Special: vis op de BBQ recepten en diverse manieren

door Mr. in the Kitchen
Vis op de BBQ Dorade van de bbq vis bge big green egg Caribische salsa mango limoen avocado

Veel mensen hebben geen idee als ze graag een visje op de BBQ zouden willen klaar maken. Deze special gaat over een aantal tips en verschillende manieren die er zijn om vis op de BBQ klaar te maken. Je kunt namelijk een hele vis garen, indirect garen en roken. Behoorlijk wat mogelijkheden dus! Bij elke mogelijkheid staat een link naar een recept van mij die jou op weg helpt naar een heerlijke maaltijd!

Soms krijg je eters en dan blijkt dat er iemand tussen zit die geen vlees lust en liever vis heeft. Van het standaard BBQ-pakket wordt niemand vrolijk dus daarom deze special over de mogelijkheden die je hebt. Plus natuurlijk de recepten.

Garing van vis op de BBQ

Voordat ik je een aantal varianten op vis wil meegeven eerst een stukje over garing. Een vis garen is, als je er niet bekend mee bent, even wennen. Gaar je de vis op een te hoge temperatuur dan wordt de vis al snel droog of deze verbrand, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt dus beter iets rustiger aan doen dan direct op hoge temperatuur. Vissen kun je trouwens makkelijk nog een beetje rauw eten. Zeker de zalm, tonijn en zwaardvisfilet mag van binnen nog een beetje rosé of glazig zijn. Dit maakt de vis nog smakelijker. Als er witte vlokken uit de vis komen dan ben je eigenlijk al te ver gegaan. Gebruik een temperatuurmeter om in de gaten te houden hoe ver je vis is.

Een vis in zijn geheel

Een vis in mijn geheel klaar maken is natuurlijk fantastisch om te zien. De vis maak je op directe warmte klaar. De temperatuur van de BBQ laat je oplopen tot ongeveer 200 °C. Wil je weten hoe ik dit doe? Kijk dan op deze special. Als je een vis direct gaat garen is het makkelijk om een visrooster te gebruiken. Je kunt hier de vis in leggen waardoor je deze, zonder dat ie aan je BBQ rooster blijft plakken kunt omdraaien. Een leuk recept om mee te beginnen is deze forel met citroen en peterselie. Een zeer delicaat stukje vis. Eén van mijn favorieten!

Vis warm roken

Je kunt vis warm roken. Bijvoorbeeld door een mooi stuk zalm op een cederhouten plank te leggen. Doordat de vis indirect wordt gegaard krijgt hij een mooie garing. Doordat het hout rustig aan begint te smeulen krijgt het ook nog eens een geweldige rooksmaak mee! Ook dit is een van mijn favorieten. Het kan namelijk bijna niet mislukken en is gemakkelijk te maken voor grote hoeveelheden mensen.

zalm op een plankje Big Green Egg recept BBQ cederhouten houten hout plank

Vis op de BBQ koud roken

Je kunt vis ook koud roken. Ik heb dit nog niet gedaan maar sta op het punt om dit in de praktijk te brengen. Vaak gebeurt dit ook met zalm. Je moet de zalm eerst pekelen met zout. Voor een goede omschrijving verwijs ik je naar Smokey John zijn website. Daarna ga je de vis dus koud roken. Dit doe je met een smoke generator. Dit is een apparaatje waarbij je rookmot (heel fijn rookt) langzaam laat smeulen. Hierdoor kun je wel tien uur achter elkaar roken! Nadat je de vis hebt gerookt moet je het nog wel even in de koelkast bewaren.

Visfilet direct grillen

Je kunt vis op de BBQ ook direct grillen. Dit doe je vaak met een wat stevigere vis zoals tonijn of zwaardvisfilet. Eigenlijk bereidt je de vis zoals een biefstuk. Je grilt om en om je bent vaak binnen een paar minuten klaar. Tonijn en zwaardvis mag van binnen nog een beetje rosé zijn. Een mooi gerecht is deze zwaardvisfilet met tomatensalsa.

Zwaardvisfilet op de big green egg bbq weber recept zwaardvis

Vis in bananenblad

Ontzettend spectaculair natuurlijk om een hele vis op de BBQ in bananenblad te garen. Het bananenblad wordt een soort oventje. Je kunt de vis inpakken met allerlei soorten kruiden en specerijen hierdoor kun je de vis een intense smaak geven.

Vis in zoutkorst BBQ Big Green Egg recept bananenblad

Vis in zoutkorst

Ten slotte kun je nog een vis in zoutkorst garen. Ook deze staat al lange tijd op mijn verlanglijstje (het zout ligt al 1 jaar in mijn schuur) maar is deze week dan toch gebeurt. Een vis in zoutkorst garen gebeurt al heel lang in de mediterrane landen. Je zou kunnen denken dat het zout vocht aan de vis onttrekt maar dit is juist niet zo. De zoutlaag zorgt er voor dat het vocht niet weg kan en zo wordt de vis nog sappiger gegaard! Hoe gaat het in zijn werk? Je mengt een grote hoeveelheid zout met een aantal eiwitten. Vervolgens pak je en schaal waar je de vis op legt en vervolgens bekleed je de hele vis met dit mengsel. Indirect verwarmen en je hebt ook nu weer een spectaculair gerecht op tafel staan!

Vis in zoutkorst Big green Egg recept BBQ

Vis langzaam garen

Ik weet niet of dit een apart subkopje moet zijn maar ik wilde dit recept van mijn langzaam gegaarde makreel filets jullie niet onthouden. Waarom niet? Omdat dit gewoon een ontzettend lekker en gaaf recept is. De makreelfilet is misschien wat minder makkelijk te verkrijgen, sommige verkooppunten van vis zullen je nee verkopen, maar je hebt dan wel een ontzettend goedkoop en heel lekker stukje vlees. Deze makreel gaat samen met een limoen-mayonaise. Goddelijke lekker! Dus zeker proberen!

Makreelfilet op de Big Green Egg recept vis gerookte makreel

Vis reverse sear klaar maken

Deze tonijn maakt ik klaar door eerst de tonijn te grillen en daarna indirect door te garen naar een kerntemperatuur van 38°C. Er zijn niet veel vissen die je op deze manier kunt klaar maken omdat ze zich hier niet echt voor lenen. Tonijn is echter een ander soort vis. Op deze manier kun je een mooie gegrilde buitenkant krijgen en een goede kerntemperatuur. Deze tonijn heeft ook nog eens een pistache-korst wat het extra lekker maakt.

tonijn van de Big Green Egg recept bbq pistache pistachekorst pistachenoten

Mocht je nog meer ideeën op willen doen voor vis op de BBQ kijk dan gerust rond op mijn site bij vis en schelpdieren.

Deze recepten zijn ook lekker!