Pulled chicken van de BBQ

door Mr. in the Kitchen
Pulled chicken op de BBQ Big Green Egg kaamde recept kip guacamole zure room

Pulled chicken op de BBQ is een ideale manier om voor een grote groep te maken. Het is ruim van te voren klaar te maken en heeft, in tegenstelling tot pulled pork veel minder tijd nodig. Dit broodje pulled chikcen is misschien wel de beste die ik tot nu toe heb gemaakt. Dat komt niet alleen door de ontzettende lekkere rub maar ook doordat het gecombineerd wordt met twee van mijn favorieten: guacamole en zure room. Sinds ik als 15 jarige in een Mexicaans restaurant heb gewerkt zweer ik bij deze combinatie. En de combinatie met kip is ook nog eens een hele goede! Op onze site staan ook nog deze versie van pulled chicken met BBQ saus en coleslaw, en deze pulled chicken met ketjap marinade. Voor deze versie heb ik gebruik gemaakt van een heel bekende rub: de Smokey red rub van John Stage,  eigenaar van de beroemde Dinosaur Bar-B-Que in Syracuse, New York. En ik moet zeggen zeker geslaagd (normaal ben ik niet zo van de poeders)!

Wat heb je nodig voor 10 broodjes?

voor de kip:

voor de guacamole

  • 4 avocado’s
  • 1 Spaanse peper
  • klein bosje koriander
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 15 kleine cherry tomaatjes of vijf grote tomaten
  • 1 limoen

verder heb je nodig:

  • 250 ml zure room
  • 2 jalapeños
  • 10 broodjes

extra nodig:

Hoe maak je deze pulled chicken van de BBQ?

Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 110-130°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Snij bij de kippendijen het overtollige vet en/of vel er af. Ik heb gevraagd om kippendijen zonder bot maar met kan natuurlijk ook met (= meer smaak maar duurt we wat langer).

Rub de kippendijen in met de Smokey red rub. Voeg wat rookhout toe aan de BBQ, plaats de deflector en het rooster. Leg daarna de kippendijen op het rooster en stop een kerntemperatuurmeter in één van de dijen en leg op de BBQ. Gaar de kippendijen tot deze een kerntemperatuur hebben bereikt van 72°C. Dit duurde bij mij ongeveer een uur.

Maak ondertussen de guacamole. Snijd de sjalot, peper en de blaadjes van de koriander heel fijn. Haal het vruchtvlees uit de tomaat en snij deze in blokjes. Gebruik je cherry tomaatjes hak deze dan in kleine blokjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado en prak deze in een kom kapot. Rasp de teen knoflook erboven. Meng de overige ingrediënten er doorheen en breng op smaak met het sap van de limoen en een snuf zout. Proef en pas vervolgens aan. Snij de jalapeños in ringetjes.

Pull de kip uit elkaar als deze gaar is en proef of deze op smaak is. Voeg eventueel wat van de rub, peper, zout of eventueel wat BBQ-saus toe.

Rooster je broodjes in de oven of BBQ lekker krokant. Leg daar een laag pulled chicken op gevolgd door een flinke hoeveelheid guacamole, jalapeños pepers, en zure room.

Eet smakelijk!

Pulled chicken op de BBQ Big Green Egg kaamde recept kip guacamole zure room

Pulled chicken van de BBQ

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 3 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • voor de kip:
  •  Smokey red rub
  • 1 kilo kippendijen
  • voor de guacamole
  • 4 avocado’s
  • 1 Spaanse peper
  • klein bosje koriander
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 15 kleine cherry tomaatjes of vijf grote tomaten
  • 1 limoen
  • verder heb je nodig:
  • 250 ml zure room
  • 2 jalapeños
  • 10 broodjes

INSTRUCTIES

Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 110-130°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Snij bij de kippendijen het overtollige vet en/of vel er af. Ik heb gevraagd om kippendijen zonder bot maar met kan natuurlijk ook met (= meer smaak maar duurt we wat langer).

Rub de kippendijen in met de Smokey red rub. Voeg wat rookhout toe aan de BBQ, plaats de deflector en het rooster. Leg daarna de kippendijen op het rooster en stop een kerntemperatuurmeter in één van de dijen en leg op de BBQ. Gaar de kippendijen tot deze een kerntemperatuur hebben bereikt van 72°C. Dit duurde bij mij ongeveer een uur.

Maak ondertussen de guacamole. Snijd de sjalot, peper en de blaadjes van de koriander heel fijn. Haal het vruchtvlees uit de tomaat en snij deze in blokjes. Gebruik je cherry tomaatjes hak deze dan in kleine blokjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado en prak deze in een kom kapot. Rasp de teen knoflook erboven. Meng de overige ingrediënten er doorheen en breng op smaak met het sap van de limoen en een snuf zout. Proef en pas vervolgens aan. Snij de jalapeños in ringetjes.

Pull de kip uit elkaar als deze gaar is en proef of deze op smaak is. Voeg eventueel wat van de rub, peper, zout of eventueel wat BBQ-saus toe.

Rooster je broodjes in de oven of BBQ lekker krokant. Leg daar een laag pulled chicken op gevolgd door een flinke hoeveelheid guacamole, jalapeños pepers, en zure room.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!