Spareribs low and slow op de BBQ met dry rub en glace

Spareribs low and slow op de BBQ

door Mr. in the Kitchen

Ik ben niet een hele grote fan van spareribs maar zo nu en dan kan ik er wel enorm van genieten. Deze spareribs low and slow op de BBQ heb ik gemaakt met een heerlijke Meathead’s Memphis Dust Dry Rub van de site Amazingribs.com. Je kunt hier onze aangepaste Nederlandse versie van deze dry rub vinden. Let op dat zij de spareribs 12 uur van tevoren in de rub zetten (droog pekelen) en dat de rub geen zout bevat. Dit komt omdat alleen zout het vlees in kan trekken en de kruiden niet. Ik ben dit zelf al eens vergeten omdat je er automatisch vanuit gaat dat het zout al in de rub zit. Natuurlijk kun je dan achteraf wat zout op de spareribs doen maar bij deze: je bent gewaarschuwd.

Wat heb je nodig?

extra nodig:

  • rookhout (ik gebruikte 1 chunk kersen en 1 chunk beuken)
  • spareribsrekje (Ikea)

Hoe maak je deze spareribs low and slow op de BBQ?

Verwijder het vlies van de spareribs. Dit gaat het beste door met een botte kant van een mes onder het vliesje van de sparerib te steken en vervolgens het vlies te pakken en er af te trekken (zie foto). Pekel de spareribs het liefst twaalf uur van tevoren. Je gaat uit van een eetlepel zout (15 gram) per kilo spareribs.

Als je eenmaal het vlies te pakken hebt kun je het er zo aftrekken.

Steek de BBQ aan en maak klaar voor indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.  Laat de temperatuur oplopen tot 100-120°C.

Haal de spareribs een half uur van tevoren uit de koelkast.Bestrooi de spareribs met de rub en wrijf goed in. Voeg het rookhout aan de BBQ toe en plaats de ribben op het rooster. Gaar zo door tot ze mooi gaar zijn. Dit kun je controleren door 1 uiteinde van de sparerib aan de punt omhoog te tillen en te kijken of het vlees scheurt. Dan is hij mooi. Bij mij duurde dit 5,5 uur. Breng na ongeveer 5 uur een laagje van de BBQ saus aan op de spareribs.

Eet smakelijk!

Deze spareribs heb ik niet ingepakt. Ik wilde eens zien wat er gebeurde. Ik vond ze alsnog heel lekker maar inderdaad als je ze inpakt met boter (heb ik ook al eens gedaan met deze rub) dan worden ze net wat zachter. Toch vind ik het de moeite waard om het eens te proberen. Wil je ze inpakken dan zou ik ongeveer 2,5 uur laten liggen -1,5 uur inpakken met boter en rietsuiker-1 uur uitgepakt en daarna een glace aanbrengen. Alles afhankelijk van de dikte.

 

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer