Temperatuur van een kamado laten zakken

door Mr. in the Kitchen
Temperatuur van de kamado laten zakken Mogelijkheden van de Big Green Egg wat kun je allemaal met een BBQ kamado

Op verschillende Facebook groepen zie ik vaak de vraag langs komen hoe je de temperatuur van een kamado laten zakken. Dat is op zich niet zo heel moeilijk maar blijkbaar kunnen de mensen deze vraag op google nog niet vinden dus ik denk dat ik met deze post wel iets meer knowhow voor de beginners kan geven. Je kunt dit bijvoorbeeld willen om een initial sear te doen of omdat de temperatuur gewoon te heet is geworden en je een andere bereidingswijze wilt gebruiken. Wil je weten hoe je een goede start maakt zodat het niet aan het aansteken ligt? Kijk dan even bij deze special over een Big Green Egg aansteken.

2 factoren

Belangrijk is om te onthouden dat de temperatuur eigenlijk van invloed is door 2 factoren: zuurstof en massa.

Factor 1: Hoe meer zuurstof hoe meer hete lucht! Zet je allebei de schuiven open dan komt er veel zuurstof de kamado binnen en daardoor kan het houtskool feller gaan branden. Je ziet de temperatuur oplopen en dat gaat heel snel. Maar,… dit is hete lucht! En deze kun je vrij eenvoudig naar beneden krijgen door de schuiven weer bijna helemaal dicht te doen. Nu zie je direct dat de temperatuur zakt omdat er geen zuurstof/brandstof meer is om hitte te creëren. Als het alleen van deze factor afhangt is temperatuur dus heel eenvoudig te regelen

Factor 2: massa. Als je de kamado langere tijd op 200 graden laat dan is de massa, dus jouw rooster, kolenbasket en de kamado zelf (bij een Big Green Egg large wel 80 kilo!) ook 200 graden. Dit is het grote voordeel van de kamado in vergelijking met bijvoorbeeld een Weber. Doordat er veel massa is, is de temperatuur super stabiel! Je kunt de Big Green Egg echt op 5 graden nauwkeurig regelen. Schommelingen zullen niet snel ontstaan omdat de kamado zelf 200 graden is. Deze zal niet snel van temperatuur veranderen. Je zit eigenlijk heel eenvoudig op 200 graden en dat kan de kamado ook uren volhouden zonder dat de temperatuur zakt of stijgt zolang je maar niet gaat spelen met de zuurstof toevoer.

De temperatuur van een BBQ laten zakken.

Je weet nu dat er dus hete lucht voor nodig is om de temperatuur te regelen en dat massa een belangrijke factor is waardoor deze temperatuur stabiel blijft. Dus als de kamado nu 2 uur op 220°C heeft gebrand dan is de massa (dus de hele BBQ) ook 220°C. Als je dan de luchttoevoer helemaal sluit en nog maar een heel klein beetje lucht toelaat dan zal de temperatuur niet zo snel zakken. Dit komt omdat de massa nog steeds 220°C is en die zakt niet zo snel als er alleen maar 100°C lucht langs komt. Er moet dus wel iets veranderen om dit voor elkaar te krijgen. De temperatuur van een kamado laten zakken kun je voor elkaar krijgen door koude massa toe te voegen.

Deze koude massa kan in verschillende vormen komen. Allereerst is er natuurlijk de conveggtor (voor de Big Green Egg) of andere deflector waardoor je indirect kunt BBQ’n. Deze heeft al aardig wat gewicht en je zult zien dat, als je ook de luchttoevoer dichtknijpt, de temperatuur al gauw 50-60 graden zal zakken. Als dit nog niet genoeg is kun je een opvangbak met koud water toevoegen en soms kies ik er zelfs voor om het rooster om te wisselen (warm rooster eruit koud erin). Je voegt nu koude elementen toe die massa bevatten. Deze zullen de hete temperatuur beïnvloeden doordat zij de hete temperatuur absorberen en overnemen om zelf ook op te warmen. Hierdoor kun je vrij snel de temperatuur van een kamdo laten zakken. Gaat de temperatuur nog niet genoeg naar beneden? Leg dan ook een pizzasteen in de BBQ. Op deze manier moet het wel gelukt zijn om de temperatuur een heel stuk te laten zakken.

TIPS om de temperatuur van een kamado te laten zakken

  • Hou niet de deksel open om de temperatuur te laten zakken. Dit lijkt logisch maar als je de deksel open doet dan krijgt het vuur weer heel veel zuurstof en zal harder gaan branden. Dit merk je in het begin niet maar als je daarna de deksel weer dicht doet staat er veel meer houtskool in de brand en dus meer hitte!
  • Houtskool uit de BBQ halen. Soms lees ik als tip dat mensen kolen uit de BBQ gaan halen. Dit is echt niet nodig. Houtskool heeft namelijk nauwelijks temperatuur. Het gaat om de massa (dus gewicht BBQ, rooster etc.). Als je echt geen vuur wil moet je gewoon alle zuurstof sluiten en dan gaat de BBQ uit. Hierdoor zakt de temperatuur ook maar kun je niet verder BBQ’n
  •  Als je de temperatuur vanaf het begin goed in bedwang wilt houden en er goede controle over wilt voeren begin dan goed. Lees deze special over direct grillen op de Big Green Egg om te lezen hoe je de kamado kunt aansteken en de temperatuur kunt regelen.

Deze recepten zijn ook lekker!