De temperatuur van een kamado regelen

Tips en trucs voor de juiste regeling van temperatuur

door Mr. in the Kitchen
Big Green Egg op 100 graden houden BBQ Kamado low and slow mr and ms in the kitchen BGE celsius Temperatuur van een kamado regelen

De kamado wint steeds meer terrein in Nederland! Je kunt geen winkel meer in zonder dat daar een mooie verzameling kamado’s staat. En dat is natuurlijk helemaal terecht! Wat ik wel veel zie is dat er maar weinig mensen echt snappen hoe het werkt. Mede daarom heb ik al veel specials geschreven over de kamado (en in mijn geval de Big Green Egg). Je kunt eenvoudig te temperatuur zeer nauwkeurig regelen. Ik kan bijna op de enkele graad mijn BGE afstellen terwijl dat niet eens echt nodig is. Of je nu van plan bent om langzaam te roken of snel te grillen, het beheersen van de temperatuur is essentieel voor het bereiken van perfecte gerechten. In deze blog zullen we enkele handige tips en trucs delen om je te helpen de temperatuur van een kamado te regelen.

De temperatuur van een kamado regelen

De start: het aansteken

Om te beginnen start ik altijd met een laag houtskool tot de firering. Volg stap voor stap de volgende punten bij het aansteken en lees ook deze eerder geschreven special over het aansteken van de Big Green Egg kamado.

  • Plaats de margrietschijf op de BGE en verwijder de groene dop van de BGE. Zet de margrietschijf helemaal “open”
  • Open de onderste schuif van de BGE helemaal.
  • Verwijder eventueel oude asresten en houtskool via de onderste schuif.
  • Als je de Big Green Egg gevuld hebt met houtskool bepaal je eerst welke temperatuur je wilt gaan gebruiken. Is dit      0-120°C? Gebruik dan 1 aanmaakwokkel of blokje. Is dit 120-250°C? Gebruik dan 2 aanmaakwokkels. Is dit boven de 250°C? Gebruik dan drie aanmaakwokkels.
  • Steek de wokkels aan, laat de deksel open staan.
  • Als de wokkels zijn opgebrand sluit je de deksel en laat je de Big Green Egg naar de gewenste temperatuur oplopen.
  • Als de Big Green Egg deze temperatuur heeft bereikt kun je de onderste schuif aanpassen aan de temperatuur die jij nodig hebt. Is dit 0-120°C? Laat dan een heel klein beetje open staan. Is dit 150-230°C? Ongeveer 2-3 cm open. Is dit boven de 250°C? Laat dan helemaal open staan.
  • Vervolgens ga je met de margrietschijf de temperatuur iets naar beneden (meer sluiten) of naar boven brengen (meer open).
Het belang van ventilatie

Een van de belangrijkste aspecten van het regelen van de temperatuur op je kamado BBQ is het beheren van de luchtstroom. De ventilatieopeningen aan de onderkant en bovenkant van de grill spelen hierbij een cruciale rol. Door de onderste openingen te openen, kan er meer zuurstof naar binnen stromen, wat resulteert in een hogere temperatuur. Om de temperatuur te verlagen, kun je de onderste openingen gedeeltelijk of volledig sluiten. Aanpassingen aan de bovenste openingen kunnen ook worden gemaakt om de luchtstroom te regelen. Het is belangrijk om kleine aanpassingen te maken en de temperatuur enige tijd te laten stabiliseren voordat je verdere aanpassingen doet.

Gebruik van de luchttoevoer

De luchttoevoerregeling, meestal in de vorm van een schuifregelaar, bevindt zich meestal aan de onderkant van de kamado BBQ. Door deze regelaar aan te passen, kun je de hoeveelheid lucht die naar binnen stroomt regelen. Als je een hogere temperatuur wilt bereiken, open je de luchttoevoer volledig. Als je de temperatuur wilt verlagen, kun je de luchttoevoer gedeeltelijk sluiten. Het is belangrijk om kleine aanpassingen te maken en te wachten tot de temperatuur stabiliseert voordat je verdere aanpassingen doet. Probeer ook rekening te houden met de omgevingstemperatuur en weersomstandigheden, aangezien deze van invloed kunnen zijn op de luchtstroom en temperatuur van de kamado BBQ. Meestal hou ik een ruimte aan bij de onderste schuif van enkele millimeters voor een temperatuur van 100-120°C, twee vingers voor 150-230°C en nog ruimer openzetten bij temperaturen daarboven. Met de onderste schuif regel je dus de grove verschillen en met de bovenste schuif kun je wat preciezer te werk gaan en op de tientallen afstemmen.

