Wauw wat een verrassing deze pulled pork lasagne van de BBQ! Dit is echt een geweldig recept! Misschien wel een van de lekkerste dingen die ik van de BBQ heb gemaakt. Eigenlijk wilde ik gewoon een lasagne bolognese maken zoals ik al vaak, uit de zilveren lepel, heb gemaakt. Ik zat te bedenken wat ik nog meer van de lasagne op de BBQ zou kunnen bereiden. Toen bedacht ik mij opeens dat ik nog een left-over van pulled pork had. Ik heb de tomatensaus aangemaakt met wat BBQ-saus. Dat is ook echt een voltreffer! Een beetje afgeleid van BBQ baked beans. Wat je ook zeker moet doen is de bechamelsaus zelf maken. Dat is echt een romige toevoeging.
Wat heb je nodig voor deze pulled pork lasagne van de BBQ?
voor de tomatensaus:
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 1 halve winterpeen of 3 kleine wortels
- een glas rode wijn
- 400 ml passata (tomatenpuree)
- ongeveer 6 eetlepels BBQ saus
voor de bechamel:
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- nootmuskaat
- peper en zout
verder nodig:
- 700 gram pulled pork
- 100 gram parmezaanse kaas geraspt
- pak lasagne vellen
- 2 rookchunks
- ovenschaal
Hoe maak je deze lasagne?
Steek de BBQ aan en bereid voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
tomatensaus
Maak ondertussen de tomatensaus. Snijd de ui, bleekselderij, peen en knoflook fijn. Ik maak de groente altijd extra fijn. Het zorgt in mijn optiek voor een mooiere pastasaus. Fruit deze groenten in wat olijfolie minstens 10 minuten op laag vuur. Hierdoor worden de groenten zacht en de smaak wordt intenser. Blus af met het glas rode wijn. Voeg de passata toe en kook een kwartiertje in. Breng op smaak met peper en zout. Voeg nu de BBQ saus toe. Je moet wel iedere keer even proeven. De ene BBQ-saus is de andere niet en je wilt niet een heel overheersende smaak.
bechamelsaus
Maak nu de bechamelsaus door eerst een roux te maken. Smelt de boter in een steelpannetje. Als alle boter is gesmolten en is uitgeprutteld voeg je de bloem toe. Bak de roux ongeveer 2 minuten op laag vuur aan. Blijf in de tussentijd de roux door het pannetje heen bewegen. Voeg de melk toe en roer met een garde door zodat er geen klontjes ontstaan. De bechamelsaus is nu heel dun maar door het verwarmen wordt de saus steeds dikker. Als de saus dik genoeg is (ongeveer yoghurt dikte) is de saus klaar. Breng vervolgens op smaak met wat vers geraspte nootmuskaat, peper en zout.
Lasagne
Pak nu de ovenschaal en vet deze in met wat boter. Maak eerst een laag met de lasagnevellen. Leg daar een laagje tomatensaus op. Vervolgens kun je de pulled pork verdelen over de tomatensaus en daar bovenop komt een laag bechamelsaus. Strooi hier de een derde deel van de parmezaanse kaas op. Probeer zo drie lagen te maken en eindig met een laag bechamel. Strooi de laatste parmezaanse kaas erover heen.
Doe eerst de 2 houtchunks in de vuurspot. Plaats vervolgens de ovenschaal in de BBQ en gaar voor ongeveer 40 minuten tot deze mooi bruin is.
Serveer met een streepje BBQ-saus.
Eet smakelijk!