Deze zalm op plank op de Big Green Egg is een geweldig recept. Vorige keer vroeg ik mij af of ik de plank kon hergebruiken als ik de zalmzijde op aluminiumfolie zou leggen. Dat heb ik deze keer gedaan en ik denk dat het goed is gelukt. De plank is verder mooi schoon gebleven en ik ga hem de volgende keer nog eens gebruiken. Scheelt weer in de kosten. Deze keer heb ik de zalm ingesmeerd met citroensap, rasp en flink wat dille. Echt een geweldige combinatie en alweer super simpel.
Deze zalm op plank op de big green egg is makkelijk klaar te maken. Doordat de plank verbrand krijg je een mooie rooksmaak. Ook krijg je door het gebruik van de plan een mooie cuisson (garing). Ik kwam deze kleine plankjes tegen bij de AH. Ze zitten sinds dit jaar denk ik in het assortiment ivm de populariteit van de bbq.
Misschien ben je op zoek naar een ander recept? Probeer dan deze zalm met: mosterd, pittige oosterse marinade of gewoon naturel?
Wat heb je nodig voor deze zalm op plank op de Big green egg?
- Zalmfilet met huid
- 1 citroen
- bosje dille (10 gram)
- cederhouten plankje
Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.
Hoe maak je deze zalm met citroen en dille?
Maak de bbq gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.
Leg de cederhouten plank nu in een bak met water. Je kunt ook ipv. water wijn of bier gebruiken. Dit kan extra smaak geven aan de zalm. Het in vocht leggen van de plank zorgt er voor dat deze niet direct vlam vat.
Besprenkel de zalm met het sap van een halve citroen. Rasp met een fijne rasp ook de schil van de halve citroen op de zalm. Bestrooi royaal met dille en als laatste flink wat peper en zout. Snijd de andere helft van de citroen in dunne plankjes en leg deze op de zalm.
Leg een stukje aluminiumfolie op de plank net iets groter als de zalm. Vervolgens leg je de zalm met de huidzijde naar beneden op het aluminiumfolie.
Leg de zalm vervolgens op de bbq en sluit de deksel. De zalm heeft ongeveer 18 minuten nodig om te garen. Hij is dan nog een beetje rosé van binnen en de eiwitten zijn nog niet gestold. Controleer voor de zekerheid even de garing met een temperatuurmeter (45ºC) of gewoon met een vork.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- Zalmfilet met huid
- 1 citroen
- bosje dille (10 gram)
- cederhouten plankje
INSTRUCTIES
Maak de bbq gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.
Leg de cederhouten plank nu in een bak met water. Je kunt ook ipv. water wijn of bier gebruiken. Dit kan extra smaak geven aan de zalm. Het in vocht leggen van de plank zorgt er voor dat deze niet direct vlam vat.
Besprenkel de zalm met het sap van een halve citroen. Rasp met een fijne rasp ook de schil van de halve citroen op de zalm. Bestrooi royaal met dille en als laatste flink wat peper en zout. Snijd de andere helft van de citroen in dunne plankjes en leg deze op de zalm.
Leg een stukje aluminiumfolie op de plank net iets groter als de zalm. Vervolgens leg je de zalm met de huidzijde naar beneden op het aluminiumfolie.
Leg de zalm vervolgens op de bbq en sluit de deksel. De zalm heeft ongeveer 18 minuten nodig om te garen. Hij is dan nog een beetje rosé van binnen en de eiwitten zijn nog niet gestold. Controleer voor de zekerheid even de garing met een temperatuurmeter (45ºC) of gewoon met een vork.