Wauw wat een heerlijke salade met zalm en groene asperges! Zalm van de BBQ is bij ons sowieso een echte favoriet. Wij maken deze vrij vaak en kunnen eindeloos combineren met smaken en dressings die er over gaan. Deze keer hebben we de zalm warm gerookt met alleen wat peper en zout. Maar alleen al de rook van het cederhoutenplankje zorgt er voor dat deze zalm ontzettend lekker smaakt! Samen met de honing mosterd dressing en de groene asperges is dit echt een hele mooie salade! Je kunt de asperges ook op de Big Green Egg grillen maar omdat wij deze zalm van de dag ervoor nog over hadden hebben wij dit niet gedaan. Doe dit anders enkele minuten op 180°C directe warmte. Heb je helemaal geen BBQ? Geen probleem dan bak je de zalm in een koekenpan en kook je de asperges!
Wat heb je nodig voor vier personen?
- 500 gram zalmfilet met vel
- cederhouten plankje
- peper en zout
- 200 gram gemengde sla
- ongeveer 15 groene asperges
- olijfolie
- mosterd
- honing
- alfalfa
extra nodig:
- kerntemperatuurmeter
Hoe maak je deze salade met zalm en groene asperges?
Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Leg de zalm op het plankje en plaats deze op je rooster van de BBQ. Steek een kerntemperatuurmeter in de zalm. Nu gaat het plankje smeulen en ontstaat en een heerlijke rook. Gaar de zalm op deze manier tot deze een kern van ongeveer 45-50°C heeft. 45°C is mooi rozé maar Jana houdt daar niet zo van dus ook voor jou iets verder door als je dat ook vind. Bij mij duurt dit meestal zo een 18 tot 20 minuten.
Kook in de tussentijd de asperges in ruim kokend water beetgaar. Dit heeft maar een paar minuten nodig dus blijf er bij en proef af en toe of ze al zover zijn. Spoel vervolgens af met koud water om het garen te stoppen.
Meng in een kommetje wat olijfolie met een theelepel mosterd en een theelepel honing. Meng goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout. Proef en kijk of dit voldoende voor jou is en voeg anders wat honing of mosterd extra toe.
Als de zalm klaar is haal je deze er af en laat je iets afkoelen. Doe in een ruime kom de gemengde sla. Voeg vervolgens de dressing toe en hussel goed door. Proef of het genoeg dressing heeft. Voeg daarna de asperges en de zalm toe. Als laatste kun je wat alfalfa er overheen doen.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 500 gram zalmfilet met vel
- cederhouten plankje
- peper en zout
- 200 gram gemengde sla
- ongeveer 15 groene asperges
- olijfolie
- mosterd
- honing
- alfalfa
- extra nodig:
- kerntemperatuurmeter
INSTRUCTIES
Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Leg de zalm op het plankje en plaats deze op je rooster van de BBQ. Steek een kerntemperatuurmeter in de zalm. Nu gaat het plankje smeulen en ontstaat en een heerlijke rook. Gaar de zalm op deze manier tot deze een kern van ongeveer 45-50°C heeft. 45°C is mooi rozé maar Jana houdt daar niet zo van dus ook voor jou iets verder door als je dat ook vind. Bij mij duurt dit meestal zo een 18 tot 20 minuten.
Kook in de tussentijd de asperges in ruim kokend water beetgaar. Dit heeft maar een paar minuten nodig dus blijf er bij en proef af en toe of ze al zover zijn. Spoel vervolgens af met koud water om het garen te stoppen.
Meng in een kommetje wat olijfolie met een theelepel mosterd en een theelepel honing. Meng goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout. Proef en kijk of dit voldoende voor jou is en voeg anders wat honing of mosterd extra toe.
Als de zalm klaar is haal je deze er af en laat je iets afkoelen. Doe in een ruime kom de gemengde sla. Voeg vervolgens de dressing toe en hussel goed door. Proef of het genoeg dressing heeft. Voeg daarna de asperges en de zalm toe. Als laatste kun je wat alfalfa er overheen doen.