Om je gerechten wat meer smaak te geven kun je deze tomatenvinaigrette heel goed gebruiken! Je kunt deze vinaigrette over salade, vis, coquilles of kip doen. Wij hebben gebruik gemaakt van heerlijke cherry tomaatjes en deze eerst geroosterd in de pan. Hierdoor komt de smaak nog meer omhoog! Het eindresultaat is een heerlijke warme tomatenvinaigrette die je overigens ook gewoon koud kunt gebruiken. Je kunt de vinaigrette voor ongeveer 4-5 dagen in de koelkast bewaren. Ben je op zoek naar een andere dressing? Kijk dan hoe je dressing zelf kunt maken.
Wat heb je nodig?
- 250 gram cherry tomaatjes
- 60 ml olijfolie
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 2 eetlepels honing
- klein sjalotje
- 1 of 2 knoflooktenen
- een hand basilicum blaadjes
- zout en peper
Hoe maak je deze tomatenvinaigrette?
Doe de tomaatjes in een droge koekenpan en zet het vuur op middelmatige hitte. Rooster de tomaatjes voor ongeveer 7 tot 8 minuten totdat er zwarte plekken ontstaan op de tomaten. Schep af en toe de tomaatjes om zodat ze aan meerdere kanten zwart worden.
Je kunt het roosteren van de tomaatjes eventueel ook in de oven doen voor 20 minuten op 200°C. Als je dit doet kun je ook gelijk de knoflook en de sjalot toevoegen. Kijk of de tomaten barsten en je bent klaar. Is dit niet het geval? Laat dan nog 5-10 minuten in de oven staan.
Doe de geroosterde tomaten, olijfolie, rode wijnazijn, honing, sjalot, knoflook en basilicumblaadjes in een keukenmachine (of maak fijn met een staafmixer). Breng op smaak met wat zout en peper. Pureer de tomaten kort. Je wilt dat er nog een beetje structuur in de vinaigrette zit. Proef en kijk of je iets mist. Misschien is het een beetje zuur? voeg dan wat extra honing toe. Mis je wat zout? Breng dan hoger op smaak.
Serveer direct of stop de vinaigrette in een pot. Je kunt de vinaigrette ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 250 gram cherry tomaatjes
- 60 ml olijfolie
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 2 eetlepels honing
- klein sjalotje
- 1 of 2 knoflooktenen
- een hand basilicum blaadjes
- zout en peper
INSTRUCTIES
Doe de tomaatjes in een droge koekenpan en zet het vuur op middelmatige hitte. Rooster de tomaatjes voor ongeveer 7 tot 8 minuten totdat er zwarte plekken ontstaan op de tomaten. Schep af en toe de tomaatjes om zodat ze aan meerdere kanten zwart worden.
Je kunt het roosteren van de tomaatjes eventueel ook in de oven doen voor 20 minuten op 200°C. Als je dit doet kun je ook gelijk de knoflook en de sjalot toevoegen. Kijk of de tomaten barsten en je bent klaar. Is dit niet het geval? Laat dan nog 5-10 minuten in de oven staan.
Doe de geroosterde tomaten, olijfolie, rode wijnazijn, honing, sjalot, knoflook en basilicumblaadjes in een keukenmachine (of maak fijn met een staafmixer). Breng op smaak met wat zout en peper. Pureer de tomaten kort. Je wilt dat er nog een beetje structuur in de vinaigrette zit. Proef en kijk of je iets mist. Misschien is het een beetje zuur? voeg dan wat extra honing toe. Mis je wat zout? Breng dan hoger op smaak.
Serveer direct of stop de vinaigrette in een pot. Je kunt de vinaigrette ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.