeven in je salade.
Smaakmakers
Nu je de basis hebt kun je aan de smaakmakers beginnen. Dit kan van alles zijn. Klassieke smaakmakers zijn mosterd, honing, knoflook, ui en verse kruiden zoals munt, basilicum, oregano, tijm, peterselie, koriander. Maar zijn nog veel meer mogelijkheden bijvoorbeeld sojasaus.
Zout en peper
Zoals ik al schreef is het handig om eerst het zout op te lossen in je zuurtje en daarna te mengen met olie. Zout zorgt er voor dat smaken veel beter naar voren komen. Het is eigenlijk een versterker van smaken. Daarom gebruiken veel bedrijven veel zout in hun kant en klare producten. Daarbij komt natuurlijk ook de peper. Het liefst gebruik ik versgemalen zwarte peper maar je kunt ook een Spaanse peper gebruiken om jouw dressing wat meer pit te geven.
Zelf proeven!!
Allerbelangrijkste tip is toch wel om vooral veel zelf te proeven!!! Want hierdoor ga jij jouw eigen smaak vormen en krijg je een beeld van wat je lekker vind. Hierdoor kun je makkelijker zelf combinaties vinden of een dressing speciaal laten aanpassen op jouw salade. Het leuke van zelf dressing maken is dat je eigenlijk altijd alles kunt herstellen. Is het te zuur? dan wat zoets er bij. Is het te zoet? dan wat zuur er bij. Wil je iets meer smaak? misschien wat knoflook of.. Ja en zo kun je blijven aanpassen totdat je hebt wat je lekker vind.
Zelf dressing maken!
Hieronder enkele voorbeelden van standaard dressings
- 1 el Dijon mosterd
- 4 el olijfolie
- 1 el citroensap of witte wijnazijn
- 1 el honing
- zout en peper
Yoghurtdressing
- 150 ml yoghurt
- 2 el witte wijnazijn
- 1 el verse munt, fijngehakt
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- versgemalen zwarte peper
Citroenvinaigrette
- 2 el citroensap
- 6 el olijfolie
- zout en peper
Oosterse dressing
- 70 gram ui, gepeld en fijngehakt
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijsrazijn
- 1/2 theelepel suiker
- 1/4 theelepel engelse mosterdpoeder
- 1 eetlepel druivenpitolie
- 1 eetlepel sesamolie
- zeezout en zwarte peper uit de molen.
Schud alles in een potje door elkaar. Schud er als het zout helemaal opgelost is 2 eetlepels water door, proef en breng zonodig op smaak
Pestodressing:
- 1 eetl. witte wijnazijn
- 1/2 eetl. pesto
- 3 eetl.olijfolie
- peper
- 1/2 eetlepel vloeibare honing
Bewaren
Heb je een dressing gemaakt dan kun je deze makkelijk bewaren. Hoe lang dat is afhankelijk van welke ingrediënten jij hebt gebruikt. Een dressing met yoghurt als basis kun je natuurlijk minder lang gebruiken als een dressing op basis van olijfolie. Handig om in huis te hebben zijn deze kleine potjes waar je de dressing luchtdicht in kunt bewaren.
INGREDIËNTEN
- Honing-mosterddressing
- 1 el Dijon mosterd
- 4 el olijfolie
- 1 el citroensap of witte wijnazijn
- 1 el honing
- zout en peper
- Yoghurtdressing
- 150 ml yoghurt
- 2 el witte wijnazijn
- 1 el verse munt, fijngehakt
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- versgemalen zwarte peper
- Citroenvinaigrette
- 2 el citroensap
- 6 el olijfolie
- zout en peper
- Oosterse dressing
- 70 gram ui, gepeld en fijngehakt
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijsrazijn
- 1/2 theelepel suiker
- 1/4 theelepel engelse mosterdpoeder
- 1 eetlepel druivenpitolie
- 1 eetlepel sesamolie
- zeezout en zwarte peper uit de molen.
- Pestodressing:
- 1 eetl. witte wijnazijn
- 1/2 eetl. pesto
- 3 eetl.olijfolie
- peper
- 1/2 eetlepel vloeibare honing