Warm gerookte zalm van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Warm gerookte zalm van de Big Green Egg recept BBQ roken

Wauw wat is zalm van een cederhoutenplankje toch ongelofelijk lekker! Ik heb al meerdere  varianten gemaakt zoals deze met mosterd, dille en citroen en een oosterse marinade maar nu dus een naturel variant. Waarom dit naturel recept van warm gerookte zalm van de Big Green Egg? Omdat dit toch gewoon een hele goede basis is voor een heerlijke zalm. Door deze naturel te houden proef je de rooksmaak nog beter. Je kunt deze zalm ook heel goed in een salade doen met wat sperzieboontjes of je eet deze zalm bij asperges zoals wij deden. Genoeg redenen om deze te maken dus!

Wat heb je nodig voor deze warm gerookte zalm van de Big Green Egg?

  • 1 zalmzijde met huid
  • peper en zout

extra nodig: Cederhouten plankje

Zoek je een bijpassend biertje? Kijk dan hier.

Hoe maak je deze warm gerookte zalm?

Zet de Big Green Egg of bbq aan en maak de bbq klaar voor directe warmte. Je kunt de temperatuur van de bbq op laten lopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Leg de cederhouten plank in een bak met water, wijn of bier. Dit kan een extra smaaktoevoeging zijn en het zorgt ervoor dat de plank niet te snel verbrand.

Leg de zalm met de huidzijde op de plank en wrijf goed in met flink wat zout en peper. Je kunt hier best wel royaal in zijn zoals je misschien kunt zien op de foto.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de zalm met plank direct boven de hete kooltjes leggen. Sluit de deksel en laat de zalm op deze manier voor 18 minuten garen. Bij mij is dat iedere keer precies goed geweest om de zalm mooi gaar te krijgen. Als je een thermapen of temperatuurmeter hebt kun je deze ook gebruiken. De kerntemperatuur moet 45°C zijn.

Let er op dat als je de plank van de BBQ haalt de onderkant van de plank heet is en je deze dus niet zomaar overal kunt neerleggen.

Eet smakelijk!

Warm gerookte zalm van de Big Green Egg recept BBQ roken

Warm gerookte zalm van de Big Green Egg

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 4.5/5
( 4 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 1 zalmzijde met huid
  • peper en zout
  • extra nodig: Cederhouten plankje

INSTRUCTIES

Zet de Big Green Egg of bbq aan en maak de bbq klaar voor directe warmte. Je kunt de temperatuur van de bbq op laten lopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Leg de cederhouten plank in een bak met water, wijn of bier. Dit kan een extra smaaktoevoeging zijn en het zorgt ervoor dat de plank niet te snel verbrand.

Leg de zalm met de huidzijde op de plank en wrijf goed in met flink wat zout en peper. Je kunt hier best wel royaal in zijn zoals je misschien kunt zien op de foto.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de zalm met plank direct boven de hete kooltjes leggen. Sluit de deksel en laat de zalm op deze manier voor 18 minuten garen. Bij mij is dat iedere keer precies goed geweest om de zalm mooi gaar te krijgen. Als je een thermapen of temperatuurmeter hebt kun je deze ook gebruiken. De kerntemperatuur moet 45°C zijn.

Let er op dat als je de plank van de BBQ haalt de onderkant van de plank heet is en je deze dus niet zomaar overal kunt neerleggen.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!