Ik lees regelmatig op internet dat iedereen eigenlijk een speklap heel lekker vindt maar zich inmiddels schaamt om deze op de BBQ te bereiden omdat het geen speciaal stukje vlees is. Dat kan natuurlijk ook anders en ik bedacht deze mooie speklap op de BBQ. Ik liet mijn Iberico speklap bij de Sligro op een flinke dikte snijden, ongeveer 2 cm dik. Eerst heb ik deze speklap indirect low and slow naar een kerntemperatuur van 70°C gebracht en vervolgens nog even 6 minuten direct gegaard op het gietijzeren rooster met 230°C. Het eindresultaat mag er zijn!
Wat heb je nodig voor de speklap op de BBQ?
extra nodig:
- rookhout
- kerntemperatuurmeter
Hoe maak je deze speklap?
Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 110°C.
Wrijf de speklap rondom in met de BBQ rub. Plaats het rookhout in de vuurspot, plaats de conveggtor en leg het rooster op de BBQ. Plaats vervolgens de kerntemperatuurmeter en leg de speklap op het rooster. Gaar de speklap naar een kerntemperatuur van 70°C. Dit duurde bij mij ongeveer 1,5 uur (270 gram speklap). Haal nu de speklap van het rooster en houdt warm onder een aluminiumfolie. Bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C. Geef dit even een paar minuten de tijd zodat het rooster ook op temperatuur is.
Grill nu de speklap 3 minuten per kant krokant. Haal de speklap van de BBQ en serveer direct met de BBQ-saus.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 4 Iberico speklappen
- BBQ-rub (ik gebruikte deze)
- BBQ-saus (bijvoorbeeld deze)
- extra nodig:
- rookhout
- kerntemperatuurmeter
INSTRUCTIES
Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 110°C.
Wrijf de speklap rondom in met de BBQ rub. Plaats het rookhout in de vuurspot, plaats de conveggtor en leg het rooster op de BBQ. Plaats vervolgens de kerntemperatuurmeter en leg de speklap op het rooster. Gaar de speklap naar een kerntemperatuur van 70°C. Dit duurde bij mij ongeveer 1,5 uur (270 gram speklap). Haal nu de speklap van het rooster en houdt warm onder een aluminiumfolie. Bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C. Geef dit even een paar minuten de tijd zodat het rooster ook op temperatuur is.
Grill nu de speklap 3 minuten per kant krokant. Haal de speklap van de BBQ en serveer direct met de BBQ-saus.