Ik heb al vaker de Italiaanse smaakmaker gremolata voorbij zien komen maar werd nooit echt enthousiast van de recepten. Tot ik een keer een recept voorbij zag komen dat in plaats van gewone citroen een ingelegde citroen had gebruikt. Door het gebruik van een ingelegde citroen wordt de gremolata zachter van smaak en daardoor net iets meer mijn ding! Erg lekker verfrissend voor bij vis. Je kunt een ingelegde citroen zelf maken of gewoon kant en klaar kopen (bij de meeste Turkse supermarkten beschikbaar of bij Ekoplaza). Bij deze dus een recept van vis met Gremolata van de BBQ! Wij kozen voor een dorade omdat deze het heel goed doen op de BBQ en nog relatief goedkoop zijn.
Wat heb je nodig?
voor de vis:
- 4 dorades of zeebaars
- zout
voor de gremolata:
- 1 ingelegde citroen
- bosje peterselie (15 gram)
- 2 tenen knoflook
- 100 ml extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- zout
Hoe maak je dit recept van vis met gremolata
Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over direct grillen met de Big Green Egg.
Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je de gremolata maken. Snij de ingelegde citroen heel fijn (ook de schil die is zacht). Snij verder de peterselie en de knoflook fijn. Meng het geheel met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zet de gremolata weg in de koelkast tot gebruik.
Dep de vis droog. Snij aan de buitenkant op het dikste gedeelte van de vis enkele strepen met een mes. Dit zorgt er voor dat de vis mooi gelijkmatig gaart. Wrijf hier flink wat zout in evenals aan de binnenkant. Als de BBQ op temperatuur is kun je de vis grillen. Gril de dorade in ongeveer 6 minuten per kant mooi gaar en probeer de vis maar 1 keer te keren. Haal de vis van de BBQ.
Serveer de dorade direct samen met de gremolata.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- dorade of zeebaars
- 1 ingelegde citroen
- bosje peterselie (15 gram)
- 2 tenen knoflook
- 125 ml extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- zout
INSTRUCTIES
Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over direct grillen met de Big Green Egg.
Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je de gremolata maken. Snij de ingelegde citroen heel fijn (ook de schil die is zacht). Snij verder de peterselie en de knoflook fijn. Meng het geheel met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Dep de vis droog. Snij aan de buitenkant op het dikste gedeelte van de vis enkele strepen met een mes. Dit zorgt er voor dat de vis mooi gelijkmatig gaart. Wrijf hier flink wat zout in evenals aan de binnenkant. Als de BBQ op temperatuur is kun je de vis grillen. Gril de dorade in ongeveer 6 minuten per kant mooi gaar en probeer de vis maar 1 keer te keren. Haal de vis van de BBQ.
Serveer de dorade direct samen met de gremolata.