Omdat wij hier regelmatig een burger op tafel hebben staan en Jana daar af en toe een jaloers naar kijkt, proberen we zo nu en dan een vega burger te maken. Deze keer een vegetarische burger met linzen die lijkt op de eerdere vegetarische burger die we hebben gemaakt. Het concept is ongeveer hetzelfde er worden alleen wat andere ingrediënten gebruikt. Waarom? Omdat dit een hele goede combi is. De walnoten geven de burger een heerlijke bite en de miso geeft deze keer een extra lekkere smaak. Zeker een keer proberen dus deze vegetarische burger met linzen. Wij hebben gebruik gemaakt van glutenvrij beschuit waardoor deze ook nog eens glutenvrij is en Jana deze zonder zorgen kan eten.
Wat heb je nodig voor 4 burgers?
- 250 gram linzen
- 200 gram gekookte zilvervliesrijst
- 140 gram walnoten
- 2 theelepels miso
- olijfolie
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 2 eetlepels verse kruiden (wij kozen voor peterselie maar koriander is denk ik ook lekker)
- zout en peper
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 1 eiwit
- 50 gram beschuit (eventueel glutenvrij)
topping:
- zoetzure bietjes
- 1 rauwe biet
- 100 ml rode wijnazijn
- 100 ml water
- 1 eetlepel suiker
- zout
- optioneel: venkel-, koriander-, komijnzaadjes
- komkommer
- veldsla
- mayonaise
- shiraza
- hamburgerbroodjes
Hoe maak je deze vegetarische burger met linzen?
Rooster als eerste de walnoten in een koekenpannetje tot ze beginnen te geuren. Vervolgens kun je de walnoten samen met de linzen en de gekookte rijst in een keukenmachine doen. Voeg daar de miso, een eetlepel olijfolie, de mosterd, komijn, korianderzaad en verse kruiden aan toe. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Pulseer het tot een gladde massa maar niet teveel! Er mag nog best wat structuur inzitten. Vervolgens proef je of het goed op smaak is en voeg eventueel iets van de ingrediënten toe. Haal de massa uit de keukenmachine en kneed er het eiwit doorheen. Het moet niet te nat worden en voeg zonodig wat van het beschuit toe (fijngemalen) tot je een goede consistentie hebt. Vorm er vervolgens burgers van en bestrooi met de sesamzaadjes aan de buitenkant. Zet de burgers weg in de koelkast zodat ze wat op kunnen stijven.
Maak ondertussen de zoetzure bietjes door deze te raspen met een grove rasp. Meng het water, de rodewijnazijn, suiker en wat zout met eventueel venkelzaadjes etc. Breng aan de kook en zet als het kookt het vuur uit en voeg de geraspte bietjes toe. Laat afkoelen en zet tot gebruik weg in de koelkast.
Meng in een kommetje de shiraza met de mayonaise, proef en breng op smaak.
Verhit wat boter in een koekenpan of bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen naar 200-220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan eens op deze special over direct op de Big Green Egg.
Gril of bak de burgers beide kanten ongeveer 4 minuten tot deze mooi bruin zijn aan de buitenkant. Gril de laatste twee minuten de broodjes mee zodat deze krokant zijn.
Maak de burger door eerst een flinke laag shirazamayonaise toe te voegen, gevolgd door de veldsla, burger, bietjes en wat slierten komkommer.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 250 gram linzen
- 200 gram gekookte zilvervliesrijst
- 140 gram walnoten
- 2 theelepels miso
- olijfolie
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 2 eetlepels verse kruiden (wij kozen voor peterselie maar koriander is denk ik ook lekker)
- zout en peper
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 1 eiwit
- 50 gram beschuit (eventueel glutenvrij)
- topping:
- zoetzure bietjes
- 1 rauwe biet
- 100 ml rode wijnazijn
- 100 ml water
- 1 eetlepel suiker
- zout
- optioneel: venkel-, koriander-, komijnzaadjes
- komkommer
- veldsla
- mayonaise
- shiraza
- hamburgerbroodjes
INSTRUCTIES
Rooster als eerste de walnoten in een koekenpannetje tot ze beginnen te geuren. Vervolgens kun je de walnoten samen met de linzen en de gekookte rijst in een keukenmachine doen. Voeg daar de miso, een eetlepel olijfolie, de mosterd, komijn, korianderzaad en verse kruiden aan toe. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Pulseer het tot een gladde massa maar niet teveel! Er mag nog best wat structuur inzitten. Vervolgens proef je of het goed op smaak is en voeg eventueel iets van de ingrediënten toe. Haal de massa uit de keukenmachine en kneed er het eiwit doorheen. Het moet niet te nat worden en voeg zonodig wat van het beschuit toe (fijngemalen) tot je een goede consistentie hebt. Vorm er vervolgens burgers van en bestrooi met de sesamzaadjes aan de buitenkant. Zet de burgers weg in de koelkast zodat ze wat op kunnen stijven.
Maak ondertussen de zoetzure bietjes door deze te raspen met een grove rasp. Meng het water, de rodewijnazijn, suiker en wat zout met eventueel venkelzaadjes etc. Breng aan de kook en zet als het kookt het vuur uit en voeg de geraspte bietjes toe. Laat afkoelen en zet tot gebruik weg in de koelkast.
Meng in een kommetje de shiraza met de mayonaise, proef en breng op smaak.
Verhit wat boter in een koekenpan of bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen naar 200-220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan eens op deze special over direct op de Big Green Egg.
Gril of bak de burgers beide kanten ongeveer 4 minuten tot deze mooi bruin zijn aan de buitenkant. Gril de laatste twee minuten de broodjes mee zodat deze krokant zijn.
Maak de burger door eerst een flinke laag shirazamayonaise toe te voegen, gevolgd door de veldsla, burger, bietjes en wat slierten komkommer.