Toen ik een keer in Toscane op vakantie was heb ik een ongelofelijk lekkere soep gegeten. Dit bleek ribollita te zijn, een hele dikke soep die vol smaak zit. Sindsdien heb ik het al een aantal keer gemaakt maar was ik nooit echt tevreden. Ik dacht dat het kwam omdat op vakantie altijd alles beter smaakt door de sfeer en het gevoel weg te zijn. Maar de laatste keer dat ik het maakte was ik al een heel stuk meer tevreden. Nog een kleine aanpassing en bij deze een super versie van een vegetarische Italiaanse bonensoep die je even meeneemt naar Toscane. Normaal gesproken gaat er cavalo nero in maar dat is echt een wintergroente en hebben we deze keer weggelaten. Mocht je dit willen toevoegen doe dit dan op het moment dat je de bonen toevoegt.
Wat heb je nodig voor 4 kommen?
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 wortels
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 teen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten (wij gebruiken deze)
- klein bosje tijm
- 2 kruimige aardappelen
- 150 gedroogde of 400 gram witte bonen uit blik (gedroogde is veel lekkerder, wel nachtje laten weken!)
- 2 bouillon blokjes
- 4 sneden boeren brood
- extra vierge olijfolie
Hoe maak je deze vegetarische Italiaanse bonensoep?
Snij de wortel fijn samen met de ui en knoflook. Snij ook de bleekselderij in kleine blokjes. Zet een pan, die groot genoeg is, op het vuur met de drie eetlepels olijfolie. Bak de wortel, ui, knoflook en bleekselderij op een laag vuur in 10 minuten wat zachter.
Voeg de tomaten, tijm en aardappels toe, laat ze even pruttelen en doe er dan de witte bonen bij. Voeg 1,5 liter water toe samen met de bouillon blokjes. Breng alles aan de kook en laat zonder deksel 2 uur pruttelen. Door het pruttelen kookt de soep in totdat je een heerlijke dikke soep hebt. Als de soep klaar is: even proeven en zo nodig op smaak brengen met zout en peper.
Scheur stukjes brood af en doe deze in een kom. Schep de soep over het brood heen. Voeg nog een klein beetje extra vierge olijfolie toe.
Eet smakelijk!
Kijk hier als je op zoek bent naar nog meer soep recepten?
INGREDIËNTEN
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 wortels
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 teen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten (wij gebruiken deze)
- klein bosje tijm
- 2 kruimige aardappelen
- 150 gedroogde of 400 gram witte bonen uit blik (gedroogde is veel lekkerder, wel nachtje laten weken!)
- 2 bouillon blokjes
- 4 sneden boeren brood
- extra vierge olijfolie
INSTRUCTIES
Snij de wortel fijn samen met de ui en knoflook. Snij ook de bleekselderij in kleine blokjes. Zet een pan, die groot genoeg is, op het vuur met de drie eetlepels olijfolie. Bak de wortel, ui, knoflook en bleekselderij op een laag vuur in 10 minuten wat zachter.
Voeg de tomaten, tijm en aardappels toe, laat ze even pruttelen en doe er dan de witte bonen bij. Voeg 1,5 liter water toe samen met de bouillon blokjes. Breng alles aan de kook en laat zonder deksel 2 uur pruttelen. Door het pruttelen kookt de soep in totdat je een heerlijke dikke soep hebt. Als de soep klaar is: even proeven en zo nodig op smaak brengen met zout en peper.
Scheur stukjes brood af en doe deze in een kom. Schep de soep over het brood heen. Voeg nog een klein beetje extra vierge olijfolie toe.