Omdat Jana geen vlees eet en er hier toch best vaak hamburgers op het menu staan zoeken we naar vegetarische of vis alternatieven. Deze zalmburger is bijvoorbeeld echt fantastisch! Deze keer dus een vegetarische hamburger en deze is echt heel goed! Dit komt omdat er heel veel kruiden in zitten en door een beetje BBQ saus. Deze burger heeft echt veel smaak! Het mooie is dat deze burger ook nog eens glutenvrij is! Als je de burger ook nog eens vegan wilt moet je het ei weglaten en kun je het beschuit halveren. Ik eet eigenlijk voornamelijk vleesburgers maar ik vind deze ook zeker niet misstaan! Dit is echt een goed vegetarische burger recept!
Wat heb je nodig voor 2 burgers?
- 75 gram gekookte zilvervliesrijst
- 60 gram walnoten
- halve eetlepel olijfolie
- halve ui
- 2 theelepels chilipoeder
- 100 gram zwarte bonen
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- halve eetlepel kokossuiker/rietsuiker
- 1 eetlepel BBQ-saus
- 1 eiwit
- 50 gram beschuit glutenvrij
Voor de garnering:
- 2 hamburger broodjes
- blaadjes botersla
- 2 tomaten
- halve rode ui
- augurkjes
- cheddar kaas
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- halve eetlepel mosterd
Hoe maak je dit vegetarische burger recept?
Kook de zilvervliesrijst in een steelpannetje gaar en laat afkoelen. Rooster ondertussen de walnoten in een koekenpannetje goudbruin (5-7 minuten). Snipper de halve ui heel fijn. Fruit deze met de olie in een koekenpannetje een paar minuten aan en zet vervolgens uit.
Doe de walnoten in een keukenmachine samen met de chilipoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, de suiker en wat zout en peper. Pulseer een aantal seconden tot je een mooie korrelige substantie hebt. Proef dit eventjes! Super lekker!
Laat het potje met zwarte bonen uitlekken en doe ze vervolgens in een grote kom. Prak met een vork de bonen even grof fijn. Ze hoeven niet helemaal fijngeprakt te worden. Voeg vervolgens de rijst, de ui, het walnotenmengsel, de BBQ-saus en het eiwit toe. Meng het geheel even met een vork door elkaar. Knijp als laatste het beschuit fijn boven de kom en meng dat door het mengsel. Voelt het nog te nat aan? Voeg dan wat extra beschuit toe. Vorm 2 grote of 3 wat kleinere burgers van het mengsel en zet voor 30 minuten weg in de koelkast.
Maak ondertussen even een sausje door de mayonaise, ketchup en mosterd te mengen. Proef en breng zo nodig meer op smaak. Het is aan jou om de ideale mix voor jou te vinden. Misschien iets meer mayonaise? Iets minder mosterd? Snij de rode ui in ringen en de tomaat in plakjes.
Verhit wat roomboter in een koekenpan en bak de burgers in 10 minuten gaar. Als je kaas toevoegt kun dit na de laatste keer draaien op je burger leggen en nog even twee minuten verwarmen.
Maak nu je broodje door eerst een blaadje sla neer te leggen op het broodje gevolgd door de burger. Vervolgens de rode ui ringen, plakjes tomaat en wat augurkjes. Smeer vervolgens het broodje in met de saus.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 75 gram gekookte zilvervliesrijst
- 60 gram walnoten
- halve eetlepel olijfolie
- halve ui
- 2 theelepels chilipoeder
- 100 gram zwarte bonen
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- halve eetlepel kokossuiker/rietsuiker
- 1 eetlepel BBQ-saus
- 1 eiwit
- 50 gram beschuit glutenvrij
- Voor de garnering:
- 2 hamburger broodjes
- blaadjes botersla
- 2 tomaten
- halve rode ui
- augurkjes
- cheddar kaas
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- halve eetlepel mosterd
INSTRUCTIES
Kook de zilvervliesrijst in een steelpannetje gaar en laat afkoelen. Rooster ondertussen de walnoten in een koekenpannetje goudbruin (5-7 minuten). Snipper de halve ui heel fijn. Fruit deze met de olie in een koekenpannetje een paar minuten aan en zet vervolgens uit.
Doe de walnoten in een keukenmachine samen met de chilipoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, de suiker en wat zout en peper. Pulseer een aantal seconden tot je een mooie korrelige substantie hebt. Proef dit eventjes! Super lekker!
Laat het potje met zwarte bonen uitlekken en doe ze vervolgens in een grote kom. Prak met een vork de bonen even grof fijn. Ze hoeven niet helemaal fijngeprakt te worden. Voeg vervolgens de rijst, de ui, het walnotenmengsel, de BBQ-saus en het eiwit toe. Meng het geheel even met een vork door elkaar. Knijp als laatste het beschuit fijn boven de kom en meng dat door het mengsel. Voelt het nog te nat aan? Voeg dan wat extra beschuit toe. Vorm 2 grote of 3 wat kleinere burgers van het mengsel en zet voor 30 minuten weg in de koelkast.
Maak ondertussen even een sausje door de mayonaise, ketchup en mosterd te mengen. Proef en breng zo nodig meer op smaak. Het is aan jou om de ideale mix voor jou te vinden. Misschien iets meer mayonaise? Iets minder mosterd? Snij de rode ui in ringen en de tomaat in plakjes.
Verhit wat roomboter in een koekenpan en bak de burgers in 10 minuten gaar. Als je kaas toevoegt kun dit na de laatste keer draaien op je burger leggen en nog even twee minuten verwarmen.
Maak nu je broodje door eerst een blaadje sla neer te leggen op het broodje gevolgd door de burger. Vervolgens de rode ui ringen, plakjes tomaat en wat augurkjes. Smeer vervolgens het broodje in met de saus.