Ribeye is een van de meeste gegeten stukjes vlees van de BBQ. Inmiddels heb je ook mooie stukken bavette of sukade maar dit blijft toch minder bekend. De ribeye is een stuk vlees wat in de lengte van de dunne lende ligt. Als je het met bot serveert is het de côte-de boeuf. De ribeye op de Big Green Egg is met alleen wat peper en zout natuurlijk al geweldig maar de salsa verde die hier bij geserveerd wordt maakt het geheel toch echt af.
Wat heb je nodig voor deze ribeye op de Big Green Egg?
- Een mooie ribeye van zeker 3 cm dik
- peper en zout
voor de salsa verde:
- bosje peterselie (10 gram)
- bosje munt (10 gram)
- 1 bosje basilicum (10 gram)
- sap van een halve citroen
- 1,5 teen knoflook (of twee kleintjes)
- 5 ansjovis filets
- 2 eetlepel kappertjes
- olijfolie 75 ml
Bijpassend biertje? kijk dan hier.
Hoe maak je deze ribeye?
Steek de bbq aan naar een temperatuur van 220 -250 C. Wil je weten wat ik bedoel? bekijk dan deze special. Ik gebruik voor het grillen het gietijzeren rooster voor de Big Green Egg. Laat de ribeyes buiten de koelkast minimaal een half uur op kamertemperatuur komen
Maak ondertussen de salsa verde. Meng alle ingrediënten voor de salsa verde in een keukenmachine en maal tot een fijne substantie. Je kunt ook als je wilt, de kappertjes er uit halen en deze met een mes klein snijden en daarna door de fijne substantie doen. Zo hou je nog wat structuur over. Proef goed en breng zo nodig nog verder op smaak met 1 van de ingrediënten.
Als de BBQ op temperatuur is grill je de ribeyes in 6 minuten medium gaar. Leg de ribeye op het rooster en sluit de deksel. Draai vervolgens na 1,5 minuut de ribeye een kwartslag en sluit de deksel. Keer na anderhalve minuut de ribeye om en draai deze ook weer na 1,5 minuut een kwartslag. Zo krijg je een mooie grilruit. Leg de ribey’s voor 5 minuutjes te rusten onder een aluminiumfolie. Snij de ribeye in tranches en serveer met de salsa verde. Wij aten deze ribeye met een gepofte aardappel met zure room en een couscous salade.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- Een mooie ribeye van zeker 3 cm dik
- peper en zout
- voor de salsa verde:
- bosje peterselie (10 gram)
- bosje munt (10 gram)
- 1 bosje basilicum (10 gram)
- sap van een halve citroen
- 1,5 teen knoflook (of twee kleintjes)
- 5 ansjovis filets
- 2 eetlepel kappertjes
- olijfolie 75 ml
INSTRUCTIES
Steek de bbq aan naar een temperatuur van 220 -250 C. Wil je weten wat ik bedoel? bekijk dan deze special. Ik gebruik voor het grillen het gietijzeren rooster voor de Big Green Egg. Laat de ribeyes buiten de koelkast minimaal een half uur op kamertemperatuur komen
Maak ondertussen de salsa verde. Meng alle ingrediënten voor de salsa verde in een keukenmachine en maal tot een fijne substantie. Je kunt ook als je wilt, de kappertjes er uit halen en deze met een mes klein snijden en daarna door de fijne substantie doen. Zo hou je nog wat structuur over. Proef goed en breng zo nodig nog verder op smaak met 1 van de ingrediënten.
Als de BBQ op temperatuur is grill je de ribeyes in 6 minuten medium gaar. Leg de ribeye op het rooster en sluit de deksel. Draai vervolgens na 1,5 minuut de ribeye een kwartslag en sluit de deksel. Keer na anderhalve minuut de ribeye om en draai deze ook weer na 1,5 minuut een kwartslag. Zo krijg je een mooie grilruit. Leg de ribey’s voor 5 minuutjes te rusten onder een aluminiumfolie. Snij de ribeye in tranches en serveer met de salsa verde. Wij aten deze ribeye met een gepofte aardappel met zure room en een couscous salade.