Risotto staat hier met grote regelmaat op tafel! Het is niet alleen een super lekker gerecht maar je kunt er ook een heel gerecht van maken. De kinderen houden bijvoorbeeld van risotto met spinazie en risotto met pompoen. Jana houdt weer meer van risotto met champignons maar altijd is deze risotto bianco de basis. Ik heb dit recept uit een van mijn eerste kookboeken die ik in mijn bezit had: Jamie Oliver Italië. Ik heb eigenlijk geen idee meer of de wijze waarop ik dit recept van risotto bianco maak helemaal hetzelfde is maar het werkt voor mij prima. Het grote voordeel van risotto is dat het ook gelijk glutenvrij is en dat is natuurlijk fijn voor Jana.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 150 gram risotto rijst
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- een scheut witte wijn
- 2 bouillon blokjes
- handje parmezaanse kaas
- klont (20 gram) roomboter
Hoe maak je dit recept van risotto bianco?
Snipper de ui en snij de knoflook ik dunne plakjes.Snij de stengel bleekselderij in de lengte in drieën. Snij de bleekselderij vervolgens in kleine blokjes. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de knoflook, ui en bleekselderij 15 minuten aan. Dit noemen ze een sofrito en geeft de smaak aan je risotto. Zet ondertussen een waterkoker op en maak een liter bouillon die je warm houdt in een steelpannetje.
Voeg de risotto rijst toe in de koekenpan en bak deze in twee minuten een beetje aan. Blus de rijst af met een scheut witte wijn (hoeveelheid naar smaak). Als de wijn een beetje is opgenomen kun je een paar soeplepels bouillon toe voegen. Wacht tot de rijst de bouillon opgenomen heeft een voeg vervolgens weer bouillon toe. Na ongeveer 20 minuten is de rijst gaar. Heb je te weinig bouillon kun je ook gewoon nog wat water toevoegen. Proef op het einde af en toe of de rijst al gaar is.
Als de rijst gaar is kun je het vuur uitzetten en de parmezaanse kaas en wat roomboter toevoegen. Dit smelt en voegt veel smaak aan de risotto toe. Proef of de risotto nog wat zout nodig heeft. Serveer direct.
Wij aten deze risotto met gegrilde groene asperges.
INGREDIËNTEN
- 150 gram risotto rijst
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- een scheut witte wijn
- 2 bouillon blokjes
- handje parmezaanse kaas
- klont (20 gram) roomboter
INSTRUCTIES
Snipper de ui en snij de knoflook ik dunne plakjes.Snij de stengel bleekselderij in de lengte in drieën. Snij de bleekselderij vervolgens in kleine blokjes. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de knoflook, ui en bleekselderij 15 minuten aan. Dit noemen ze een sofrito en geeft de smaak aan je risotto. Zet ondertussen een waterkoker op en maak een liter bouillon die je warm houdt in een steelpannetje.
Voeg de risotto rijst toe in de koekenpan en bak deze in twee minuten een beetje aan. Blus de rijst af met een scheut witte wijn (hoeveelheid naar smaak). Als de wijn een beetje is opgenomen kun je een paar soeplepels bouillon toe voegen. Wacht tot de rijst de bouillon opgenomen heeft een voeg vervolgens weer bouillon toe. Na ongeveer 20 minuten is de rijst gaar. Heb je te weinig bouillon kun je ook gewoon nog wat water toevoegen. Proef op het einde af en toe of de rijst al gaar is.
Als de rijst gaar is kun je het vuur uitzetten en de parmezaanse kaas en wat roomboter toevoegen. Dit smelt en voegt veel smaak aan de risotto toe. Proef of de risotto nog wat zout nodig heeft. Serveer direct.