Special: Vegetarische recepten van de BBQ voor een borrel

door Mr. in the Kitchen
Bruschetta van de BBQ met geroosterde paprika Vegetarische recepten van de bbq Bruschetta met geroosterde paprika en gepofte knoflook op de BBQ en Big Green Egg recept

Een special over vegetarische recepten van de BBQ voor bij een borrel. Misschien heb je, net als ik, een ontzettende mooie vrouw aan de haak geslagen die burnt ends of moink balls niet echt waardeert. Zij heeft liever een mooi vegetarisch gerechtje. Dan moet je daar natuurlijk wel op voorbereid zijn. Deze special geeft je een paar leuke en verschillende hapjes.

Het is natuurlijk zonde om niks te kunnen serveren als er iemand komt eten die geen vlees eet. Afdoen met alleen een komkommer kan natuurlijk niet. Daarom hier een paar ideeën wat je allemaal samen kunt serveren om diegene die vegetarisch eet een leuke herinnering te geven!

Vegetarische recepten van de BBQ voor bij een borrel.

Bij een borrel kan iedereen vaak wel honderd hapjes bedenken die van de BBQ komen. Maar meestal bevat dit vlees. Deze recepten geven misschien wat inspiratie!

MAISKOLF OP DE BBQ

 • enkele maiskolven
 • 125 gr zachte roomboter
 • 2 teentjes knoflook
 • flinke bos peterselie
 • zout

HOE MAAK JE DEZE MAISKOLVEN?

Maak de bbq gereed voor directe warmte. Laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Maak de maiskolven schoon en leg ze 5 minuten in kokend water. Dit is optioneel om tijd te besparen. Ongekookt kan ook prima op de bbq. Het heeft dan alleen wat meer tijd nodig.

Rasp de teentjes knoflook boven de boter. Snijd de peterselie fijn en meng samen met de knoflook door de boter. Persoonlijk vind ik het lekker om nog een beetje gemalen zeezout toe te voegen. Je kunt eventueel de boter proeven op een stukje brood. Zet de boter niet koud weg tot gebruik. Zo kun je straks beter smeren. Mocht je de boter van tevoren klaarmaken dan kun je als je de boter nodig hebt deze even in de magnetron of oven zacht maken.

Leg de maiskolfjes op de bbq en sluit de deksel. Draai de komende 10 – 15 minuten de maiskolfjes regelmatig om en smeer deze dan tegelijkertijd in met wat van de kruidenboter. Je kunt zien of de maiskolven klaar zijn als er ruimte tussen de maïskorrels zit.

Als ze gaar zijn haal je ze van de bbq en smeer je nog een klein beetje boter over ze heen.

CHAMPIGNONS MET GEITENKAAS EN TIJM VAN DE BBQ?

 • 25 champignons
 • 200 gram verse geitenkaas (ik had de geitenkaas met honing)
 • bosje tijm
 • peper en zout

HOE MAAK JE DEZE GEVULDE CHAMPIGNONS?

Steek de bbq aan en bereid deze voor op directe warmte. Laat de temperatuur oplopen tot 180ºC. Je kunt ook kiezen om de bbq op indirecte warmte voor te bereiden. In principe maakt het denk ik niet zoveel uit. Kies daarom vanuit het oogpunt wat je de rest van de avond gaat klaarmaken. Wil je weten hoe ik de Big green egg voorbereid? lees dan deze special.

Verwijder bij de champignons de zwarte stukjes aarde. Dit kun je doen met een speciaal borsteltje of een keukenpapiertje. Verwijder de steeltjes. Deze zou je eventueel nog ergens anders voor kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor een soepje of door een salade.

Leg de champignons op een bord en vul ze met de geitenkaas. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Bestrooi de champignons met de tijm. Bestrooi vervolgens ook met peper en zout.

