pulled pork van de Big Green Egg kamado barbecue bbq bge barbecue hamburger

Pulled pork op de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Pulled pork is de laatste tijd heel populair geworden. Zelfs het restaurant met de gele bogen probeert iets wat er op lijkt er voor te verkopen. Ikzelf heb het nu enkele keren gemaakt en inmiddels ben ik huiverig om het in een restaurant/foodtruck te bestellen. Als je dit eenmaal zelf een keer hebt gemaakt en het de tijd hebt gegund om echt langzaam te garen dan wil je die op snelheid gemaakte pulled pork (uit de oven, niet gerookt en te snel gegaard) echt niet meer. Neem een dag vrij en maak deze pulled pork op de Big Green Egg! Wil je het jezelf iets makkelijker maken? Kijk dan bij dit recept van pulled pork op de BBQ!

Ik maakte deze pulled pork voor mijn familiedag. Dit is een ideaal recept voor grote groepen mensen en is goed van te voren te maken. De meeste pulled pork word van procureur of schouderstuk gemaakt. Het mag in ieder geval een beetje vet hebben. Ik heb 1 van de 2 stukken geïnjecteerd met een mengsel van azijn appelsap end. Achteraf heb ik geproefd en eigenlijk geen verschil ondervonden. Je kunt dit dus overslaan (scheelt weer een injectiespuit kopen) of proberen en zelf ondervinden. Hou bij dit recept rekening met een bereidingstijd van 10-12 uur.

Wat heb je nodig voor deze pulled pork op de Big Green Egg?

Je serveert pulled pork op een broodje met heerlijke koolsalade.

Hoe maak je deze pulled pork op de Big Green Egg?

Wrijf de procureur in met de bbq rub.  Leg deze in een braadslee of een kom (er komt wat vocht uit de procureur) en zet deze voor een nacht  in de koelkast. Ik heb 1 van de 2 stukken vlees geïnjecteerd met een vloeistof van 100 ml appelsap 50 ml appelazijn en 30 ml worcestersaus en honing en een eetlepel zeezout.

Bereid de volgende ochtend de big green egg voor op indirect warmen en een temperatuur van 100-120ºC. Heb je een Weber? Kijk dan hier hoe je dit ook kunt doen. Gebruik je een Big Green Egg lees dan deze special. Week ondertussen een grote hand rookhout in een bakje met water. Nog mooier is het gebruik van chunks. Dit zijn grote stukken hout en branden ongeveer een uur. Aangezien ik nog 3 zakken houtsnippers heb liggen wacht ik daar nog even mee.

Bereiding

Haal het vlees uit de koelkast. Plaats een kerntemperatuurmeter in het vlees en leg de stukken vlees op de bbq. Doe ongeveer de helft van het rookhout in de vuurspot en sluit de deksel. De bedoeling is dat het vlees lange tijd word gerookt. Je kunt na een uur de andere hand rookhout toevoegen. Houd de bbq op een temperatuur van 100-120ºC.

Als het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 74ºC of als het 5 uur op de bbq heeft gelegen, smeer je deze in met 200 ml bbq saus die je aanmaakt met 2 eetlepels honing. Dit wordt een glace genoemd. Sluit de deksel en laat het vlees in de komende 2 uur een korst (bark) krijgen.

Pulled pork op de big green egg bbq weber recept procureur varkensvlees bbq saus langzaam garen low and slow

Smeer de pulled pork in met de glace.

Na deze 2 uur kun je het vlees van de Big green egg halen en inpakken in aluminium folie. Dit zorgt er voor dat het verdampingsproces van het vocht in het vlees stopt en het vlees dus sappiger blijft. Je verkort hier tevens de bereidingstijd mee.

Klaar!

Als de procureur een temperatuur heeft bereikt van 90 ºC kun je gaan controleren of deze van de BBQ kan. Dit doe je door met een thermapen of je kerntemperatuurmeter in het vlees te prikken. Als deze er makkelijk doorheen gaat dan is het vlees zacht en kun je deze van de bbq halen. Mocht dit niet het geval zijn wacht dan nog even twee graden. Ik leg mijn vlees altijd in een braadslee. Het vocht dat uit het vlees komt vang je hierdoor op en mengt zich later weer met het vlees. Zo gaat er niks van smaak verloren. Laat de procureur een half uur rusten in de braadslee. Verwijder de folie en “pull” vervolgens het vlees met 2 vorken uit elkaar.

Meng de pulled pork aan met een deel van de bbq saus. Hierdoor word de pulled pork nog sappiger en zit er flink wat smaak aan.

Serveer de pulled pork op een broodje met de coleslaw en een lik bbq saus.

Eet smakelijk!

6 reacties

Deze recepten zijn ook lekker!

6 reacties

Rick 26 juni 2017 - 17:56

Top recept! Kan niet misgaan met deze methode. Op de weber met 3 kilo ongeveer 10 uur bezig geweest.

reageer
luuk 8 juli 2017 - 16:44

Gaaf Rick! goed om te horen.

reageer
Robert 9 april 2020 - 15:22

Mooi, zondag maar eens proberen dit recept!

reageer
Mr. in the Kitchen 9 april 2020 - 17:10

Leuk! Succes zondag!

reageer
Hilco 3 mei 2020 - 16:40

Makkelijk recept: net een klein randje geproefd. Nu al zaaaalig! Nog een uurtje in folie nu en straks delen aan familie die een drive-thru komt doen hier…

reageer
Mr. in the Kitchen 3 mei 2020 - 20:34

Dag Hilco,

Super leuk initiatief! Succes met het op je tanden bijten tijdens het laatste uurtje! En al het beste voor jou en jouw familie.

Groetjes Luuk en Jana

reageer

Reageer