wat heb je nodig om een buurt BBQ te organiseren BBQ feest straat buurt feestje

Special: Wat heb je nodig om een buurt BBQ te organiseren voor 25 man?

door Mr. in the Kitchen

Om wat meer kennis te maken met de buren hebben wij samen met onze directe buren een buurt BBQ georganiseerd. Er waren aan het begin wel wat vragen  over de aanpak hiervan en daarom deze special: wat heb je nodig om een buurt BBQ te organiseren? Vragen als wat zet je op het menu? Hoeveel vlees heb je nodig? Wat wordt er gedronken? Wat kun je doen voor mensen die een allergie hebben?  komen allemaal aan bod in deze special. Ook handig: ik heb een boodschappenlijst in excel toegevoegd zodat je precies kunt zien wat het ons heeft gekost inclusief drank (voor 25 volwassenen). Voor 16 euro per volwassene waren wij, inclusief drank, klaar voor de hele buurt. Voor de kinderen waren wij 2,50 kwijt voor pannenkoeken. Deze special is verder inclusief menu met recepten.

Kostenplaatje

Alle boodschappen die wij hebben besteld staan in Kostenoverzicht Buurt BBQ. Dit was voor een groep van 25 volwassenen en 15 kinderen. Natuurlijk verschilt het per groep hoeveel er gegeten wordt. Voor 25 mannen van een voetbalteam zal er heel anders ingekocht moeten worden dan voor deze groep. Ik denk toch dat dit een goed gemiddelde is en het geeft je in ieder geval een richtlijn.

Wat heb je nodig om een buurt BBQ te organiseren?

Om te beginnen is het natuurlijk handig om te weten hoeveel mensen er komen. Wij zijn voor de eerste keer langs de deuren gegaan om te vragen wie er allemaal wel zin hadden in een BBQ feestje. Uitgelegd wat ongeveer de bedoeling is en gevraagd of zij aanwezig dachten te zijn. Zo is het eerste contact gelegd en kun je alvast een inschatting maken van hoeveel mensen er komen. Bij ons feestje kwam 25 volwassenen en 16 kinderen.

Menu

Om te zien op wat voor bedrag de buren konden rekenen ben ik gaan kijken wat wij op het menu zouden zetten. Maar wat zet je op het menu? Je moet het op zo een avond voor jezelf makkelijk maken en uitgaan van gerechten die goed voor te bereiden zijn. Hoe meer je vooraf hebt kunnen doen hoe beter. Ook wil je een beetje een gevarieerd menu serveren en daarom serveerden wij vlees, vis en groenten gerechten van de BBQ. Ik heb gekozen voor de volgende gerechten voor volwassenen op de BBQ:

Als bijgerechten kwamen daar bij:

Na

  • Mini magnum

Om het voor ons makkelijk te maken hebben wij voor de kinderen pannenkoeken gemaakt. Deze zijn makkelijk voor te bereiden en ik ken geen kind dat geen pannenkoeken lust. Voor hun waren er minion ijsjes als toetje.

Dranken

Hoeveel drank is er nodig voor 25 volwassenen? Wij hebben een beetje een inschatting gemaakt wat er ongeveer gedronken zou worden. Wij hebben gekozen voor witte en rode wijn en bier. Verder wat cola, sapjes en water. Voor een compleet overzicht van wat wij hebben besteld verwijs ik je door naar excel-lijst Kostenplaatje Buurtfeest.

Waar moet je allemaal verder aan denken?

Nadat we een kostenoverzicht en een menu hadden hebben wij bij iedereen een tweede briefje in de bus gedaan met de vraag om zich op te geven via whats-app. Daarna hebben wij een whats-app groep opgezet waarin de laatste finetuning kon plaatsvinden. Verder stond er in het briefje de vraag of mensen een allergie of dieetwensen hadden. Voor deze mensen was de mogelijkheid om iets anders klaar te maken.

Kijk of er in de gemeente een vergunning nodig is om een BBQ te organiseren. In veel van de gemeenten van Nederland heb je een vergunning nodig als het plaatsvindt op de openbare weg. Naast een vergunning kun je eventueel ook een subsidie krijgen voor een buurtfeest.

Natuurlijk moeten we, ondanks afgelopen zomer, in Nederland rekening houden met het weer. Wat bleek? Er waren drie buren met een partytent. Ideaal! Ook waren er 4 statafels beschikbaar. Zo zie je maar weer dat niet alles aangeschaft of gehuurd hoeft te worden.

Om het eten en drinken gekoeld te houden waren er diverse buren met een koelkast in de schuur. Deze hebben wij op de dag zelf buiten gezet en gevuld met de dranken en het eten dat al klaar was.

