Saté van kippendij op de bbq met Thaise marinade.

door Mr. in the Kitchen
sate van kippendij op de bbq big green egg Thais marinade gember knoflook peper recept

Een saté hoort bij een bbq. Maar dan wel een echte saté! Ik zag gisteren de cook-off  bij grillmasters. Voor de plek in de halve finale moesten ze een saté maken en wat erbij. Wat bleek?? Ze kregen een voorverpakte en reeds gemarineerde saté uit de supermarkt. Even serieus?? Zelf gemarineerd en begeleid met een lekker sausje. Zo hoort het! Ook moet de saté van kippendij zijn en niet van kipfilet. Kippendij is gewoon veel sappiger en lekkerder. De Thaise marinade maakt het geheel hoog en goed op smaak. Vooral de verse koriander vind ik een super toevoeging. Probeer deze saté van kippendij op de bbq en je wilt nooit meer iets anders!

Dit recept is voldoende voor 15-20 spiesjes

Wat heb je nodig voor deze saté van kippendij op de bbq?

Voor de marinade:

  • 1 groene peper
  • 20 gr koriander
  • 100 ml olijfolie
  • 4 lente uitjes
  • 4 knoflooktenen
  • 2 eetlepels fijngehakte verse gember
  • sap van 1/2 limoen
  • peper en zout

voor de saus:

  • 125 gram zure room
  • rasp van een halve limoen
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel honing

kip

  •  1 kilo kipdijfilet.

Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.

Hoe maak je deze saté?

Snijd de groene peper door de helft en verwijder de zaadlijsten. Hou je van wat meer pit? Laat dan de zaadlijsten zitten en snijd de peper in stukjes. Voeg alle ingrediënten in een keukenmachine (of in een kom en gebruik een staafmixer). Pureer alles fijn.

Snijd vervolgens de kip in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Verwijder hierbij overtollig vet en zeentjes die nog in de filet kunnen zitten. Meng de kip en de marinade in een plastic zakje. Draai alle lucht ui het zakje en verdeel de marinade over alle kip. Je kunt het natuurlijk ook gewoon in een kom doen.  Zet voor 2 uurtjes weg in de koelkast.

Steek de bbq aan en bereid deze voor op direct grillen. Laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Als je wilt weten hoe ik dat doe,  lees dan deze special.

Terwijl de BBQ warm wordt, kun je de bus maken door alle ingrediënten in een kommetje te mengen.

Rijg de kip aan de spiesjes. Dit doe je een beetje “luchtig” zodat het niet een aan elkaar gedrukte bonk kipfilet word. Zo krijg je een gelijkmatige en snellere garing. Gebruik je houten spiesjes dan kun je deze het beste even weken in water voordat je gaat grillen. Dit voorkomt dat ze gaan verbranden.

Leg de saté van kippendij op de bbq en sluit de deksel. Laat de saté 6 minuten zo liggen en draai daarna de spiezen om en sluit de deksel weer voor 6 minuten. Als de spiesjes gaar zijn kun je ze van de bbq halen. Leg de saté vervolgens op een bord en serveer met de limoensap

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!