Zoals je misschien kunt zien hebben wij de laatste tijd een slag richting de Mexicaanse keuken gemaakt. Nu is dit natuurlijk een westerse versie van de taco want in Mexico doen ze niet zoveel verschillende smaken er op en zijn het wat kleinere hapjes maar desalniettemin doet het Mexicaans aan. Deze taco met zalm en avocado kun je makkelijk maken en voor een grote groep serveren. Je hebt dan al een heel feestelijk uitziend hapje met al die verschillende kleuren. Wil je een keer lekker Mexicaans eten in Den Haag dan kunnen wij jullie Cantina Queru van harte aanraden!
Ik heb dit gerecht op de BBQ gemaakt maar je kunt de zalm natuurlijk ook gewoon in een pan bakken. Dat is niet zo een groot verschil.
Wat heb je nodig?
Rode kool salade:
- halve kleine rode kool
- sinaasappelsap van kwart sinaasappel (ongeveer 3 eetlepels)
- 1 limoen
- koriander
- jalapeno (hoeveelheid naar smaak wij houden van pittig)
- zout
Guacamole:
- 2 avocado
- half teentje knoflook
- 1 limoen
- zout
Voor de zalm:
- 600 gram zalm
- Cajun kruiden
Voor de garnering:
- Pickled rode ui (zonder de habanero of je laat bij de rode kool de jalapeno weg)
- Chipotle mayonaise
Hoe maak je deze taco met zalm en avocado?
Snij de rode kool zo fijn mogelijk. Breng op smaak met het sinaasappelsap, limoensap van een halve limoen, koriander, heel fijn gesneden jalapeno. Proef en breng op smaak met wat zout. Eventueel kun je, als het heel zuur is, wat suiker toevoegen maar tegenwoordig zijn de meeste sinaasappels behoorlijk zoet.
Maak de guacamole door de avocado’s goed fijn te prakken. Rasp de knoflook fijn met een rasp (wij gebruiken altijd de microplane rasp) meng er doorheen en breng op smaak met limoensap van een halve limoen en zout. Proef en breng zo nodig verder op smaak met limoensap of zout.
Als je de zalm gaat bakken zet je een koekenpan op het vuur met wat olie en bak je de zalm met de cajunkruiden mooi bruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
BBQ
Als je de zalm op de BBQ wilt klaarmaken maak je de BBQ gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special over direct grillen op de Big Green Egg.
Ik maak het plankje tegenwoordig niet meer nat en gebruik een droog plankje. Het plankje kan op deze wijze direct vlam vatten en te beginnen met roken.
Leg vervolgens de zalm op het plankje. Wrijf de zalm in met de cajunkruiden.
Leg de zalm met het plankje vervolgens op de bbq en sluit de deksel. De zalm heeft ongeveer 18 minuten nodig om te garen. De zalm is dan nog een beetje rosé van binnen. Je kunt de garing controleren met een temperatuurmeter (45ºC). Mocht je de zalm liever iets meer gaar hebben dan kun je deze altijd wat langer op de BBQ laten liggen.
Maak vervolgens de taco door wat van de guacamole op de taco te doen, dan de zalm en daarop de rode kool salade. Maak daarna af met de garnering van rode ui pickles en wat chipotle mayonaise.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- halve kleine rode kool
- sinaasappelsap van kwart sinaasappel (ongeveer 3 eetlepels)
- 1 limoen
- koriander
- jalapeno (hoeveelheid naar smaak wij houden van pittig)
- zout
- 2 avocado
- half teentje knoflook
- 1 limoen
- zout
- 600 gram zalm
- Cajun kruiden
- Pickled rode ui
- Chipotle mayonaise
INSTRUCTIES
Snij de rode kool zo fijn mogelijk. Breng op smaak met het sinaasappelsap, limoensap van een halve limoen, koriander, heel fijn gesneden jalapeno. Proef en breng op smaak met wat zout. Eventueel kun je, als het heel zuur is, wat suiker toevoegen maar tegenwoordig zijn de meeste sinaasappels behoorlijk zoet.
Maak de guacamole door de avocado's goed fijn te prakken. Rasp de knoflook fijn met een rasp (wij gebruiken altijd de microplane rasp) meng er doorheen en breng op smaak met limoensap van een halve limoen en zout. Proef en breng zo nodig verder op smaak met limoensap of zout.
Als je de zalm gaat bakken zet je een koekenpan op het vuur met wat olie en bak je de zalm met de cajunkruiden mooi bruin en gaar in ongeveer 10 minuten.