Zalm met cajunkruiden

Mooie smaakvolle combinatie van kruiden en vette vis

door Mr. in the Kitchen
Zalm met Cajun kruiden

Voor dit recept van zalm met cajunkruiden maken we gebruik van cajunkruiden die de oorsprong vinden bij de Cajun-cultuur in Louisiana, Verenigde Staten. De Cajuns zijn de afstammelingen van Franse kolonisten die zich vestigden in Acadia, een gebied dat tegenwoordig overeenkomt met de Canadese provincies Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island. In de 18e eeuw werden de Cajuns verdreven door de Britten en sommigen van hen belandden in Louisiana.

In hun nieuwe thuisland combineerden de Cajuns hun Franse culinaire tradities met invloeden van Spaanse, Afrikaanse en inheemse culturen. Dit mengsel van invloeden leidde tot de ontwikkeling van de unieke Cajun-keuken, die bekend staat om zijn smaakvolle en kruidige gerechten.

Het vette karakter van zalm wordt prachtig gecontrasteerd door de pittige en kruidige smaken van de Cajun kruiden. De kruidenmix creëert een smaakvolle buitenlaag tijdens het koken. Of je de zalm nu grilt, bakt of roostert, de combinatie van Cajun kruiden en zalm geeft je gerecht een levendige smaak die je smaakpapillen wakker schudt.

Bovendien voegt de rokerige ondertoon van een barbecue met rookhout een extra laag van complexiteit toe aan deze combinatie. De houtachtige rook verweeft zich met de kruiden en zalm, waardoor een sensationeel aroma ontstaat dat doet denken aan de diepe smaken van de zuidelijke keuken.

Wat heb je nodig?

extra nodig:

Maak de bbq gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special over direct grillen op de Big Green Egg.

Ik maak het plankje tegenwoordig niet meer nat en gebruik een droog plankje. Het plankje kan op deze wijze direct vlam vatten en te beginnen met roken.

Leg de zalm op het plankje. Wrijf de zalm in met de cajunkruiden.

Leg de zalm met het plankje vervolgens op de bbq en sluit de deksel. De zalm heeft ongeveer 18 minuten nodig om te garen. De zalm is dan nog een beetje rosé van binnen. Je kunt de garing controleren met een temperatuurmeter (45ºC). Mocht je de zalm liever iets meer gaar hebben dan kun je deze altijd wat langer op de BBQ laten liggen.

Zalm met Cajun kruiden

Zalm met cajunkruiden

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • Zalm
  • Cajun kruiden
  • extra nodig:
  • cederhouten plankje

INSTRUCTIES

Maak de bbq gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special over direct grillen op de Big Green Egg.

Ik maak het plankje tegenwoordig niet meer nat en gebruik een droog plankje. Het plankje kan op deze wijze direct vlam vatten en te beginnen met roken.

Leg de zalm op het plankje. Wrijf de zalm in met de cajunkruiden.

Leg de zalm met het plankje vervolgens op de bbq en sluit de deksel. De zalm heeft ongeveer 18 minuten nodig om te garen. De zalm is dan nog een beetje rosé van binnen. Je kunt de garing controleren met een temperatuurmeter (45ºC). Mocht je de zalm liever iets meer gaar hebben dan kun je deze altijd wat langer op de BBQ laten liggen.

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!