Deze zalm op cederhouten plank van de big green egg is echt genieten. Het is een geweldige combinatie van roken en indirecte warmte. Ik heb deze zalm op cederhouten plank al vaak op de bbq klaar gemaakt. Iedere keer was het een succes. Ik heb dit zowel op de Weber als op de Big green egg gemaakt. Door het plankje, dat verbrandt van onderen, krijgt de zalm een mooie lichte rooksmaak. Omdat de zalm op een plankje ligt krijgt hij indirecte warmte van de bbq en daardoor een mooie garing.
Het is een makkelijke manier om snel even een grote hoeveelheid zalm klaar te maken. Ik haal mijn zalm vaak bij de Sligro, daar heb je al een mooie zijde van 1,5 kilo rond 17,50 euro. De cederhouten plank haal je bij een kookwinkel in de buurt zoals bijvoorbeeld hier . Ik heb begrepen dat sommigen mensen de plank meerdere keren gebruiken maar ik vind het niet echt smakelijk ogen. Misschien als je de kant waar de zalm op komt te liggen inpakt met aluminiumfolie dat de plank mooi schoon blijft. Dit zal ik de volgende keer proberen.
Misschien ben je op zoek naar een ander recept? Probeer dan deze zalm met: pittige oosterse marinade, dille en citroen of gewoon naturel?
Wat heb je nodig voor deze zalm op cederhouten plank?
- 1 zalmzijde van 1-1,5 kilo met huid
- mosterd
- honing
- peper en zout
- 1 cederhouten plank
Bijpassend biertje? zoek dan even hier.
Hoe maak je deze zalm?
Zet de Big green egg of bbq aan en maak de bbq klaar voor directe warmte. Je kunt de temperatuur van de bbq op laten lopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.
Leg de cederhouten plank in een bak met water wijn of bier. Dit kan een extra smaaktoevoeging zijn en het zorgt ervoor dat de plank niet te snel verbrand.
Leg de zalm met de huidzijde op de plank en wrijf goed in met flink wat zout en peper. Neem nu een kwastje en smeer de zalm in met mosterd. Hou hierbij rekening met de scherpte van je mosterd. Doe vervolgens twee theelepels honing over de mosterd. Ik persoonlijk hou niet zo van zoetig dus ben ik hier matig mee.
Leg nu de cederhouten plank met zalm op de big green egg en sluit de deksel. Je hebt nu ongeveer 18 minuten nodig om de zalm te garen. Bij mij is dit al 4x perfect gegaan dus ik denk dat deze 18 minuten een mooie richttijd is. Controleer de garing wel even dmv een temperatuurmeter (45ºC) of gewoon even met de vork. De zalm moet nog mooi glazig zijn en moet wat rosé zijn van binnen.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 1 zalmzijde van 1-1,5 kilo met huid
- mosterd
- honing
- peper en zout
- 1 cederhouten plank
INSTRUCTIES
Zet de Big green egg of bbq aan en maak de bbq klaar voor directe warmte. Je kunt de temperatuur van de bbq op laten lopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.
Leg de cederhouten plank in een bak met water wijn of bier. Dit kan een extra smaaktoevoeging zijn en het zorgt ervoor dat de plank niet te snel verbrand.
Leg de zalm met de huidzijde op de plank en wrijf goed in met flink wat zout en peper. Neem nu een kwastje en smeer de zalm in met mosterd. Hou hierbij rekening met de scherpte van je mosterd. Doe vervolgens twee theelepels honing over de mosterd. Ik persoonlijk hou niet zo van zoetig dus ben ik hier matig mee.
Leg nu de cederhouten plank met zalm op de big green egg en sluit de deksel. Je hebt nu ongeveer 18 minuten nodig om de zalm te garen. Bij mij is dit al 4x perfect gegaan dus ik denk dat deze 18 minuten een mooie richttijd is. Controleer de garing wel even dmv een temperatuurmeter (45ºC) of gewoon even met de vork. De zalm moet nog mooi glazig zijn en moet wat rosé zijn van binnen.