Controle van de warmteafvoer

Naast het regelen van de luchttoevoer is het belangrijk om aandacht te besteden aan de warmteafvoer. Kamado BBQ’s hebben vaak een keramische of metalen schijf aan de bovenkant, die bekend staat als de “daisy wheel” of “top vent”. Deze schijf kan worden aangepast om de hoeveelheid warmte en rook die de grill verlaat te regelen. Bij hogere temperaturen open je de schijf volledig, terwijl je deze gedeeltelijk sluit om de temperatuur te verlagen. Experimenteer met verschillende posities van de daisy wheel om te zien welke het beste werkt voor jouw kamado BBQ. Het is een kwestie van balans vinden tussen luchttoevoer en warmteafvoer om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.

Gebruik van brandstof

Het type brandstof dat je gebruikt en de hoeveelheid ervan kunnen ook invloed hebben op de temperatuurregeling op je kamado BBQ. Houtskool is een veelgebruikte brandstof voor kamado BBQ’s vanwege zijn langdurige en consistente hitteafgifte. Experimenteer met verschillende soorten houtskool om te zien welke het beste werkt voor jouw grill. Ik gebruik eigenlijk altijd Big Green Egg houtskool voor het normale gebruik van mijn kamado. Soms wil ik gebruik maken van wat harder houtskool voor low en slow gerechten. Dit is vaak wat harder en ook moeilijker om aan te steken.  Daarnaast kun je ook rookhout toevoegen om extra smaak aan je gerechten te geven. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid brandstof van invloed kan zijn op de temperatuur. Meer brandstof kan leiden tot hogere temperaturen, terwijl minder brandstof de temperatuur kan verlagen.

Gewicht

Gewicht is een belangrijk element in het regelen van de temperatuur. Een Big Green Egg large weegt al 73 kilo! Je kunt je voorstellen dat dit gewicht positief kan werken bij het regelen van temperatuur maar ook minder positief. Om optimaal gebruik te maken van de werking van een kamado (rondom gelijkmatige hitte spreiding over jouw product) moet je daar dus rekening mee houden! Bij het aansteken moet je er daarom rekening mee houden dat de temperatuur van het kamado porselein ook moet opwarmen. Direct na het aansteken op 200 graden zitten betekent niet dat de kamado ook op 200 graden is. Je zult dus even geduld moeten hebben totdat de gehele kamado op temperatuur is. Doordat zoveel gewicht ook op 200 graden zit is de temperatuur ook gelijk stabiel. Als je de kamado opent ben je niet gelijk alle warmte kwijt en blijft hij netjes op 200 graden als je deze weer sluit. Maar als je deze wilt laten zaken dan gaat dat ook niet zo eenvoudig. Wil je weten hoe je dat doet? Kijk dan op deze special.

Gebruik van warmteverdelers

Warmteverdelers, zoals keramische stenen of platesetters, kunnen helpen bij het gelijkmatig verdelen van de hitte op je kamado BBQ. Plaats de warmteverdeler tussen de houtskool en het rooster om directe hitteblootstelling aan je gerechten te verminderen. Dit helpt voorkomen dat bepaalde delen van je voedsel verbranden terwijl andere delen niet gaar genoeg zijn. Door de warmte gelijkmatig te verspreiden, kun je de temperatuur beter controleren en consistentere resultaten behalen. Dit noem je indirecte hitte en daar heb ik ook een special over geschreven!

Leer je kamado BBQ kennen

Elke kamado BBQ kan iets anders reageren, dus het is belangrijk om je grill te leren kennen en vertrouwd te raken met zijn unieke eigenschappen. Elk model kan subtiele verschillen hebben in de luchtstroom, warmteafvoer en temperatuurregeling. Neem de tijd om te experimenteren en te observeren hoe je grill reageert op veranderingen in de ventilatie en andere instellingen. Houd ook rekening met factoren zoals buitentemperatuur, wind en vochtigheid, die allemaal invloed kunnen hebben op de temperatuurregeling.

Geduld en oefening

Het regelen van de temperatuur op een kamado BBQ vergt geduld en oefening. Het kan even duren voordat je de juiste balans hebt gevonden tussen luchttoevoer, warmteafvoer en brandstofbeheersing. Wees niet ontmoedigd als je in het begin wat moeite hebt om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. Met oefening en ervaring zul je meer vertrouwd raken met je kamado BBQ en beter worden in het beheersen van de temperatuur.

 

Deze recepten zijn ook lekker!