South of Houston: uit eten in Den Haag

door Mr. in the Kitchen
South of houston review eten restaurant menu

Een tijdje geleden heb ik gegeten bij South of Houston in Den Haag en wilde daar zeker nog een review over schrijven. Dit restaurant is van een tweeling die beiden ervaring hebben in de horeca. South of Houston is geïnspireerd op de vele reizen die zij hebben gemaakt, en dan vooral op de wijk SoHo in New York. Buiten dat het er goed uit ziet viel mijn oog vooral op het apart vermelde stukje “dry-aged meat”.

Het restaurant bevind zich in de Lange Houtstraat in Den Haag. Dit is een zijstraat van het Plein, midden in het centrum. Een mooie gelegenheid om voor het uitgaan even een goede maaltijd te nuttigen. In 2013 is deze restaurant-bar gekozen tot best restaurant-bar van Nederland. Dit zal een bekroning van de eigenaren zijn op de energie en moeite die zij hebben gestoken in hun concept. Het interieur is zorgvuldig samengesteld, geïnspireerd op de vele reizen die zij maakten. Het restaurant bied ruimte aan een groot aantal gasten. Ook hebben zij een enorm buitenterras aan de achterkant van de zaak.

Dry-aged meat:

Ze staan bekend om hun dry-aged meat. Dit houdt in dat het vlees gerijpt word. Vlees word over het algemeen te vers verkocht in Nederland. Het rijpen gebeurd bij voorkeur met het been er nog in. Bij SoHo vind deze rijping plaats in de speciale koelcel genaamd dry-aging cel. Hier word de luchtvochtigheid (85%), luchtcirculatie en temperatuur (tussen de 0 en 1ºC) voortdurend streng gecontroleerd. Dit proces duurt minimaal 21 dagen en hierdoor verdampt het vocht in het vlees tot wel 30%.  Daardoor is er sprake van langzame besterving en krijgt het vlees een malse structuur en intense smaak.

Wat aten wij bij South of Houston?

Omdat wij met een groep kwamen eten zaten we vast aan een vastgesteld menu. Hier was aan iedereen gedacht want bij zowel het voor als het hoofdgerecht was er de keuze tussen vlees, vis of vegetarisch. Ik heb gekozen voor de garnalen kroketjes als voorgerecht en de flanksteak (bavet) als hoofdgerecht. Voor het dessert koos ik de Oreo-brownie.

De garnalenkroketjes waren helaas niet zelfgemaakt maar wel van goede kwaliteit. De mayonaise die er bij werd geserveerd hadden ze aangemaakt met limoen wat een verfrissende touch was. Persoonlijk vond ik dat er wel iets van salade bij had gemogen, nu was het vooraal een gefrituurd gerecht. De carpaccio die door anderen was gekozen zag er behoorlijk goed uit. Meestal ben ik teleurgesteld in de carpaccio, vaak veroorzaakt door de kwaliteit van het vlees. Maar dit restaurant doet het gerecht eer aan. Er waren lovende reacties over dit voorgerecht.

En dan de flanksteak. Dit was een bijzonder goed stukje vlees. Heerijk klaargemaakt, een goede garing en vol van smaak. Er zat een korst van kruiden en hazelnoten op. Dit heb ik nog niet eerder gezien en was een prima toevoeging. De zelfgemaakte friet en de kleine salade er bij maakte het zeker tot een lekker gerecht.

De brownie als dessert was een mooie afsluiter.

Ik kom hier zeker een keer terug al is het maar om een stukje vlees uit de dry-aging cel te proberen. De flanksteak die wij geserveerd kregen kwam hier namelijk niet uit :(.

Ben je op zoek naar nog meer leuke hotspots? Kijk dan hier.

Deze recepten zijn ook lekker!