Zet weg in de koelkast tot aan gebruik

Grill de champignons op het rooster voor een 15 a 20 minuten. Als je pecorino of parmezaans kaas gebruikt is de kaas nu mooi gesmolten. De champignons zijn wat gekrompen maar nog wel stevig.

Haal van de bbq en laat even afkoelen voor je ze serveert ze kunnen erg warm zijn.

champignons op de Big Green Egg recept BBQ

BABA GANOUSH OP DE BBQ

 • 2 aubergines
 • 1 klein teentje knoflook
 • olijfolie extra vergine
 • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
 • 1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
 • sap van een halve citroen
 • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
 • peper en zout
 • een snuf paprika poeder ter garnering
 • een klein handje rooksnippers (ik gebruikte pecan)

Steek de bbq aan en maak klaar voor indirect grillen op een temperatuur van 180 graden. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Week ondertussen het kleine handje rooksnippers in een bakje met water.

Prik de aubergine’s rondom in met een vork en smeer ze in met een laagje olijfolie. Gooi de houtsnippers in de vuurspot en leg de aubergine’s op de bbq voor ongeveer 45 -60 minuten op de barbecue. De aubergine’s moeten zacht van binnen aanvoelen. Dan zijn ze goed. Haal ze van de bbq en laat ze afkoelen.

Verwijder de schil van de aubergine en doe het vruchtvlees in een keukenmachine (of in een kom en gebruik een staafmixer). Voeg de knoflook, een scheutje olijfolie, tahin, djinten, en het sap van de citroen toe. Pureer alles tot een glad geheel. Breng nu op smaak met de peterselie peper en zout. Proef goed of er nog wat extra in moet van een van de ingrediënten.

Zet de baba ganoush weg in de koelkast tot gebruik. Bestrooi voor het opdienen met een beetje paprika poeder.

Baba ganoush op de Big green Egg BBQ recept

bruschetta met geroosterde paprika

 • 1 bol knoflook
 • 3 paprika’s
 • peterselie
 • olijfolie
 • goed brood

Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Als de BBQ op temperatuur komt kun je de knoflook voorbereiden. Snijd het bovenste deel van de knoflook af. Je hoeft de knoflook niet te pellen. Het gaat er om dat de teentjes wat vrij komen te liggen. Leg de bol knoflook op een stukje aluminiumfolie. Schenk een beetje olijfolie over de bol knoflook. Strooi wat zout en peper over de bol knoflook. Vouw nu het aluminiumfolie samen.

Gaar de knoflook in de BBQ voor ongeveer een 45 minuten tot een uur. De knoflook moet zacht zijn geworden.

Paprika

Als de kooltjes mooi gloeien kun je de paprika op de kooltjes leggen en de deksel sluiten. De paprika’s worden nu zwart aan de buitenkant maar dit is geen probleem. Als een kant van de paprika zwart is geworden draai je de paprika om. Ga nu door tot de gehele paprika’s zwart zijn. Als er een paprika helemaal zwart is geworden kun je deze in een pan met deksel doen of in een plastic zakje. Dit doe je omdat als de paprika afkoelt normaal gesproken het velletje weer vast gaat zitten aan de paprika. Door ze in een pan met deksel te doen of door ze in een plastic zakje te doen gebeurt dit niet en kun je makkelijk het velletje losmaken. Spoel onder de kraan het velletje weg en verwijder de zaadjes.

Als alle paprika’s schoon zijn kun je ze in blokjes snijden en in een marinade leggen van een halve teen geraspte knoflook en een hand gesneden peterselie.

Plaats nu weer een rooster op de BBQ. Doe wat olijfolie op een plak brood en rooster deze boven het vuur.

Beleg deze met één of twee gepofte tenen knoflook, beleg met de paprika en serveer direct.

Vegetarische recepten van de BBQ – Vegetarische recepten van de BBQ – Vegetarische recepten van de BBQ – Vegetarische recepten van de BBQ

Deze recepten zijn ook lekker!