zalm op een plankje Big Green Egg recept BBQ cederhouten houten hout plank

Zalm op een plankje met limoen en koriander

door Mr. in the Kitchen

Dit blijft toch echt een van de favorieten hier in huis. Deze zalm op een plankje kun je in allerlei variaties maken en deze keer wilde ik een keer iets met limoen doen. Dit maakt de zalm lekker fris en dat kan deze vette vis wel gebruiken. Het plankje zorgt er voor dat er een mooie rooksmaak aan de zalm komt en dat deze mooi gaart. Doordat de hitte indirect op de zalm komt is de kans op uitdrogen vrij klein. Ik heb deze zalm altijd op 200°C gemaakt en zelden een verkeerde zalm gegeten. Op internet kun je genoeg variaties vinden op 100°C maar dat is mijn inziens niet per se nodig maar kun je natuurlijk altijd doen. Is limoen niet echt jouw smaak? dan kun je misschien: balsamico, oosterse marinade, mosterd, citroen-dille of gewoon naturel proberen.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je deze zalm op plankje

Zet de Big Green Egg of bbq aan en maak de bbq klaar voor directe warmte. Je kunt de temperatuur van de bbq op laten lopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Leg de zalm met de huidzijde op de plank en knijp er het sap van een halve limoen over uit. Rasp wat van de schil over de zalm heen. Bestrooi vervolgens met flink wat zout en peper. Snijd de andere helft van de limoen in plakjes en leg deze er op. Snij de koriander fijn en bestrooi ook over de zalm.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de zalm met plank direct boven de hete kooltjes leggen. Sluit de deksel en laat de zalm op deze manier voor 18 minuten garen. Bij mij is dat iedere keer precies goed geweest om de zalm mooi gaar te krijgen. Als je een kerntemperatuurmeter hebt kun je deze ook gebruiken. De kerntemperatuur moet 45°C zijn.

Let er op dat als je de plank van de BBQ haalt de onderkant van de plank heet is en je deze dus niet zomaar overal kunt neerleggen.

Eet smakelijk!

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer