Zalm op de BBQ met pittige oosterse marinade

door Mr. in the Kitchen
Zalm op de BBQ recept Big Green Egg vis gerookt

Een van mijn favoriete recepten is wel om een zalm op de BBQ te garen met een cederhouten plankje. Door de indirecte garing gaart ze zalm mooi en krijg je door het cederhouten plankje ook nog eens een mooie rooksmaak. Deze marinade was erg goed bevallen! De zalm combineert goed met de oestersaus, gember en chilipeper.

Misschien ben je op zoek naar een ander recept? Probeer dan deze zalm met: mosterd, dille en citroen of gewoon naturel?

Wat heb je nodig voor deze zalm op de BBQ?

  • Een zalmzijde (150 gr per persoon)
  • 1 dl oestersaus
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 bosui
  • 1 chilipeper
  • peper en zout
  • cederhouten plankje

Zoek je een bijpassend biertje? kijk dan in deze special.

Hoe maak je deze zalm?

Maak de bbq gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special.

Leg de cederhouten plank nu in een bak met water. Je kunt ook ipv. water wijn of bier gebruiken. Dit kan extra smaak geven aan de zalm. Het in het vocht leggen van de plank zorgt er voor dat deze niet direct vlam vat.

Als de BBQ warm wordt kun je de marinade voor de zalm maken. Rasp de knoflook en gember. Snijd de peper ragfijn en de bosui in ringetjes. Meng dit samen met de oestersaus en breng nog iets op smaak met peper en zout.

Leg de zalm op de plank en smeer de marinade over de zalm heen. Leg de zalm op de BBQ en sluit de deksel. Ik heb dit recept al vele malen gemaakt en 18 minuten garen zorgde bij mij altijd voor een mooi rosé resultaat. Natuurlijk is dit afhankelijk van de dikte van de zalm, dus controleer even of de zalm een mooi gegaard is. Je kunt ook een temperatuurmeter gebruiken. Als de zalm een temperatuur van 45°C heeft moet deze goed zijn.

Let op met het er af halen van het plankje, deze is aan de onderkant heet en verbrand.

Wij aten deze zalm met gebakken aardappeltjes en een bonen-munt salade.

Eet smakelijk!

 

Deze recepten zijn ook lekker!