Bij ons staat deze warm gerookte zalm met citroen en peterselie heel vaak op het menu! Het is een klassieker en eentje die altijd goed in de smaak valt. In tegenstelling tot de meeste andere recepten gaar ik de zalm op 200°C. Dit geeft, ondanks dat het niet volgens de bekende 100°C methode gaat, toch een heel mooi resultaat. Het grote voordeel is dat je in 18 minuten een heerlijk gerookte zalm hebt. Als je wilt kun je altijd een blokje rookhout toevoegen voor een beetje extra rooksmaak. Hiervoor gebruik ik kleine chunks van rode wijnvaten! Aanrader!
Wat heb je nodig?
- Zalmfilet met huid
- 1 citroen
- bosje peterselie (hoeveelheid naar smaak)
- cederhouten plankje
- zout en peper
extra nodig:
- Blokje rookhout (ik gebruikte een chunk van wijnvaten)
Hoe maak je deze warm gerookte zalm met citroen en peterselie?
Maak de bbq gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special over direct grillen op de Big Green Egg.
Ik maak het plankje tegenwoordig niet meer nat en gebruik een droog plankje. Het plankje kan op deze wijze direct vlam vatten en te beginnen met roken.
Leg de zalm op het plankje. Besprenkel deze vervolgens met het sap van een halve citroen. Rasp met een fijne rasp ook de schil van de halve citroen op de zalm. Bestrooi met wat peterselie en als laatste flink wat zout. Snijd de andere helft van de citroen in dunne plankjes en leg deze op de zalm.
Voeg eventueel een chunk rookhout toe en plaat vervolgens het rooster. Leg de zalm vervolgens op de bbq en sluit de deksel. De zalm heeft ongeveer 18 minuten nodig om te garen. De zalm is dan nog een beetje rosé van binnen. Je kunt de garing controleren met een temperatuurmeter (45ºC). Mocht je de zalm liever iets meer gaar hebben dan kun je deze altijd wat langer op de BBQ laten liggen.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- Zalmfilet met huid
- 1 citroen
- bosje peterselie (hoeveelheid naar smaak)
- cederhouten plankje
- zout en peper
INSTRUCTIES
Maak de bbq gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special over direct grillen op de Big Green Egg.
Ik maak het plankje tegenwoordig niet meer nat en gebruik een droog plankje. Het plankje kan op deze wijze direct vlam vatten en beginnen met roken.
Leg de zalm op het plankje. Besprenkel deze vervolgens met het sap van een halve citroen. Rasp met een fijne rasp ook de schil van de halve citroen op de zalm. Bestrooi met wat peterselie en als laatste flink wat zout. Snijd de andere helft van de citroen in dunne plankjes en leg deze op de zalm.
Voeg eventueel een chunk rookhout toe en plaat vervolgens het rooster. Leg de zalm vervolgens op de bbq en sluit de deksel. De zalm heeft ongeveer 18 minuten nodig om te garen. Hij is dan nog een beetje rosé van binnen en de eiwitten zijn nog niet gestold. Je kunt de garing controleren met een temperatuurmeter (45ºC).
Eet smakelijk!