Warm gerookte zalm met balsamico glazuur van de BBQ Big Green Egg recept

Warm gerookte zalm met balsamico glazuur van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Wauw wat is zalm van een cederhoutenplankje toch ongelofelijk lekker! Ik heb al meerdere  varianten gemaakt zoals deze met mosterd, dille en citroen, limoen koriander en een oosterse marinade en nu dus deze warm gerookte zalm met balsamico glazuur van de BBQ. Deze zalm ziet er misschien niet fantastisch uit op het eerste gezicht maar de combinatie van zalm en balsamico is er wel eentje om te onthouden! De volgende keer als je weer eens iets nieuw wilt proberen kun je de ingrediënten van dit recept op je lijstje zetten!

Wat heb je nodig voor deze warm gerookte zalm met balsamico glazuur van de BBQ?

  • 1 zalmzijde van ongeveer een kilo met huid
  • peper en zout
  • cederhouten plankje

voor het glazuur:

  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 sjalotje
  • 1 eetlepel honing
  • scheut witte wijn
  • 100 ml balsamico
  • 1 eetlepel mosterd
  • handje verse oregano

Zoek je een bijpassend biertje? Kijk dan hier.

Hoe maak je deze warm gerookte zalm?

Zet de Big Green Egg of bbq aan en maak de bbq klaar voor directe warmte. Je kunt de temperatuur van de bbq op laten lopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Leg de cederhouten plank in een bak met water, wijn of bier. Dit kan een extra smaaktoevoeging zijn en het zorgt ervoor dat de plank niet te snel verbrand.

Maak ondertussen de balsamico glazuur door de fijngesneden knoflook en sjalotje te fruiten in olijfolie. Voeg vervolgens de honing, scheut witte wijn, balsamico en mosterd toe. Kook het sausje nu in tot een stroperige dikte in 5-10 minuten. Haal van het vuur en voeg daarna de oregano toe.

Leg de zalm met de huidzijde op de plank en wrijf goed in met flink wat zout en peper. Smeer de balsamico glazuur op de zalm.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de zalm met plank direct boven de hete kooltjes leggen. Sluit de deksel en laat de zalm op deze manier voor 18 minuten garen. Bij mij is dat iedere keer precies goed geweest om de zalm mooi gaar te krijgen. Als je een thermapen of temperatuurmeter hebt kun je deze ook gebruiken. De kerntemperatuur moet 45°C zijn.

Let er op dat als je de plank van de BBQ haalt de onderkant van de plank heet is en je deze dus niet zomaar overal kunt neerleggen.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer