Tomahawk steak op de BBQ

door Mr. in the Kitchen
Tomahawk steak op de BBQ Big Green Egg barbecue recept ribeye met bot mr and ms in the kitchen kruiden rozemarijn tijm oregano

Een stuk vlees waar de meningen over zijn verdeeld! Deze tomahawk steak op de BBQ kan gezien worden als een heel spectaculair stuk vlees waar iedereen enthousiast over is maar ook als een te dure ribeye. Want eigenlijk is deze tomahawk een ribeye met een stuk bot er aan. Hmmm dat is dan wel een beetje prijzig? Zeker als je bedenkt dat het bot ongeveer een kwart tot een derde van het gewicht in beslag neemt. Aan de andere kant is het ook gewoon een keer leuk als vrienden over de vloer komen om een soort bot van een dino op tafel te serveren.  In een Italiaans kookboek kwam ik tegen dat zij het vlees laten rusten in een kruidenolie. Dit hebben wij gedaan en is zeker aan te raden! Eigenlijk een soort ouderwetse kruidenboter op je vlees maar dan in olievorm. Erg lekker!

Wat heb je nodig?

  • 1 tomahawk van ongeveer 1,5 kilo
  • peper en zout
  • extra vierge olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • verse kruiden zoals rozemarijn, salie, tijm en/of oregano

Hoe maak je deze tomahawk steak op de BBQ?

Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 100-120°C. Haal ondertussen de tomahawk uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Bestrooi de steak rijkelijk met zout.

Als de BBQ op temperatuur is kun je het stuk vlees op het rooster plaatsen. Sluit de deksel en controleer de kerntemperatuur en temperatuur van de kamado.

Maak nu de kruidenolie door de knoflook met een rasp fijn te raspen en de kruiden die jij lekker vindt fijn te snijden. Maak er een kruidenolie van.

Als de kerntemperatuur van de tomahawk steak op 45°C (dit duurde bij mij 50 minuten) is haal je deze van de BBQ en leg je hem onder een aluminiumfolie op een bord. Bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C.  Meestal gebruik ik voor het grillen van vlees het gietijzeren rooster. Mocht je dit hebben zou ik dit zeker gebruiken. Belangrijk is om het rooster, ten tijde van het opwarmen van de BBQ, deze ook geplaatst te hebben. Deze warmt dan goed op, waardoor het vlees mooi dichtschroeit. Ik heb de BBQ zeker 10 minuten met het rooster er in op temperatuur laten komen.

Als de Big Green Egg op temperatuur is en je rooster goed warm kun je de tomahawk dichtschroeien. Ik deed dit ongeveer 2 minuten per kant. Laat de steak vervolgens +/- 10 minuten rusten in de extra vierge olijfolie. Bedruip de steak ook met de olie en keer na 5 minuten. Op deze wijze kreeg ik een mooie buitenkant en was de steak voor mij perfect gaar. Nu hou ik wel van medium gaar. Mocht je liever meer rood vlees hebben adviseer ik je om de tomahawk op 40°C er af te halen.

Succes en eet smakelijk!

 

Tomahawk steak op de BBQ Big Green Egg barbecue recept ribeye met bot mr and ms in the kitchen kruiden rozemarijn tijm oregano

Tomahawk steak op de BBQ

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 4.8/5
( 13 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 1 tomahawk van ongeveer 1,5 kilo
  • peper en zout
  • extra vierge olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • verse kruiden zoals rozemarijn, salie, tijm en/of oregano

INSTRUCTIES

Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 100-120°C. Haal ondertussen de tomahawk uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Bestrooi de steak rijkelijk met zout.

Als de BBQ op temperatuur is kun je het stuk vlees op het rooster plaatsen. Sluit de deksel en controleer de kerntemperatuur en temperatuur van de kamado.

Maak nu de kruidenolie door de knoflook met een rasp fijn te raspen en de kruiden die jij lekker vindt fijn te snijden. Maak er een kruidenolie van.

Als de kerntemperatuur van de tomahawk steak op 45°C (dit duurde bij mij 50 minuten) is haal je deze van de BBQ en leg je hem onder een aluminiumfolie op een bord. Bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C.  Meestal gebruik ik voor het grillen van vlees het gietijzeren rooster. Mocht je dit hebben zou ik dit zeker gebruiken. Belangrijk is om het rooster, ten tijde van het opwarmen van de BBQ, deze ook geplaatst te hebben. Deze warmt dan goed op, waardoor het vlees mooi dichtschroeit. Ik heb de BBQ zeker 10 minuten met het rooster er in op temperatuur laten komen.

Als de Big Green Egg op temperatuur is en je rooster goed warm kun je de tomahawk dichtschroeien. Ik deed dit ongeveer 2 minuten per kant. Laat de steak vervolgens +/- 10 minuten rusten in de extra vierge olijfolie. Bedruip de steak ook met de olie en keer na 5 minuten. Op deze wijze kreeg ik een mooie buitenkant en was de steak voor mij perfect gaar. Nu hou ik wel van medium gaar. Mocht je liever meer rood vlees hebben adviseer ik je om de bavette op 40°C er af te halen.

Succes en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!