Vandaag een post van sticky buikspek saté op de Big Green Egg. Ik heb deze buikspek saté gemaakt voor de verjaardag van mijn dochtertje. Je kunt dit van tevoren klaar maken en later op de dag opwarmen of natuurlijk op het moment zelf maken. Het heeft niet veel gaartijd nodig, in totaal ongeveer 35 minuten. Ideaal dus als hapje.
Wat heb je nodig voor deze buikspek saté op de Big Green Egg?
Voor 30 personen (ongeveer 60 gram per saté):
- 1,5 kilo buikspek
- 60 gram honing
- 50 gram rietsuiker
- 30 ml droge sherry
- 40 ml ketjap asin
- 40 ml ketjap masin
- 3 tenen knoflook
- 5 cm gember
- zout en peper
- Rookhout klein handje
- satéstokje
extra nodig: kerntemperatuurmeter
Zoek je een bijpassend biertje? kijk dan in deze special.
Hoe maak deze buikspek saté?
Maak een dag van tevoren de marinade. Rasp de knoflook en gember fijn en voeg bij alle andere ingrediënten. Snijd de buikspek in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Marineer de buikspek de hele nacht in de koelkast. Je kunt de buikspek met marinade in een plastic zak doen. Als je de lucht er uit haalt en de zak dicht draait, zit de marinade overal om het vlees heen.
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte. Als je wil weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 110°C.
Rijg, terwijl de Big Green Egg warm wordt, de saté op de stokjes. Bewaar de marinade en kook deze 10 minuten in op laag vuur. Als de BBQ op temperatuur is kun je het handje rookhout toevoegen en de saté op het rooster leggen. Doe in één van de satéstokjes een temperatuurmeter. Laat de temperatuur oplopen tot 60ºC. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Smeer daarna de marinade over de buikspek saté. Leg de buikspek apart in een braadslee en bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Rooster de buikspek saté op de Big Green Egg in ongeveer 10 minuten gaar. De kerntemperatuur is dan 70°C.
Eet smakelijk!