Vijgen van de BBQ Barbecue dessert nagerecht toetje vijg sinaasappel mascarpone

Vijgen van de BBQ met sinaasappelmascarpone

door Mr. in the Kitchen

Sinds onze vakantie in Portugal hebben wij een voorkeur voor vijgen. Op het terrein van onze bed and breakfast stonden namelijk een heleboel vijgenbomen vol met mierzoete vijgen. Ideaal om zo van de boom te plukken en op te eten. Ondanks dat vijgen het hele seizoen verkrijgbaar zijn, begint het eigenlijke seizoen in augustus en september. Dat bracht mij op het idee om een dessert te maken met deze mooie vruchten. Ik heb voor deze vijgen van de BBQ twee snippertjes rookhout gebruikt om een klein beetje een rooksmaak te geven voor een echte BBQ smaak. Zeker een keer proberen!

Wat heb je nodig voor deze vijgen van de BBQ?

  • 8 vijgen
  • 1 sinaasappel
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram blanke amandelen
  • honing

extra nodig:

Hoe maak je deze vijgen?

Bereidt de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Maak vervolgens de sinaasappelmascarpone. Rasp de helft van de schil van de sinaasappel door de mascarpone en knijp een beetje van het sap van de sinaasappel bij de mascarpone. Proef en voeg eventueel naar smaak wat meer van het sap of rasp toe. Pak daarna een koekenpannetje en rooster de amandelen tot deze lichtbruin zijn en een heerlijke geur er vanaf komt.

Snijdt de vijg in vier partjes maar niet helemaal door. Zet de vijgen tegen elkaar in een ovenschaal. Plaats de ovenschaal in de BBQ en doe de twee snippertjes in de vuurspot. Gaar voor ongeveer 10 minuten tot de vijgen warm en zacht zijn.

Plaats vervolgens de vijgen op een bordje met een schep van het mascarpone-mengsel in de vijg. Rasp nog een klein beetje van sinaasappelschil er boven. Doe wat honing over de vijgen en serveer met de gebrande amandelen.

Eet smakelijk!

4 reacties

Deze recepten zijn ook lekker!

4 reacties

Peter 19 september 2018 - 08:07

ziet er lekker uit en wil het zeker ook eens gaan maken .

welke soort houtsnippers gebruikte je : eiken ?
(zelf heb ik roestvrijstalen rookbakje waarin ik dan voor dit recept 2 houtsnippers leg en bakje rechtstreeks op de kolen plaats

De vijgen garen in 10 min is bij 180-200 gr
Is dat voldoende om in die tijd de snippers te gaan laten roken ?

reageer
luuk 19 september 2018 - 08:14

Dankjewel!

Ik heb appel rookhout gebruikt. Ik denk dat het met eiken ook prima gaat. Het ging er mij om dat je wel proeft dat dit van de BBQ komt. Ik wilde alleen niet een hele overheersende smaak hebben van daar dat ik er maar twee heb gebruikt.
10 minuten is meer dan voldoende. Ik heb de twee snippertjes niet geweekt en deze beginnen vrijwel direct met roken als je ze in de vuurspot doet. Ik gebruik eigenlijk nooit een bakje om de snippers in te leggen. Wat is de reden dat je die gebruikt?

reageer
Peter 19 september 2018 - 08:07

ziet er lekker uit en wil het zeker ook eens gaan maken .

welke soort houtsnippers gebruikte je : eiken ?
(zelf heb ik roestvrijstalen rookbakje waarin ik dan voor dit recept 2 houtsnippers leg en bakje rechtstreeks op de kolen plaats

De vijgen garen in 10 min is bij 180-200 gr
Is dat voldoende om in die tijd de snippers te gaan laten roken ?

reageer
luuk 19 september 2018 - 08:14

Dankjewel!

Ik heb appel rookhout gebruikt. Ik denk dat het met eiken ook prima gaat. Het ging er mij om dat je wel proeft dat dit van de BBQ komt. Ik wilde alleen niet een hele overheersende smaak hebben van daar dat ik er maar twee heb gebruikt.
10 minuten is meer dan voldoende. Ik heb de twee snippertjes niet geweekt en deze beginnen vrijwel direct met roken als je ze in de vuurspot doet. Ik gebruik eigenlijk nooit een bakje om de snippers in te leggen. Wat is de reden dat je die gebruikt?

reageer

Reageer