Spaanse burger van de BBQ

door Mr. in the Kitchen
Spaanse burger van de BBQ Big Green Egg kamado barbecue recept hamburger mr and ms in the kitchen

Eens in de zoveel tijd steek ik, samen met een vriend van mij, de BBQ aan en gaan we allerlei leuke nieuwe recepten maken. We beginnen al vroeg want meestal doen we 1 low and slow recept en daarnaast nog wat groente en bijgerechten. Als lunch maken we altijd een burger. Deze keer hebben we een Spaanse burger van de BBQ bedacht! Lekker met chorizo, manchego kaas en de Catalaanse saus: romanesco. Een heerlijke barbecue recept van een echte Spaanse burger.

Wat heb je nodig?

voor de burger:

  • 600 gr Rundergehakt
  • 1,5 eetlepel fijn gesnipperde ui
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel worcestersaus
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper

voor de rest:

extra handig:

Hoe maak je deze Spaanse burger van de BBQ?

Maak eerst de burgers. Meng alle ingrediënten voor de burger in een kom. Breng het geheel goed op smaak met peper en zout. Probeer zo nodig eerst een klein stukje vlees uit door deze in een koekenpan te bakken. Zo weet je dat je goed zit met het gehalte zout en peper. Meng het alles door elkaar zonder super veel te kneden. Vorm vervolgens met natte handen 4 ballen gehakt van gelijke grootte. Smeer de hamburgerpers in met wat olijfolie en doe het gehakt er in. Druk met de pers 4 mooie hamburgers. Ik vind zo een pers echt van meerwaarde. Doe de burgers op een bord met een vershoudfolie en zet weg in de koelkast. De burgers moeten even opstijven.

Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over direct grillen op de Big Green Egg.

Bak de plakjes chorizo bruin en krokant in een koekenpan en zet apart tot gebruik.

Gril eerst de broodjes bruin en krokant. Gril daarna de hamburgers in ongeveer 4 minuten per kant gaar. Probeer de hamburgers zo min mogelijk te draaien. Als je de hamburgers hebt gedraaid kun je de manchego kaas op de burgers doen. Zo is de kaas gesmolten tegen de tijd dat je burger klaar is.

Maak je broodje op door eerst een laagje romesco op het broodje te doen, daarna de sla, tomaat, augurk en de chorizo. Leg daar weer de burger op met een beetje van de rode uienchutney en smeer als laatste weer een laagje romesco saus op de bovenkant van het broodje.

Eet smakelijk!

Spaanse burger van de BBQ Big Green Egg kamado barbecue recept hamburger mr and ms in the kitchen

Spaanse Burger van de BBQ

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 4 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • voor de burger:
  • 600 gr Rundergehakt
  • 1,5 eetlepel fijn gesnipperde ui
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel worcestersaus
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • voor de rest:
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 blaadjes sla
  • 1 grote vleestomaat
  • 80 gram chorizo in plakjes
  • 4 augurken
  • 100 gram manchego kaas
  • rode uienchutney
  • 1 hoeveelheid romesco saus
  • extra handig:
  • hamburgerpers

INSTRUCTIES

Maak eerst de burgers. Meng alle ingrediënten voor de burger in een kom. Breng het geheel goed op smaak met peper en zout. Probeer zo nodig eerst een klein stukje vlees uit door deze in een koekenpan te bakken. Zo weet je dat je goed zit met het gehalte zout en peper. Meng het alles door elkaar zonder super veel te kneden. Vorm vervolgens met natte handen 4 ballen gehakt van gelijke grootte. Smeer de hamburgerpers in met wat olijfolie en doe het gehakt er in. Druk met de pers 4 mooie hamburgers. Ik vind zo een pers echt van meerwaarde. Doe de burgers op een bord met een vershoudfolie en zet weg in de koelkast. De burgers moeten even opstijven.

Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over direct grillen op de Big Green Egg.

Bak de plakjes chorizo bruin en krokant in een koekenpan en zet apart tot gebruik.

Gril eerst de broodjes bruin en krokant. Gril daarna de hamburgers in ongeveer 4 minuten per kant gaar. Probeer de hamburgers zo min mogelijk te draaien. Als je de hamburgers hebt gedraaid kun je de manchego kaas op de burgers doen. Zo is de kaas gesmolten tegen de tijd dat je burger klaar is.

Maak je broodje op door eerst een laagje romesco op het broodje te doen, daarna de sla, tomaat, augurk en de chorizo. Leg daar weer de burger op met een beetje van de rode uienchutney en smeer als laatste weer een laagje romesco saus op de bovenkant van het broodje.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!