Spareribs op de Big Green Egg met 3-2-1 methode

door Mr. in the Kitchen
Spareribs op de Big Green Egg BBQ recept 321 methode 3-2-1 methode

Spareribs van de BBQ zijn natuurlijk één van de favoriete bbq recepten! Super malse langzaam gegaarde spareribs vindt volgens mij iedereen lekker. Wat je vaak ziet is dat het spareribs zijn vol met knallers van smaken in poedervorm. De zogenaamde rubs. Ik wilde het een keer over een andere boeg gooien en maakte deze Spareribs op de Big Green Egg met verse kruiden op de 3-2-1 methode. Wil je liever een spareribs in oosterse marinade? kijk dan hier.

Wat heb je nodig voor deze Spareribs op de Big Green Egg?

 • 2 kilo spareribs
 • 1,5 chilipeper
 • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
 • bosje verse rozemarijn
 • bosje verse oregano
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eetlepels venkelzaadjes
 • 1 eetlepel korianderzaadjes
 • scheut olijfolie
 • 50 gram roomboter
 • peper en zout
 • handje rookhout

Eventueel met eigen gemaakte BBQ saus.

Voor een bijpassend biertje kijk hier.

Hoe maak je deze Spareribs op de Big Green Egg?

Als je spareribs koopt zijn dit vaak de baby back ribs zoals ze die in Amerika noemen. Je kunt aan de slager vragen of hij het vlies dat aan de holle kant zit wilt verwijderen. Dit kun je ook zelf doen. Ga met een botte mespunt onder het vlies tussen twee ribben. Het vlies komt nu een stukje los en kun je van het vlees aftrekken. Heb je gladde vingers? Dan helpt een keukenpapiertje. Als je dit vlies laat zitten kan het vlees taai worden.

Bereid de BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan hier. Laat de temperatuur van de BBQ oplopen tot 100-120°C.

Maak ondertussen het kruidenmengsel door de koriander en venkelzaadjes te roosteren in een pannetje op middelhoogvuur tot het lekker begint te ruiken. Blijf er wel bij want dit kan hard gaan. Hak de rozemarijn, chilipeper en oregano fijn. Meng in een vijzel de zaadjes, rozemarijn, chilipeper, oregano, knoflook en gerookte paprikapoeder. Meng het geheel met een goede scheut olijfolie en smeer dit mengsel over de spareribs. Bestrooi de spareribs ruim met zout en peper.

Omdat vaak veel spareribs tegelijk worden gemaakt is de ruimte beperkt. In BBQ land is een veel gebruikt hulpmiddel  het bordenrek van Ikea. Zelfs bij Ikea weten ze direct wat je bedoeld als je om het sparerib rek vraagt.

3 uur

Is de BBQ op temperatuur doe dan de houtsnippers in de vuurspot. Plaats de platesetter of conveggtor en leg de spareribs op de BBQ. Gaar de spareribs op deze manier 3 uur.

2 uur

Als de spareribs 3 uur hebben gegaard kun je ze in folie inpakken. Leg twee vellen aluminiumfolie op je werkbank en smeer daar per sparerib een klodder boter op. Leg de sparerib vervolgens met de bolle kant naar beneden in de boter. Vouw de folie om de spareribs heen en leg deze met de bolle kant en met de boter naar beneden terug op het rooster. Als de spareribs 2 uur zijn gegaard in de folie, kun je de spareribs uitpakken. Let op! Er zit vocht in de pakketjes. De temperatuur is nog steeds 100-120°C

1 uur

Leg de spareribs nu voor het laatste uur van de 321 methode op het rooster zonder aluminiumfolie. De temperatuur is nog steeds 100-120°C.

De spareribs zijn nu klaar! Wij aten deze spareribs met een bonen-munt-salade en aardappeltjes uit de oven.

Eet smakelijk!

 

Deze recepten zijn ook lekker!