Lang stond dit mannelijke stuk vlees al op het verlanglijstje en dit weekend was het eindelijk daar. De tomahawk steak is een indrukwekkend stukje vlees. Er zit nog een hele rib aan vast en dat maakt deze steak zo markant. Gemiddeld is deze tomahawk zo rond de kilo. De jongen die ik klaar heb gemaakt was 1.2 kilo. Daar gaat natuurlijk wel nog 400 gram aan bot vanaf. Maar hoe maak je deze tomahawk steak van de Big Green Egg of andere BBQ kamado?
Welke methode?
Er zijn verschillende manieren om deze tomahawk klaar te maken. Je kunt de steak een initial sear geven. Dit betekent dat je de steak eerst op hoge temperatuur (220°C) dicht schroeit en daarna op lage temperatuur (150°C) laat doorgaren. Je kunt ook een end sear geven. Dit is de omgedraaide variant en begint dus op lage temperatuur (150ºC) en eindigt met het geven van een krokante korst op hoge temperatuur (220°C). Waar je rekening mee moet houden is dat de uiteindelijke kerntemperatuur op 54°C uit komt.
Ik heb gekozen voor de initial sear omdat ik het proces daarmee makkelijker kan controleren. Omdat het toch een gok is waar je op uitkomt met de kerntemperatuur als je op het einde de steak nog een keer gaat grillen. En omdat dit niet het goedkoopste stukje vlees is, speel ik op safe.
Kies je voor de end sear dan moet je toch rekening houden dat de temperatuur bij het laatste proces nog ongeveer 10ºC stijgt. Je eindigt dus op lage temperatuur op 44 °C en stookt de Big Green Egg daarna op voor de end sear.
Wat heb je nodig voor deze tomahawk steak van de Big Green Egg?
- 1 Tomahawk steak
- peper en zout
voor de chimichurri:
- 6 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel zeezout
- 4 teentjes knoflook fijn gesneden
- 1 hand krulpeterselie fijn gesneden
- halve chilipeper fijn gesneden
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 deciliter olijfolie
extra nodig: gietijzeren rooster en kerntemperatuurmeter.
Bijpassend biertje? zoek dan even hier.
Hoe maak je deze Tomahawk steak?
Haal het vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Maak ondertussen de chimichurri door alle ingrediënten te mengen.
Zet de BBQ aan en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Zorg er voor dat je het gietijzeren rooster ook op temperatuur hebt. Wil je weten hoe ik mijn Big Green Egg gebruik? Kijk dan hier.
Bestrooi de tomahawk steak royaal met zout. Als de Big Green Egg warm genoeg plaats je de steak op het rooster. Sluit de deksel en draai de steak na 2-3 minuten een kwartslag. Door dit te doen krijg je een mooie grill-ruit. Draai de steak om en herhaal het proces nog een keer. Na 10 minuten haal je de steak van de Big Green Egg. Je haalt het rooster weg en maakt de Big Green Egg klaar voor indirecte warmte. Door de koude elementen zakt de temperatuur met zeker 50°C. Je kunt op het hitte schild een lekbak plaatsen. Je kunt deze eventueel vullen met schoon zand of met zout. Draai de openingen zo goed als dicht en je zult zien de temperatuur zakt.
Laat de tomahawk steak nu doorgaren tot de kerntemperatuur 54ºC is. Dit duurde bij mij ongeveer 20 minuten. Haal de tomahawk steak van de kamado en laat deze onder folie 10 minuten rusten.
Snijd het vlees op de draad en serveer met een heerlijke chimichurri!
INGREDIËNTEN
- 1 Tomahawk steak
- peper en zout
- voor de chimichurri:
- 6 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel zeezout
- 4 teentjes knoflook fijn gesneden
- 1 hand krulpeterselie fijn gesneden
- halve chilipeper fijn gesneden
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 deciliter olijfolie
INSTRUCTIES
Haal het vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Maak ondertussen de chimichurri door alle ingrediënten te mengen.
Zet de BBQ aan en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Zorg er voor dat je het gietijzeren rooster ook op temperatuur hebt. Wil je weten hoe ik mijn Big Green Egg gebruik? Kijk dan hier.
Bestrooi de tomahawk steak royaal met zout. Als de Big Green Egg warm genoeg plaats je de steak op het rooster. Sluit de deksel en draai de steak na 2-3 minuten een kwartslag. Door dit te doen krijg je een mooie grill-ruit. Draai de steak om en herhaal het proces nog een keer. Na 10 minuten haal je de steak van de Big Green Egg. Je haalt het rooster weg en maakt de Big Green Egg klaar voor indirecte warmte. Door de koude elementen zakt de temperatuur met zeker 50°C. Je kunt op het hitte schild een lekbak plaatsen. Je kunt deze eventueel vullen met schoon zand of met zout. Draai de openingen zo goed als dicht en je zult zien de temperatuur zakt.
Laat de tomahawk steak nu doorgaren tot de kerntemperatuur 54ºC is. Dit duurde bij mij ongeveer 20 minuten. Haal de tomahawk steak van de kamado en laat deze onder folie 10 minuten rusten.
Snijd het vlees op de draad en serveer met een heerlijke chimichurri!