Een tijd lang wilde ik dit al maken. Ik heb een aantal keer spareribs op deze manier van anderen geproefd en wat een verschil met de spareribs die we gewend zijn om in een restaurant te eten! Langzaam gegaard en vol bevleesd, er is bijna niets lekkerders. Hoe maak je deze spareribs op de bbq? Ik gebruik de 321 methode.
Er zijn verschillende methoden om spareribs op de BBQ klaar te maken. Ik heb deze keer gebruik gemaakt van de 321 methode. Dit duurt 6 uur (3+2+1 uur). Je moet er dus wel even de tijd voor nemen.
Wat heb je nodig voor deze spareribs op de BBQ?
Ik ga uit van 1 rack per persoon
- 4 spareribs
- 2 tenen knoflook
- 1 rode chilipeper
- 5 cm gember
- 60 ml Hoisin
- 75 ml ketjap manis
- 30 ml rijstwijn
- 125 ml honing
- flinke hand rookhout (ik gebruikte appel)
Zoek je een leuk bijpassend biertje? Kijk dan hier.
Hoe maak je deze spareribs op de BBQ met de 321 methode?
Als je spareribs koopt zijn dit vaak de baby back ribs zoals ze die in Amerika noemen. Je kunt aan de slager vragen of hij het vlies dat aan de holle kant zit wilt verwijderen. Dit kun je ook zelf doen. Ga met een botte mespunt onder het vlies tussen twee ribben. Het vlies komt nu een stukje los en kun je van het vlees aftrekken. Heb je gladde vingers? Dan helpt een keukenpapiertje. Als je dit vlies laat zitten kan het vlees taai worden.
Maak de marinade door de tenen knoflook en de gember te raspen. Snijd de rode chilipeper ragfijn en voeg alle andere ingrediënten voor de marinade bij elkaar. Je kunt de spareribs samen met de marinade in een plastic zak doen (waarin je ze hebt meegekregen). Nu sluit de marinade mooi aan. Leg de spareribs het lieft een hele nacht te marineren.
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan hier. Laat de temperatuur van de BBQ oplopen tot 100-120°C. Is de BBQ op temperatuur doe dan de houtsnippers in de vuurspot. Haal de spareribs uit de marinade en bewaar deze apart. Leg de spareribs op de BBQ. Omdat vaak veel spareribs tegelijk worden gemaakt is de ruimte beperkt. In BBQ land is een veel gebruikt hulpmiddel het bordenrek van Ikea. Zelfs bij Ikea weten ze direct wat je bedoeld als je om het sparerib rek vraagt.
3 uur
Gaar de spareribs op deze manier 3 uur. Verhit in de tussentijd de marinade ongeveer 10 minuten in een steelpannetje (tegen de kook aan). Als de spareribs 3 uur zijn gegaard, pak je de spareribs in, in aluminiumfolie. Doe bij de spareribs een paar eetlepels van de marinade. Sluit het aluminiumfolie goed aan rondom de spareribs. Het is de bedoeling dat het vocht in het pakketje gaat stomen en dat de sparerib mooi sappig blijft.
2 uur
Als de spareribs 2 uur zijn gegaard in de folie, kun je de spareribs uitpakken. Let op! Er zit vocht in de pakketjes. Vang dit op en doe dit bij de marinade.
1 uur
Leg de spareribs nu voor het laatste uur van de 321 methode op het rooster. Kwast direct de sparerib in met de marinade. Herhaal dit na 20 minuten en na 40 minuten. Je hebt de spareribs dan drie keer gelakt.
De spareribs zijn nu klaar! Wij aten deze spareribs met een bonen-munt-salade en aardappeltjes uit de oven.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 4 spareribs
- 2 tenen knoflook
- 1 rode chilipeper
- 5 cm gember
- 60 ml Hoisin
- 75 ml ketjap manis
- 30 ml rijstwijn
- 125 ml honing
- flinke hand rookhout (ik gebruikte appel)
INSTRUCTIES
Als je spareribs koopt zijn dit vaak de baby back ribs zoals ze die in Amerika noemen. Je kunt aan de slager vragen of hij het vlies dat aan de holle kant zit wilt verwijderen. Dit kun je ook zelf doen. Ga met een botte mespunt onder het vlies tussen twee ribben. Het vlies komt nu een stukje los en kun je van het vlees aftrekken. Heb je gladde vingers? Dan helpt een keukenpapiertje. Als je dit vlies laat zitten kan het vlees taai worden.
Maak de marinade door de tenen knoflook en de gember te raspen. Snijd de rode chilipeper ragfijn en voeg alle andere ingrediënten voor de marinade bij elkaar. Je kunt de spareribs samen met de marinade in een plastic zak doen (waarin je ze hebt meegekregen). Nu sluit de marinade mooi aan. Leg de spareribs het lieft een hele nacht te marineren.
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan hier. Laat de temperatuur van de BBQ oplopen tot 100-120°C. Is de BBQ op temperatuur doe dan de houtsnippers in de vuurspot. Haal de spareribs uit de marinade en bewaar deze apart. Leg de spareribs op de BBQ. Omdat vaak veel spareribs tegelijk worden gemaakt is de ruimte beperkt. In BBQ land is een veel gebruikt hulpmiddel het bordenrek van Ikea. Zelfs bij Ikea weten ze direct wat je bedoeld als je om het sparerib rek vraagt.
3 uur
Gaar de spareribs op deze manier 3 uur. Verhit in de tussentijd de marinade ongeveer 10 minuten in een steelpannetje (tegen de kook aan). Als de spareribs 3 uur zijn gegaard, pak je de spareribs in, in aluminiumfolie. Doe bij de spareribs een paar eetlepels van de marinade. Sluit het aluminiumfolie goed aan rondom de spareribs. Het is de bedoeling dat het vocht in het pakketje gaat stomen en dat de sparerib mooi sappig blijft.
2 uur
Als de spareribs 2 uur zijn gegaard in de folie, kun je de spareribs uitpakken. Let op! Er zit vocht in de pakketjes. Vang dit op en doe dit bij de marinade.
1 uur
Leg de spareribs nu voor het laatste uur van de 321 methode op het rooster. Kwast direct de sparerib in met de marinade. Herhaal dit na 20 minuten en na 40 minuten. Je hebt de spareribs dan drie keer gelakt.
De spareribs zijn nu klaar! Wij aten deze spareribs met een bonen-munt-salade en aardappeltjes uit de oven.