Er waren ook diverse mensen die een BBQ hadden. Dit zorgt er voor dat, als je er over nadenkt, handig gebruik kunt maken van verschillende temperaturen. Zo stond mijn Big Green Egg op volle toeren te draaien om de spiesjes van kippendijen even kort high and fast aan te schroeien en stond er een andere BBQ klaar om deze verder te garen op lagere temperatuur. Ook kun je dit concept gebruiken bij grote stukken vlees zoals bijvoorbeeld een picanha.

Hoe heb ik het aangepakt?

Omdat het verzorgen van een BBQ wel wat tijd vergt heb ik de voorbereidingen over twee dagen verdeeld. Op vrijdag heb ik de pulled pork gemaakt en op de BBQ van de buren heb ik tegelijkertijd de moink-balls klaargemaakt. Beiden kun je in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Op de dag zelf heb ik samen met mijn vriendin de salades, gegrilde groenten en de boter klaargemaakt. De buurman heeft de kip in de marinade gedaan en op een stokje gezet. Doordat we veel voorbereidt hadden hoefden we op de avond zelf alleen maar de zalm en de kip klaar te maken. De avond verliep heel ontspannen en er was ook ruim tijd om met de meesten een praatje te maken. Ideaal dus!

Tips!
  • Gebruik voor de kinderen een Jar drink dispenser. Hierdoor kunnen zij  zelf wat te drinken in schenken en sta je niet 25 bekertjes limonade te maken.
  • Gebruik goedkope stukken vlees. Hierdoor kun je de kostprijs laag houden en kun je een all-in concept maken.
  • Begin om een uurtje of vier. Als je eerder begint verwachten mensen ook meer en gaat er meer gegeten en gedronken worden.
  • Begin met een borrel zodat iedereen al wat heeft gegeten en niet staat te wachten tot eindelijk de BBQ aan gaat.
  • Gooi bij de andere buren in de straat een briefje in de bus dat er een feestje word gegeven samen met een telefoonnummer dat gebeld kan worden als er overlast wordt ondervonden. Zo voorkom je dat direct de politie word gebeld.
  • Vraag of iedereen zijn eigen bestek en glas meeneemt. Zo voorkom je dat iedereen met plastic bestek zit te rommelen.
  • Vraag of iemand een draadloze speaker heeft en maak een playlist op spotify. Zo heb je gelijk al een gezellig sfeertje.
  • Zorg voor marshmallows avonds bij een vuurtje is dit ideaal voor de kinderen om te roosteren.
  • Wij hebben voor 75 euro een springkussen voor een dag kunnen huren. Ideaal voor de kinderen.

Wat heb je nodig om een buurt BBQ te organiseren

Deze recepten zijn ook lekker!

4 reacties

Yoshua 3 april 2020 - 09:56

Hoi Luuk,
Leuk idee en goede tips. Ik ben benieuwd wat je allemaal voor welke prijs in het kostenplaatje terug laat komen maar kan deze helaas niet openen. Lukt het om deze per mail met mij te delen?

reageer
Mr. in the Kitchen 3 april 2020 - 14:28

Hallo Yoshua,

Ik zie dat er iets niet helemaal goed is gegaan bij het overzetten van enkele documenten. Ik ga dit herstellen en zal jou een e-mail sturen met het kostenplaatje. Dankjewel voor het doorgeven. ALs het goed is staat het er op.

Groetjes Luuk

reageer
Remels Luc 5 juni 2020 - 16:39

Hallo,
Ik heb een big green egg marge,en ik wil een klein 30 personen uitnodigen voor een bbq,en ik wil een paar recepten klaarmaken indirect en direct en een dessert.
Hoe moet ik van start gaan en met welk recept ( indirect of direct) moet ik starten om met de juiste temp.te spelen.en zo lang mogelijk te genieten.
Alvast bedankt Luc
ps: Ik heb een margrietschijf die je helemaal kunt openschuiven aan de bovenkant

reageer
Mr. in the Kitchen 5 juni 2020 - 17:56

Dag Luc,

In de post leg ik je mijn aanpak al een beetje uit. Ik heb het verdeeld over twee dagen waarbij ik de pulled pork en de moinkballs op vrijdag heb klaargemaakt. Dit is makkelijk in de koelkast te bewaren en hoeft op de dag zelf alleen te worden opgewarmd. Op de dag zelf heb ik de groenten gegrild en ook deze bewaard (dit kan eventueel buiten de koelkast). De dressing heb ik op het laatste er overheen gedaan. De kip kun je op de dag zelf marineren en alvast in elkaar zetten op de stokjes. Eerst heb ik de broodjes geserveerd, daarna de moinballs (opgewarmd in de oven, de rook- en bbqsmaak zit er al aan) en vervolgens eerst de zalm klaargemaakt en als laatste de kip gegrild.

Mocht je er op deze wijze niet uitkomen stel gerust je vragen.

Succes! Luuk en Jana

reageer

Reageer