Inmiddels heb ik het bakken van broodsoorten op de BBQ helemaal te pakken! Eerder maakte ik al een heerlijke focaccia en een no knead bread uit de dutch oven. Deze keer maak ik een Turks brood. Dit Turkse brood smaakt echt heerlijk en het lijkt wel een beetje op de focaccia die ik eerder maakte. Je kunt dit Turks brood van te voren klaar maken en serveren bij jouw BBQ feestje! Ik denk dat de meeste mensen versteld zullen staan van het resultaat. Persoonlijk vond ik dit vrij eenvoudig om te maken dus raad ik het zeker aan om eens te proberen als je een keer brood wilt bakken.
Wat heb je nodig?
- 500 gram patentbloem
- 300 ml water (handwarm 22-25°C)
- 9 gram droge gist (of het dubbele verse gist)
- 8 gram zout
- 15 gram suiker
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 eigeel
- zwarte sesamzaadjes
- witte sesamzaadjes
extra nodig:
- vershoudfolie (of natte theedoek)
Hoe maak je dit Turks brood van de BBQ?
Meng het handwarme water met de suiker en de gist. Zet dit even weg totdat je duidelijk belletjes ziet ontstaan.
Meng ondertussen de bloem samen met het zout en een ruime kom. Maak een kuiltje in de het bloemmengsel en schenk daar de zonnebloemolie en het water in. Vorm met je handen het geheel tot een deeg. Bestuif je werkbank met wat bloem en leg het deeg er op. Nu moet je 10-15 minuten kneden tot een mooi deeg.
Het kneden doe je door met de palm van je hand het deeg van je af te duwen. Hierbij mag het deeg scheuren. Je rolt vervolgens het deeg met dezelfde hand weer terug en draait het een kwartslag. Ga hiermee door tot ongeveer 10 minuten. Je kunt controleren of het deeg goed is door een klein beetje deeg te pakken, dit tot een balletje te rollen en vervolgens duw je dit balletje wat plat en trek je het uitklaar zodat er een vliesje ontstaat. Als het vliesje heel blijft en je kunt er een beetje doorheen kijken dan zit je goed (zie foto).
Smeer vervolgens een kom in met een laagje zonnebloemolie en stort het deeg in de kom. Dek de kom af met een vershoudfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur minimaal een uur rijzen.
BBQ aan!
Stort het deeg vervolgens op een met zonnebloemolie ingesmeerde bakplaat. Ik heb hiervoor een taartvorm gebruikt. Laat deeg vervolgens nog eens minimaal een half uur rijzen.
Steek ondertussen de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg. Laat de temperatuur zonder conveggtor oplopen tot 230°C en laat even opwarmen. Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de conveggtor, het rooster en de pizzasteen plaatsen. Hierdoor zal de temperatuur iets zakken. Laat de temperatuur weer oplopen tot 230°C.
Vorm het deeg vervolgens tot de gewenste vorm. Kluts het eigeel in een kommetje los en smeer het deeg met het eigeel in. Je kunt nu met drie vingers naast elkaar een motief in het deeg prikken. Bestrooi als laatste met de sesamzaadjes.
Zet het Turks brood in de BBQ en bak in 15-20 minuten goudbruin. Misschien is de ene kant wat sneller bruin omdat daar de meeste hitte langs komt. Je kunt dan het brood halverwege het bakken 180 graden draaien. Mocht hij niet zo mooi kleuren dan zet je op het laatst de margrietschijf helemaal open zodat de BBQ nog warmer wordt.
Haal vervolgens het brood van de BBQ en laat afkoelen op een rooster.
Serveer nu het Turks brood nog warm is.
INGREDIËNTEN
- 500 gram patentbloem
- 300 ml water (handwarm 22-25°C)
- 9 gram gist
- 8 gram zout
- 15 gram suiker
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 eigeel
- zwarte sesamzaadjes
- witte sesamzaadjes
INSTRUCTIES
Meng het handwarme water met de suiker en de gist. Zet dit even weg totdat je duidelijk belletjes ziet ontstaan.
Meng ondertussen de bloem samen met het zout en een ruime kom. Maak een kuiltje in de het bloemmengsel en schenk daar de zonnebloemolie en het water in. Vorm met je handen het geheel tot een deeg. Bestuif je werkbank met wat bloem en leg het deeg er op. Nu moet je 10-15 minuten kneden tot een mooi deeg.
Het kneden doe je door met de palm van je hand het deeg van je af te duwen. Hierbij mag het deeg scheuren. Je rolt vervolgens het deeg met dezelfde hand weer terug en draait het een kwartslag. Ga hiermee door tot ongeveer 10 minuten. Je kunt controleren of het deeg goed is door een klein beetje deeg te pakken, dit tot een balletje te rollen en vervolgens duw je dit balletje wat plat en trek je het uitklaar zodat er een vliesje ontstaat. Als het vliesje heel blijft en je kunt er een beetje doorheen kijken dan zit je goed.
Smeer vervolgens een kom in met een laagje zonnebloemolie en stort het deeg in de kom. Dek de kom af met een vershoudfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur minimaal een uur rijzen.
BBQ aan!
Stort het deeg vervolgens op een met zonnebloemolie ingesmeerde bakplaat. Ik heb hiervoor een taartvorm gebruikt. Laat deeg vervolgens nog eens minimaal een half uur rijzen.
Steek ondertussen de Big Green Egg aan en bereid voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg. Laat de temperatuur zonder conveggtor oplopen tot 230°C en laat even opwarmen. Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de conveggtor, het rooster en de pizzasteen plaatsen. Hierdoor zal de temperatuur iets zakken. Laat de temperatuur weer oplopen tot 230°C.
Vorm het deeg vervolgens tot de gewenste vorm. Kluts het eigeel in een kommetje los en smeer het deeg met het eigeel in. Je kunt nu met drie vingers naast elkaar een motief in het deeg prikken. Bestrooi als laatste met de sesamzaadjes.
Zet het Turks brood in de BBQ en bak in 15-20 minuten goudbruin. Misschien is de ene kant wat sneller bruin omdat daar de meeste hitte langs komt. Je kunt dan het brood halverwege het bakken 180 graden draaien. Mocht hij niet zo mooi kleuren dan zet je op het laatst de margrietschijf helemaal open zodat de BBQ nog warmer wordt.
Haal vervolgens het brood van de BBQ en laat afkoelen op een rooster.
Serveer nu het Turks brood nog warm is.