Vandaag maar weer eens een burger gemaakt. Meestal denk je bij een burger aan 100% angus beef of iets dergelijks. Maar er zijn zoveel verschillende andere burgers. Mijn doel is de komende tijd een aantal varianten op de site te zetten. Ik maak als eerste nu deze zalmburger op de bbq met een dille sausje. Deze burger is fris door het gebruik van kappertjes en het dille sausje en romig door de saus en het gebruik van avocado. Dit is een ideale zomerburger om ontspannen buiten in het zonnetje op te eten.
Wat heb je nodig voor 2 van deze zalmburger op de bbq?
Voor de burger:
- 300 gram zalmfilet
- flinke theelepel mosterd
- half klein sjalotje, fijn gesneden
- 1 eetlepel kappertjes
- 20 gram paneermeel
- peper en zout
Voor het dille sausje
- 2,5 eetlepel mayonaise
- flinke theelepel mosterd
- 2 eetlepels citroensap
- 1 chilipeper
- 1 flinke eetlepel dille
Voor op het broodje:
- 2 hamburgerbroodjes
- 4 blaadjes sla
- 1 tomaat
- 1/2 avocado
Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.
Hoe maak je deze zalmburgers?
Maak als eerste de burger, deze moet een tijdje in de koelkast om op te stijven. Snijd de sjalot en zalm fijn en meng alle ingrediënten in een keukenmachine en pulseer een aantal keer. Als je geen keukenmachine hebt hak de zalm dan fijn. Er mag nog wel een beetje structuur in zitten en het moet geen gladde massa worden. Vorm er 2 burgers van en zet weg in de koelkast.
Steek de bbq aan en bereid voor op direct grillen en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten wat ik hiermee bedoel? lees dan deze special.
Maak ondertussen het dille sausje. Snijd de peper ragfijn en hak de dille grof. Meng nu alle ingrediënten door elkaar. Proef en breng zo nodig hoger op smaak met wat citroensap, mosterd of peper en zout. Als deze op smaak is zet je het weg in de koelkast tot gebruik.
Wanneer de BBQ op temperatuur is kunnen de zalmburgers op de bbq en sluit de deksel. Draai vervolgens na anderhalve minuut de zalmburgers een kwartslag. Hierdoor krijg je een mooie grill ruit. Sluit de deksel en draai na anderhalve minuut de burgers om. Herhaal het proces van voor de grill ruit en na 6 minuten zijn de zalmburgers klaar. Deze mogen nog een beetje rosé zijn.
Maak de hamburgers op door eerst een paar blaadjes sla, gevolgd door wat plakjes tomaat op het brood te doen. Leg de burgers er op met de saus en leg bovenop de burger een paar plakjes avocado.
Eet smakelijk