Speltbrood met gerookte zalm en gepocheerd ei

door Mr. in the Kitchen
Speltbrood gerookte zalm gezond recept lunch ontbijt

De laatste tijd zijn er steeds meer ontwikkelingen op het gebied van food. Zo is er sinds jaren de trend dat het gezonder is om gewoon brood links te laten liggen. Of het allemaal waar is, daar ga ik geen waardeoordeel over vellen, maar het heeft zeker voordelen. Wie had er tien jaar geleden nog gedacht dat we massaal havermout zouden eten tijdens het ontbijt. Of een ontbijt als bananenpannenkoekjes? Ik vind een groot voordeel. Ik heb havermout enorm leren waarderen als ontbijt. Samen met fruit en noten is dit door mij een veel gegeten favoriet. Mijn ontbijt is in ieder geval een stuk gevarieerder als 5 jaar geleden. Ik ga jullie hier later zeker meer recepten van geven. Maar dit keer word het een snee speltbrood met gerookte zalm

Speltbrood

Speltbrood is ook een nieuwkomer. Volgens velen een gezondere variant als volkorenbrood. Als je een beetje gaat googelen vind ik niet dat er echt een duidelijk antwoord komt op de vraag waarom dit gezonder is. Gezonder zou het zijn doordat het een oergraan is en niet genetisch veranderd. Maar het blijft wel gluten en bevat niet meer eiwit als een volkoren boterham. Kortom het zal niet veel verschillen. Mooi voordeel is dat er met de komst van het speltbrood, het vloerbrood weer terug is in het schap van de supermarkt. De liefde en passie broden van de Albert Heijn zijn bij ons in ieder geval erg in trek. Het heeft een dikke knapperige korst en je kan nog zelf een mooie plak van afsnijden. Lekker voor bruschetta’s, of zoals dit gewoon een dikke plak smaakvol brood.

Wat heb je nodig voor 2 sneetjes speltbrood?

  • 100 gr gerookte zalm
  • Spelt of ander mooi vloerbrood
  • 1 zakje veldsla
  • 2 Eieren
  • 1 eetlepel Azijn
  • Klein beetje dille
  • Versgemalen zwarte peper en zout

Hoe maak je dit speltbrood met gerookte zalm?

Snij 2 mooie plakken van het oerbrood. Dit mag best een dikke plak zijn
Beleg deze boterham met een laagje veldsla.
Leg hier de helft van de gerookte zalm op

Verwarm een pannetje met water om het ei in te pocheren. Het water moet tegen de kook aan zitten. Zo rond de 80ºC, dan bubbelt het nauwelijks. Dit omdat anders de eieren taai worden.
Voeg een klein scheutje azijn toe aan het water. Azijn doet het eiwit sneller stollen waardoor het eigeel beter opgesloten blijft.
Roer in het pannetje met een lepel zodat het water draait. Hierdoor blijft het ei, eenmaal in het water, beter bij elkaar en ontstaan er minder slierten eiwit.
Breek een ei boven het pannetje en laat in het draaiende water zakken. Vind je dit nog lastig dan kun je de eieren eerst in een kommetje breken en dan vanuit het kommetje in het water laten zakken.

Kook de eieren nu ongeveer 3 1/2 minuut, zo krijg je een mooi zacht eigeel van binnen.
Haal de eieren met een schuimspaan uit het pannetje en laat even uitlekken.
Snij eventueel de eiwitslierten die er niet mooi uitzien weg.
Leg de eieren op de zalm en bestrooi met fijngesneden dille.
Maal er zwarte peper over en bestrooi met grof zeezout.

Eet smakelijk!

Op zoek naar nog meer leuke lunchgerechten? kijk dan even hier.

Deze recepten zijn ook lekker!