Yoghurtdipsaus met komkommer en dille

door Mr. in the Kitchen
yoghurtdipsaus walnoten komkommer dille knoflook snezhanka

Als Bulgaarse maak ik af en toe een recept dat mij aan mijn geboorteland doet herinneren. Dit recept voor de yoghurtdipsaus met komkommer en dille heet in het Bulgaars ‘snezhanka’. Vlak voor de social distancing maatregelen vanwege het Coronavirus kwam mijn vader op bezoek met zijn vrouw. Ik vond dat een leuke gelegenheid om een snezhanka te maken.  Je kunt het serveren als voorgerecht (met een wat platbrood erbij, zoals op foto) maar ook als bijgerecht want het smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld gegrild vlees. Ook de kinderen van Luuk vonden het lekker trouwens! Zo beginnen  zij langzamerhand ook de Bulgaarse keuken te ontdekken!

Ingrediënten:
  • 500 ml volle Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 1 handje walnoten heel fijn gehakt
  • 3 eetlepels fijngehakte (verse!) dille
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • snufje zout
Zo maak je deze yoghurtdipsaus met komkommer en dille:
  • Snij de komkommer in de lengte door midden en dan elke helft nogmaals in de lengte door midden. Verwijder vervolgens de zaadlijsten. Snij de komkommer in hele kleine blokjes, zo klein als je kunt. Dit is best veel werk, maar geeft de yoghurt dipsaus een veel lekkerdere bite dan als je de komkommer zou raspen.
  • Leg de fijngehakte komkommer in een vergiet en bestrooi met een snufje zout. Druk met je hand of een pollepel wat vocht uit de komkommer. Laat de komkommer dan minimaal nog een kwartier staan zodat er wat meer vocht uit komt. Druk daarna nog een keer uit met je hand of de pollepel.
  • Roer de uitgelekte komkommer door de Griekse yoghurt.
  • Hak de dille fijn en voeg toe aan de yoghurt.
  • Pers een teentje knoflook uit en voeg toe aan de yoghurt. Raspen kan ook als je een microplane rasp hebt.
  • Voeg de extra vierge olijfolie toe aan de yoghurt.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Plaats de yoghurtdipsaus tot gebruik in de koelkast.
  • Hak met een mes de walnoten heel fijn en bestrooi daarmee de yoghurtdipsaus vlak voor het serveren.

Deze yoghurtdipsaus met komkommer en dille is lekker op het focaccia brood van de Big Green Egg (of oven).

yoghurtdipsaus walnoten komkommer dille knoflook snezhanka

yoghurtdipsaus met komkommer en dille

Print
Porties: 4 Voorbereiding:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 500 ml volle Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 1 handje walnoten heel fijn gehakt
  • 3 eetlepels fijngehakte (verse!) dille
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • snufje zout

INSTRUCTIES

  • Snij de komkommer in de lengte door midden en dan elke helft nogmaals in de lengte door midden. Verwijder vervolgens de zaadlijsten. Snij de komkommer in hele kleine blokjes, zo klein als je kunt. Dit is best veel werk, maar geeft de yoghurt dipsaus een veel lekkerdere bite dan als je de komkommer zou raspen.
  • Leg de fijngehakte komkommer in een vergiet en bestrooi met een snufje zout. Druk met je hand of een pollepel wat vocht uit de komkommer. Laat de komkommer dan minimaal nog een kwartier staan zodat er wat meer vocht uit komt. Druk daarna nog een keer uit met je hand of de pollepel.
  • Roer de uitgelekte komkommer door de Griekse yoghurt.
  • Hak de dille fijn en voeg toe aan de yoghurt.
  • Pers een teentje knoflook uit en voeg toe aan de yoghurt. Raspen kan ook als je een microplane rasp hebt.
  • Voeg de extra vierge olijfolie toe aan de yoghurt.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Plaats de yoghurtdipsaus tot gebruik in de koelkast.
  • Hak met een mes de walnoten heel fijn en bestrooi daarmee de yoghurtdipsaus vlak voor het serveren.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!