vegetarische burger op de BBQ hamburger vega recept bonen champignons

Vegetarische burger op de BBQ

door Mr. in the Kitchen

Deze keer een vegetarische burger op de BBQ. Weer eens wat anders dan de runderburgers die we overal om ons heen zien. Voor vegetariërs is er best wel wat leuks te maken. Je moet alleen even zoeken naar wat recepten. Met deze burger die er ook nog eens als een runderburger uit ziet heb je een mooi alternatief. Let op want als je deze te lang door grillt word het een beetje een droge massa. De koriander en de limoenmayonaise maken het een fris geheel.

Wat heb je nodig?

Voor de burger: 

  • 120 gram champignons
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 400 gram (uitlekgewicht) zwarte bonen
  • 40 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • klein bosje koriander (5 gram)
  • peper en zout

Voor het broodje:

  • 4 hamburger broodjes
  • paar blaadjes sla
  • 1 tomaat

Voor de limoen mayonaise:

  • paar eetlepels mayonaise
  • sap en rasp van een 1/2 limoen

Hoe maak je deze vegetarische burger op de BBQ?

Snijd de champignons in stukjes en bak deze in een koekenpan. Snijd de peper en knoflook fijn en voeg deze daaraan toe. Bak vervolgens alles even aan en haal van het vuur. Doe de champignons samen met alle ingrediënten voor de burger in een keukenmachine. Heb je een staafmixer? Dan gaat dat ook prima. Hak nu alles grof tot er een dikke massa ontstaat. Proef even of er nog wat zout of peper bij moet. Vorm nu met natte handen 4 burgers van dezelfde grootte. Doe 1 burger op een bord en leg er een stukje vershoudfolie op. Leg daar dan weer een burger op en herhaal dit tot je 4 burgers op een bord hebt. Zet deze minimaal een half uur weg in de koelkast. Zo stijven ze wat op.

Bereid de bbq voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special. Ik gebruikte mijn gietijzeren rooster.

Breng de mayonaise op smaak met het sap en de rasp van de limoen. Proef en als het te zuur is kun je iets meer mayonaise toevoegen. Snijd de tomaat in plakjes.

Grillen

Vet je rooster goed in. Leg nu de burgers op het rooster. Sluit de deksel van de bbq en laat de burgers zo 4 minuten liggen. Ga niet in de tussentijd de burgers draaien het is nogal fragiel en dan maak je ze kapot. Draai ze om en gaar nog 2 minuten op de bbq met gesloten deksel. Je kunt de laatste 2 minuten ook de broodjes op de bbq leggen. Zo worden deze krokant.

Maak de burger door eerst een paar blaadjes sla op het broodje te leggen. gevolgd door de tomaat. Leg de burger er op en een flinke lepel mayonaise.

Eet smakelijk!

.

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer