Warm gerookte eend van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Warm gerookte eend van de Big Green Egg recept op de BBQ eend eendenborst

Weer zo een simpel maar o zo lekker recept van de Big Green Egg. Toen Leonard Ellenbaas bij mij langs kwam voor een BGE jamsessie had hij chunks van rode wijnvaten bij zich. Deze waren echt fantastisch en afgelopen week zag ik deze bij de Sligro liggen. Die moesten natuurlijk gelijk gebruikt worden en bij deze chunks past heel goed een warm gerookte eend van de Big Green Egg bij! Mooi stukje gevogelte met bijpassend een rode-uienchutney voor de liefhebber.

Chunks zijn een stuk makkelijker om mee te roken als houtsnippers. Ze roken langer en wat rustiger als de houtsnippers. Zo krijg je een mooie rooksmaak aan je eend. Een goede tip kreeg ik ook gelijk van Leo; stop de chunk wat dieper in je vuurspot. Omdat de BGE naar beneden brand maak je zo goed gebruik van het rookhout. 100 punten!

Wat heb je nodig voor deze warm gerookte eend van de Big Green Egg?

Extra: Rookhout bijvoorbeeld chunks (snippers kan natuurlijk ook gewoon).

Hoe maak je deze warm gerookte eend?

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-125°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Bekijk dan deze special.

Haal de eend uit de koelkast en laat een half uurtje op temperatuur komen. Snijd het vet kruislings in. Ik maak hele kleine sneden van ongeveer 5 mm van elkaar. Dit ziet er net wat verfijnder uit.

Als de BBQ op temperatuur is kun je de rookchunk in de vuurspot duwen, het hitteschild plaatsen en de eend met de vlees kant op het rooster leggen. Ik heb een opvangbak onder de eend gelegd want er komt nogal wat vet vanaf druipen. Je kunt de eend ook in een bakje leggen.

Laat de eend doorgaren tot een kerntemperatuur van 50ºC. Dit heeft bij mij zo een 50 minuten geduurd (afhankelijk van de dikte). Leg de eend daarna onder een aluminiumfolie en bouw je Big Green Egg om voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200º. Als deze op temperatuur is leg je de eend voor 1 minuut op de vlees kant en sluit de deksel. Draai daarna de eend op de vetkant en gaar met de deksel dicht (anders komen er flinke vlammen) nog 2 minuten. Op deze manier krijgt het vet een mooi krokant laagje.

Snijd in tranches en serveer met de rode uienchutney of gewoon zo (al super lekker).

Eet smakelijk!

 

Deze recepten zijn ook lekker!