Wij vinden het ontzettend leuk om nieuwe dingen te proberen. De laatste aanwinst in ons smaakpalet is wel gegrilde bloemkool. Af en toe hebben wij dit wel eens in een restaurant gegeten maar nog niet eerder zelf klaargemaakt. Deze keer is de bloemkool niet gegrild op de BBQ maar in de oven. Binnenkort moet ik dat toch maar eens de BBQ aansteken en de bloemkool op de BBQ grillen. Ik zag al een leuk recept in het boek van Julius Jaspers van een bloemkool steak. Maar goed dat dus later. Eerst deze salade met gegrilde bloemkool eens maken! De venkel is ook echt een groente dat we vaker moeten eten want wat heeft die een mooie anijs-achtige smaak.
Wat heb je nodig?
- 1 venkel
- Roosjes van een halve bloemkool
- 2 rode uien
- 5 takjes rozemarijn
- 8 tenen knoflook
- Quinoa
- Handje rucola
- 100 gram feta
- Peper en zout
- Olijfolie
extra nodig: braadslee
Hoe maak je deze salade met gegrilde bloemkool?
Warm de oven voor op 200°C hete lucht.
Snij het hart uit de venkel en snij deze vervolgens in partjes. Snij de rode ui in partjes. Doe de venkel en ui samen met de roosjes van de bloemkool in een braadslee. Leg de tenen knoflook (met de schil er nog om) daartussen en schep om met olijfolie, peper en zout. Leg de rozemarijn er bij en zet in de oven voor ongeveer 20 minuten.
Kook vervolgens de quinoa in acht minuten gaar en zet weg met een keukenpapiertje tussen de deksel en pan. Op deze manier krijg je mooie gare quinoa.
Als de groenten gaar zijn kun je deze in een schaal mengen met de quinoa. Knijp de tenen knoflook uit hun schilletje en voeg toe aan de salade. Doordat ze gepoft zijn hebben ze geen sterke knoflook smaak maar een mooie ronde nootachtige smaak. Wacht even tot het een beetje is afgekoeld en meng dan de rucola en feta door de salade. Breng op smaak met peper en zout.
Je kunt, als je dat lekker vindt, ook een handje walnoten toevoegen.
Eet smakelijk!
Ben je op zoek naar nog meer lekkere salades? Kijk dan even hier.
INGREDIËNTEN
- 1 venkel
- Roosjes van een halve bloemkool
- 2 rode uien
- 5 takjes rozemarijn
- 8 tenen knoflook
- Quinoa
- Handje rucola
- 100 gram feta
- Peper en zout
- Olijfolie
INSTRUCTIES
Warm de oven voor op 200°C hete lucht.
Snij het hart uit de venkel en snij deze vervolgens in partjes. Snij de rode ui in partjes. Doe de venkel en ui samen met de roosjes van de bloemkool in een braadslee. Leg de tenen knoflook (met de schil er nog om) daartussen en schep om met olijfolie, peper en zout. Leg de rozemarijn er bij en zet in de oven voor ongeveer 20 minuten.
Kook vervolgens de quinoa in acht minuten gaar en zet weg met een keukenpapiertje tussen de deksel en pan. Op deze manier krijg je mooie gare quinoa.
Als de groenten gaar zijn kun je deze in een schaal mengen met de quinoa. Knijp de tenen knoflook uit hun schilletje en voeg toe aan de salade. Doordat ze gepoft zijn hebben ze geen sterke knoflook smaak maar een mooie ronde nootachtige smaak. Wacht even tot het een beetje is afgekoeld en meng dan de rucola en feta door de salade. Breng op smaak met peper en zout.