rode uienchutney bbq recept uien chutney rode

Rode uienchutney met rode wijn en crème de cassis

door Mr. in the Kitchen

Soms heeft je gerecht wat extra’s nodig. Bijvoorbeeld als je een hamburger met blauwe kaas maakt. Dan is het lekker om een tegenhanger voor de kaas te hebben. Of als je een gegrilde eendenlever serveert (echt een aanrader!) dan past daar een rode uienchutney goed bij. Vandaar dat ik deze rode uienchutney heb gemaakt. Deze hoorde bij een gerecht met Portobello en blauwe kaas uit de oven.

Ik heb gekozen voor rode uien. Deze zijn wat zoeter, maar je kunt ook gewoon witte uien nemen. Sommigen vinden rode uienchutney ook bij rood vlees passen. Persoonlijk houd ik meer van een salsa verde of een chimichurri bij een stuk vlees.

Wat heb je nodig voor deze rode uienchutney?

  • 15 gram boter
  • 350 gram uien
  • 75 gram suiker
  • peper en zout
  • 0,5 dl balsamicoazijn
  • 1,5 dl rode wijn
  • 1 eetlepel crème de cassis

Hoe maak je dit?

Schil de ui en snijd deze vervolgens in dunne plakken. Smelt de boter in een steelpannetje en doe daar de ui en suiker in en bestrooi goed met peper en zout. Roer alles goed door elkaar en sluit de pan af met een deksel. Laat dit ongeveer 30 minuten op laag vuur op staan. Je zal zien dat het gaat borrelen. Roer het mengsel af en toe door. Het ruikt nu al lekker!

Haal na een half uur de deksel van de pan en voeg de rode azijn, de rode wijn en crème de cassis toe. De deksel moet van de pan af zodat het geheel wat gaat inkoken. Laat dit ook een half uur op staan. Het moet goed ingekookt zijn en een beetje als jam er uit zien. Als het later wat afkoelt wordt het nog dikker. Kijk even en voel aan hoe lang je het op zet. Maar ik denk dat een half uur genoeg moet zijn.

Zet in de koelkast to aan serveren.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer