tonijn van de Big Green Egg recept bbq pistache pistachekorst pistachenoten

Tonijn van de Big Green Egg met pistachekorst

door Mr. in the Kitchen

Mijn ouders passen op donderdag altijd op de kinderen en zorgen dan ook voor het eten. Inmiddels weet mijn vader ook mijn blog te vinden en zorgt hij dat ie af en toe wat meeneemt dat nog niet op mijn blog staat. Deze keer een recept van tonijn van de Big Green Egg. Ik vindt goede tonijn echt heerlijk en deze pistache-korst is een goede combinatie. Het recept is gemaakt door Ottolenghi hij heeft geweldige recepten, zo maakte ik eerder al deze gegrilde en gerookte pompoen. De tonijn wordt eerst even op hoge temperatuur gegrild (een initial sear) en daarna rustig nagaren op lage temperatuur.

Wat heb je nodig voor deze tonijn van de Big Green Egg?

  • Mooi stuk tonijn
  • 50 gram pistachenoten
  • peper en zout
  • mosterd

Hoe maak je deze tonijn?

Bereidt de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? kijk dan op deze special.

Als de BBQ op temperatuur komt kun je de pistache-korst maken. Pel de pistachenoten en maal deze fijn in een foodprocessor of in een vijzel. Misschien kun je bij de tonijn die ik maakte dat ik de pistachenoten nog wat grof heb gelaten. Mijn advies is om het toch wat fijner te malen. Ik dacht dat het een mooi krokant laagje zou geven maar de grove stukken bleven niet goed plakken aan de tonijn.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de tonijn rondom dichtschroeien. Alle kanten ongeveer 1 minuut. Haal de tonijn vervolgens van de BBQ en bouw deze om tot indirecte warmte met een temperatuur van ongeveer 110°C. Smeer nu de tonijn in met de mosterd en bestrooi de ingesmeerde tonijn met de fijngemalen pistachenoten. Plaats een kerntemperatuurmeter, leg de tonijn terug op de Big Green Egg en sluit de deksel.

Gaar de tonijn door tot een kerntemperatuur van 38°C. Haal van de BBQ en snijdt in mooie tranches.

Wij serveerden deze tonijn op een pasta aglio olio (met veel knoflook, olie en chilipeper).

Eet smakelijk!

tonijn van de Big Green Egg recept bbq pistache pistachekorst pistachenoten

Tonijn van de Big Green Egg met pistachekorst

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.2/5
( 5 voted )

Ingredients

  • Mooi stuk tonijn
  • 50 gram pistachenoten
  • peper en zout
  • mosterd

Instructions

Bereidt de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? kijk dan op deze special.

Als de BBQ op temperatuur komt kun je de pistache-korst maken. Pel de pistachenoten en maal deze fijn in een foodprocessor of in een vijzel. Misschien kun je bij de tonijn die ik maakte dat ik de pistachenoten nog wat grof heb gelaten. Mijn advies is om het toch wat fijner te malen. Ik dacht dat het een mooi krokant laagje zou geven maar de grove stukken bleven niet goed plakken aan de tonijn.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de tonijn rondom dichtschroeien. Alle kanten ongeveer 1 minuut. Haal de tonijn vervolgens van de BBQ en bouw deze om tot indirecte warmte met een temperatuur van ongeveer 110°C. Smeer nu de tonijn in met de mosterd en bestrooi de ingesmeerde tonijn met de fijngemalen pistachenoten. Plaats een kerntemperatuurmeter, leg de tonijn terug op de Big Green Egg en sluit de deksel.

Gaar de tonijn door tot een kerntemperatuur van 38°C. Haal van de BBQ en snijdt in mooie tranches.

Wij serveerden deze tonijn op een pasta aglio olio (met veel knoflook, olie en chilipeper).

 

Deze recepten zijn ook lekker!

8 reacties

Ellen 1 augustus 2018 - 17:54

Wat een mooie site met veel inspiratie. Graag wil ik vragen hoelang het ongeveer duurt voordat de kerntemperatuur bereikt wordt van de tonijn (38 graden); ik begrijp dat e.e.a. afhankelijk is van de dikte van het stukje tonijn.

reageer
luuk 1 augustus 2018 - 18:18

Dankjewel!

Ik weet eigenlijk niet hoe lang dit bij mij heeft geduurd maar ik schat zo in dat het ongeveer 40 minuten duurde. Ik had redelijk grote stukken. Mocht jij het recept maken en het wijkt hiervan af: laat het mij dan even weten hoe lang het bij jou duurde en dan voeg ik het bij het recept.

Succes!

reageer
Ellen 1 augustus 2018 - 17:54

Wat een mooie site met veel inspiratie. Graag wil ik vragen hoelang het ongeveer duurt voordat de kerntemperatuur bereikt wordt van de tonijn (38 graden); ik begrijp dat e.e.a. afhankelijk is van de dikte van het stukje tonijn.

reageer
Ellen 2 augustus 2018 - 15:29

Dank voor de reactie. We willen op termijn een BGE aanschaffen en zijn nu in de oriëntatiefase. Probeer zoveel mogelijk info te verzamelen en recepten te lezen. Kun je ook b.v. erwtensoep op de BGE maken in de winter?

reageer
luuk 2 augustus 2018 - 20:08

In principe kun je alles maken op de Big Green Egg. Erwtensoep kun je maken met een Dutch oven. Dit is een gietijzeren pan die je op het rooster zet. Lees mijn bericht over hoe je een Big Green Egg gebruikt eens door dan kom je misschien wat meer te weten, deze staat onder specials. Toen ik mijn Big GreeN Egg kocht was er bijna geen andere kamado op de markt te vinden. Inmiddels kun je eigenlijk alle prijscategorien en daarmee ook kwaliteit kopen. De Big Green Egg is een de meest luxe versie en ook een hele goede. Mocht het budget wat minder zijn zou ik zeker eens rond kijken bij een Bastard of Kamado Joe. Hier zul je echt geen slechte aankoop mee doen. Succes met uitzoeken!

reageer
Ellen 2 augustus 2018 - 15:29

Dank voor de reactie. We willen op termijn een BGE aanschaffen en zijn nu in de oriëntatiefase. Probeer zoveel mogelijk info te verzamelen en recepten te lezen. Kun je ook b.v. erwtensoep op de BGE maken in de winter?

reageer
luuk 2 augustus 2018 - 20:08

In principe kun je alles maken op de Big Green Egg. Erwtensoep kun je maken met een Dutch oven. Dit is een gietijzeren pan die je op het rooster zet. Lees mijn bericht over hoe je een Big Green Egg gebruikt eens door dan kom je misschien wat meer te weten, deze staat onder specials. Toen ik mijn Big GreeN Egg kocht was er bijna geen andere kamado op de markt te vinden. Inmiddels kun je eigenlijk alle prijscategorien en daarmee ook kwaliteit kopen. De Big Green Egg is een de meest luxe versie en ook een hele goede. Mocht het budget wat minder zijn zou ik zeker eens rond kijken bij een Bastard of Kamado Joe. Hier zul je echt geen slechte aankoop mee doen. Succes met uitzoeken!

reageer

Reageer