Baba ganoush op de bbq

door Mr. in the Kitchen
Baba ganoush op de bbq recept big green egg weber roken aubergine auberginedip

Als ik één groente lekker vind is het de aubergine wel. De romige en zachte structuur die het krijg als deze verhit is, vind ik geweldig! Deze baba ganoush op de bbq is net even wat leuker door het gebruik van wat rookhout. De spread is een frisse en gezonde afwisseling op de kant en klare pakjes satésaus of knoflookboter die menig traditioneel Nederlandse bbq kenmerkt. Heb je teveel? Deze spread is ook heel lekker op een boterham, tussen de middag.

Wat heb je nodig voor deze baba ganoush op de bbq?

  • 2 aubergines
  • 1 klein teentje knoflook
  • olijfolie extra vergine
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • peper en zout
  • een snuf paprika poeder ter garnering
  • een klein handje rooksnippers (ik gebruikte pecan)

Hoe maak je deze aubergine spread?

Steek de eerst bbq aan en maak klaar voor indirect grillen op een temperatuur van 180 graden. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Week ondertussen het kleine handje rooksnippers in een bakje met water.

Prik de aubergine’s rondom in met een vork en smeer ze in met een laagje olijfolie. Gooi de houtsnippers in de vuurspot en leg de aubergine’s op de bbq voor ongeveer 45 -60 minuten op de barbecue. De aubergine’s moeten zacht van binnen aanvoelen. Dan zijn ze goed. Haal ze van de bbq en laat ze afkoelen.

Verwijder vervolgens de schil van de aubergine en doe het vruchtvlees in een keukenmachine (of in een kom en gebruik een staafmixer). Voeg de knoflook, een scheutje olijfolie, tahin, djinten, en het sap van de citroen toe. Pureer alles tot een glad geheel. Breng nu op smaak met de peterselie peper en zout. Proef goed of er nog wat extra in moet van een van de ingrediënten.

Zet de baba ganoush weg in de koelkast tot gebruik. Bestrooi voor het opdienen met een beetje paprika poeder.

Eet smakelijk!

.

Deze recepten zijn ook lekker!